Annonce
Faaborg-Midtfyn

Ny forpagter på Kompasset: - Det her skal være mit livs længste projekt

Jan Rudbæk Larsen er selv musiker, og det er lige før, han tager "stairway to Heaven", når han stiger op på terrassen med en betagende udsigt over øhavet, lystbådehavnen og byen. Foto: Palle Søby
Jan Rudbæk Larsen - kendt fra Tre Kroner og Arne B - overtager forpagtningen af Restaurant Kompasset på Bro 7 i Faaborgs lystbådehavn. Han vil tiltrække folk med specialøl og akustisk hyggemusik på terrassen i de lune sommeraftener.

Faaborg: - Jeg har nået en alder, hvor jeg gerne både vil hygge mig og lave forretning. Det er så lækkert at stå her og kigge ud på bådene og øhavet. Det giver en god følelse. Jeg har tænkt mig, at det her skal være mit livs længste projekt.

Man kan se på 57-årige Jan Rudbæk Larsen, at han mener det, som han står dér og nyder udsigten på terrassen uden for restauranten.

Jan Rudbæk Larsen står på tærsklen til et nyt kapitel i sit liv. Han har overtaget forpagtningen af Restaurant Kompasset på Bro 7 i Faaborgs lystbådehavn og genåbner stedet med en reception 1. november og forskellige åbningstilbud i weekenden 2.-3. november.

Hvis beliggenhed alene var afgørende, burde det her være en af Danmarks mest succesrige restauranter. For man finder ikke mange restauranter, der i den grad nærmest ligger helt ude i havet.

Ikke desto mindre har den ført en lidt omtumlet tilværelse gennem årene med en række skiftende forpagtere, der hver især har forsøgt at udnytte stedets unikke potentiale.

Annonce

Restaurant Kompasset

Restaurant Kompasset ligger nærmest på sin egen lille ø midt ude i Faaborg Marina.

Man kan køre derud i bil ad en smal dæmning. Restauranten er omgivet af lystbådehavn og vand til alle sider.

Der er plads til 50 spisende gæster indenfor i restauranten på første sal plus omkring 35 gæster på terrassen udenfor.

Selve bygningen ejes af Faaborg Havn og rummer i stueetagen forskellige faciliteter til sejlerne - for eksempel toiletter og en hæveautomat.

Jan Rudbæk Larsen og Helle Kirkeby overtager forpagtningen fra Hardy Tranekær Sørensen (74) og hustruen Ingrid Sørensen (62), der har drevet restauranten siden 1. april 2017.

Specialøl og livemusik

Men nu skal det være. Og Jan Rudbæk Larsen har opskriften klar: Specialøl og akustisk livemusik.

- Mit store projekt er, at når selve spisedelen er færdig ved 21-tiden, skal vi have gang i live-hyggen. Så har vi fem timer, idet vi har spiritusbevilling til klokken to. Her vil jeg trække på mit netværk af 30-40 musikere, som kan dække behovet hen over sommeren. Det skal være akustisk musik, så vi ikke forstyrrer de folk i bådene, der bare vil have fred og ro. Men jeg ved fra Tre Kroner, at der for eksempel kommer rigtig mange tyskere, som vil underholdes.

- Min erfaring er, at folk vil have stille og rolig hygge og kvalitetsprodukter. Vi skal have skabt en stemning herude på marinaen, som ikke har været her før. Og det kan godt være, der skal en musiker til at tænke i de baner. Som restauratør alene kan det være svært, hvis man ikke selv har foden inden for i musikbranchen, siger Jan Rudbæk Larsen, der selv er musiker og blandt andet er med i et ZZ Top jamband i Svendborg.

Så indimellem vil han også selv være en del af den musikalske underholdning på Restaurant Kompasset.

Tredje åbning med Helle

Han er allerede et kendt ansigt i Faaborgs restaurationsliv. Han har tidligere drevet Restaurant Tre Kroner, og han ejer stadig bygningen, mens restauranten i dag er forpagtet ud til Mark Petersen og Deysi Karla Hernandez.

Jan Rudbæk Larsen har i forvejen forpagtet spillestedet Arne B i Svendborg, og det fortsætter han med. Det hele sker i samarbejde med Helle Kirkeby fra Faaborg.

- Det bliver tredje gang, Helle og jeg holder åbningsreception sammen. Vi gjorde det på Tre Kroner og på Arne B, og 1. november gør vi det her på Kompasset, siger Jan Rudbæk Larsen.

- Helle Kirkeby skal være kok og køkkenansvarlig, mens jeg skal lave mad i Svendborg og fungere som buffer her, når der er brug for det. Vores plan er, at meget af maden til de store musikarrangementer i Svendborg skal laves her i Faaborg og transporteres i varebil til Svendborg. Det vil være mest rentabelt for os.

Ud over forpagterparret regner Jan Rudbæk Larsen med at få brug for tre ansatte i restauranten og to i køkkenet.

Jan Rudbæk Larsen stammer oprindelig fra Assens men har siden været vidt omkring i mange byer og mange forretninger. Men efter han for tre år siden vendte tilbage til Sydfyn - Faaborg og Svendborg - er det gået op for ham, at det er her, han hører hjemme. Foto: Palle Søby

Stedet fortjener udvikling

Jan Rudbæk Larsen sparker stedet i gang med en masse julefrokoster i november og december. Og derefter er planen, at restauranten skal være åben hele året.

- I hvert fald i weekenderne vil vi holde åbent for a la carte, og med selskaber skal det være syv dage om ugen.

Jan Rudbæk Larsen vil i høj grad også satse på turister.

- Der er rigtig mange turister i Faaborg. Ikke mindst endagsturister, som jeg ved, at også Tre Kroner har stor glæde af. Vi kan trække folk fra hele Fyn herned. De kører til Faaborg, får en frokost og kører hjem igen. Det er er også noget af det, vi vil markedsføre det her sted på. Vi har feriehygge, charme, havnemiljø - vi har det hele, som man kan nå på en dag. Butikslivet mærker det også. Når folk spiser frokost på Tre Kroner, går de ud og shopper bagefter. Restaurant Kompasset har fortjent en udvikling i turisternes retning. Selve stedet kan ikke blive større, men vi kan skabe mere volumen i stedet. Vi har hele bredden, vi har Faaborg i baggrunden, bådpladerne og et glad feriefolk, som vil være med til at skabe stemning, siger Jan Rudbæk Larsen.

"Den er fin med kompasset" er en sang, Jan Rudbæk Larsen har hørt før. Indtil videre beholder restauranten sit navn, men den nye forpagter kunne godt finde på at ændre navnet til noget, der siger mere om beliggenheden og nærheden til havet. Foto: Palle Søby
I restauranten herinde bagved er det hele malet, og gulvet er slebet, så det hele fremstår nyt og lækkert, når Kompasset åbner igen 1. november - med Jan Rudbæk Larsen som ny forpagter. Foto: Palle Søby
- Velkommen til Kompasset! Fra 1. november er Jan Rudbæk Larsen klar til de første spisende gæster i restauranten på Bro 7. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce