Annonce
Musik

Ny festival kommer til byen: Få en orgelig en på opleveren

Foto: Odense Internationale Orgelfestival
Hvis du vil høre titulærorganisten fra Notre Dame, en dansk jazzorganist, akrobater og en russisk master, kan du opleve dem i Odense fra 24. til 30. oktober.

Brødtekst

Annonce

Fra Notre Dame til Odense

Foto: Odense Internationale Orgelfestival

Olivier Latry, der er tiltulærorganist ved Notre Dame Katedralen i Paris, åbner festivalen med en koncert i Carl Nielsen Salen i Odense Koncerthus.

- Han er en stjerne, siger organist og arrangør af Odense Internationale Festival, Tina Christiansen.

- Allerede som 23-årig fik han den prestigefulde stilling i Paris, og siden har han etableret sig som en af nutidens førende organister.

Han spiller et værk af belgiske Joseph Jongen "Sinfonia Concertante". Værket er i den franske stil, og dét er Olivier Latry ekspert i.

Rytmiske toner

Foto: Odense Internationale Orgelfestival

Selv om festivalen er international, er der også plads til danske kunstnere. Mads Granum er ikke som man forestiller sig klassiske organister. Han spiller nemlig både swingende jazz, bebop, salsa og ragtime på orgelet. Man kan opleve ham sammen med Martin Klausen på trommer og percussion fredag 25. oktober klokken 19.30 i Sankt Hans Kirke. Her vil han spille rytmiske salmer fra albummet ”Med favnen fuld af kærlighed”.

Orgelakrobatik

Foto: Odense Internationale Orgelfestival

Akrobatik til lyden af instrumenternes dronning. Orgel og cirkus kan sagtens kombineres, hvis du spørger den hollandske organist Hugo Bakker, som har talent for at sætte musikken ind i nye sammenhænge. Lørdag 26. oktober klokken 10.30 er der, som del af festivalen, en koncert i Fredens Kirke, hvor akrobater fra Tall Tales Acrobatics vil bevæge sig i takt med symfonier af Bach, Vierne, Satie og Händel. Koncerten er særdeles velgenet for børn.

Russiske nuancer

Festivalen byder ikke kun på sjov og fornøjelser, men også læring. Alle landets konservatoriestuderende organister får den 29. oktober mulighed for at få undervisning fra den russiske organist Daniel Zaretsky i Odense Koncerthus fra 10 til 13. Dørene er åbne, så skulle man få lyst til at overvære undervisningen, kan man gøre det. Ellers kan man vente til klokken 14.30, hvor Daniel Zaretsky spiller i Sankt Hans Kirke i typisk russisk stil.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce