Storebælt: Politiets automatiske trafikkontrol var både lørdag og søndag i den seneste weekend på arbejde på Storebæltsbroen, og selvom skiltningen ved broen tydeligt angiver, at fartgrænsen er 110 km/t, valgte 335 bilister at krydse broen med højere hastighed.
I løbet af godt 12 timer fordelt på næsten samme tidsrum både lørdag og søndag eftermiddag og aften krydsede 11.930 køretøjer broen. Samlet var det kun 2,8 procent, der kørte for hurtigt, men med de nye bødetakster, som trådte i kraft fra nytår, og med de tophastigheder, som blev målt på broen, endte de to dage alligevel med at koste de lidt for hurtige bilister mindst 434.400 kroner i bøde og afgift til Offerfonden.
Den hurtigste blev målt til at køre 160 km/t, og det koster ifølge Rådet for Sikker Trafik både en bøde på 5400 kroner og en betinget frakendelse af kørekortet.
Betinget frakendelse kan blive dyr
Ved en betingelse frakendelse af kørekortet beholder bilisten umiddelbart sit kørekort og sin ret til at køre bil. Men inden for en periode, normalt seks måneder, skal vedkommende bestå både en teoriprøve og en køreprøve.
Dumper bilisten en af prøverne, mister vedkommende førerretten, indtil begge prøver er bestået.
Det er ikke et krav, at man tager teori- eller køreundervisning før en kontrollerende køreprøve.
Lavere fart ved betalingsanlæg
Dagen efter, mandag 9. maj, havde politiet flyttet måleudstyret fra broen til et andet hyppigt fartmålingssted, nemlig motorvejsstrækningen umiddelbart øst for betalingsanlægget i Halsskov, altså lige efter, bilisterne er kørt gennem anlægget med nedsat fart.
Her er hastighedsbegrænsningen 90 km/t - det skyldes ifølge Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi nogle gamle til- og frakørsler, som er forholdsvis korte og derfor kan skabe farlige situationer i trafikken, hvis hastigheden er for høj.
Der er skiltet med 90 km/t, og blå skilte advarer også om, at der kan være fotokontrol på strækningen. Alligevel smuttede 125 bilister i løbet af tre en halv time forbi med mere end de tilladte 90 km/t, og seks af dem kørte så meget for hurtigt, at de også får et klip i kørekortet.
Hos den hurtigste viste speedometeret 128 km/t, da fartkontrollen blitzede, og det koster en bøde p 2400 kroner og 500 kroner til Offerfonden.
Samlet kostede fartmålingerne de tre dage bilisterne bøder for mindst 584.700 kroner.
Permanent kontrol på broen
Politiet har i flere år haft fokus på farten på Storebæltsbroen, fordi ulykker på broen kan have store konsekvenser for både de involverede og den øvrige trafik på begge sider af Storebælt. Det er en tungtvejende årsag til, at der efter planen i år bliver tændt for de kameraer, der konstant skal måle hastighed på broen.
Den permanente kontrol på strækningen blev besluttet i 2019, og kameraerne, der skal scanne trafikken, blev sidste år installeret på broen. Men det er endnu ikke oplyst fra Transportministeriet, hvornår der bliver tændt for kameraerne.