Annonce
Odense

Ny festival: Abraham skal bringe Odenses kulturer sammen

Jens Galschiøts store skulptur Fundamentalism er del af hans værk Abrahams børn, som en ny festival i Odense har fået navn efter. Kunstværket sætter fokus på jødedommen, kristendommen og islam, som alle har Abraham som et fælles udgangspunkt. Her er det udstillet på kunstcentret Silkeborg Bad, men i forbindelse med festivalen får kunsten en central placering i Odense. Arkivfoto

Mere dialog, færre fordomme. En ny festival med navnet Abrahams sammenbragte børn skal få jøder, muslimer og kristne i snak.

Odense rummer allerede en del af dem: Tinderbox, blomsterfestivalen, filmfestivalen, HCA-festivalen. Og til efteråret støder endnu en til samlingen.

Abrahams sammenbragte børn, hedder byens nye festival, der fra midt september til start december vil præsentere foredrag, debat, musik, dans, mad, drikke og meget mere. Alt sammen med det formål at skabe dialog mellem jøder, muslimer og kristne og rette et fokus på Odense forskellige kulturer.

- Der er behov for, at forskellige mennesker med forskellig baggrund lærer at forstå hinanden bedre, mener initiativtagerne og festivalens såkaldte koordinationsgruppe: Kulturmaskinens leder Jesper Vognsgaard, FOF-leder Anders Kinch-Jensen, publikumschef Jens Winther Bang Petersen fra Odenses biblioteker og sognepræst Lars Hagensen fra Dalum Kirke.

- Det er en åben festival, hvor alle kan få et arrangement i festivalkalenderen, hvis det opfylder festivalens formål om at være dialogskabende, oplysende og båret af tolerance over for anderledes tænkende, lyder det.

Annonce

Et kærligt skub

Også Odenses skolebørn involveres, idet University College Lillebælt har kreeret et særligt undervisningsmateriale. Det glæder børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R).

- Vi trænger jævnligt til at blive udfordret på vores forudindtagede holdninger til hinanden, og her kan festivalen give os et kærligt skub. Gennem dialog kan vi blive klogere og opdage, at vi har langt mere tilfælles med naboen, end vi måske går og regner med. Det handler om dannelse, når vi lytter og taler sammen, og det er bestemt noget, som hører hjemme i undervisningen, mener hun.

Og festivalens titel? Den kommer fra den lokale kunstner Jens Galschiøts kunstprojekt Abrahams børn, der blandt andet indeholder skulpturen Fundamentalism. Den skulptur - som viser både de mest lyse og de mest mørke citater fra Biblen, Koranen og Toraen - bliver festivalens fysiske omdrejningspunkt og vil få en central placering i byen.

Abrahams sammenbragte børn støttes både af fonde og af i alt 200.000 festivalkroner fra By- og Kulturforvaltningen og Børn- og Ungeforvaltningen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce