Annonce
Faaborg-Midtfyn

Ny Faaborg-rektor: Klar at nedlægge sit eget job

Jesper Hasager Jensen bad sine elever om at være lidt mere nærværende og tale med nogen, de ikke kendte så godt i forvejen. Arkivfoto: Bent Warncke
Jesper Hasager Jensen (38) risikerer at forhandle sig frem til, at han bliver overflødig, hvis Faaborg Gymnasium fusionerer med to Svendborg-skoler.

Faaborg: - Jeg vil gerne bede jer lægge jeres mobiltelefoner lidt væk og rykke tættere på mig og tættere sammen. Sådan lød indgangsbønnen fra Jesper Hasager Jensen, da han forleden til morgensamlingen i kantinen stod foran Faaborg Gymnasiums godt 200 elever.

Eleverne gjorde naturligvis, som der blev sagt, og kort efter fik de så nyheden: Skolens bestyrelse havde ansat ham som ny rektor. Efter et halvt år som konstitueret, er 38-årige Jesper Hasager Jensen nu formelt skolens leder.

Nyheden blev fulgt op med, at han introducerede noget af det, han gerne vil forbedre - nemlig nærværet og sammenholdet. Helt konkret bad han eleverne om - her og nu - at se sig omkring og tale i nogle minutter med dem, der sad i nærheden. Helst nogle de ikke kendte så meget til i forvejen.

Men hvorfor egentlig? Faaborg Gymnasium har jo det image, at alle kender alle?

- Det er korrekt, men der er plads til forbedringer. Vi står i en verden, hvor det ikke er naturligt for unge mennesker at være tæt på dem, de er lige ved siden af. Lige så vel, som man skal dannes til at begå sig på de sociale medier, skal man også dannes til at begå sig med de mennesker, man er tæt på, siger han.

Jesper Hasager Jensen søgte selv jobbet, men det er en lidt mærkværdig situation, den nye rektor har bragt sig selv i. Gymnasiet ligger for tiden i fusions-forhandlinger med Svendborg Erhvervsskole og Svendborg Gymnasium, og lykkes fusionen kan han i princippet om et års tid komme til at skrive sin egen fyreseddel. I hvert fald kan hans position komme til at ændre sig markant.

- Jeg ved udmærket godt, at jeg har sagt ja til noget, der på en eller anden måde er midlertidigt. I praksis kan jeg komme til at sidde og lave den organisationsplan, der gør mig selv overflødig. Jeg regner ikke med, at det sker, men jeg kan risikere det, siger han.

Og det har han det sådan set helt fint med.

Annonce

Usædvanlige rejser

Jesper Hasager Jensen bor i Ollerup med sin kone og sønnerne på to og fem år.

Han holder af at rejse til steder i verden, der er lidt usædvanlige. Han har blandt andet været i Nordkorea, i adskillige lande i Afrika, og så har han rejst i nogle af de tidligere sovjetstater som Tajikistan og Georgien.

Drømmen er at besøge Algeriet, men det bliver nok først, når børnene er ældre - så årets tur går til familievenlige Marokko.

En halv snes møder

Forhandlingerne har stået på i et halvt år efterhånden, og de tre parter mødes hver anden uge i en koordinationsgruppe - så det er blevet til en halv snes møder efterhånden.

- Det foregår i en rigtig god atmosfære, og der er et fint samarbejde mellem de tre ledere, der er involveret, fortæller han.

Selvom Faaborg Gymnasium på alle parametre er underhund i forhandlingerne, så oplever Jesper Hasager Jensen, at det foregår i ligeværdig dialog.

- Selvfølgelig har vi hver især et særligt kærlighedsforhold til vores egen institution, men der er en grund-enighed om, at det, det handler om, er, at flest mulige unge mennesker i vores område skal have den bedste uddannelse, siger han.

Inden bryllupsklokkerne for alvor kan begynde at bimle er der dog en lang række ting, der skal falde på plads.

- Vi er stadig i en undersøgelsesfase. Vi afventer for eksempel nogle afgørelser med hensyn til taxameterlovgivningen (afregningen til skolen pr. elev, red.), som vi forventer kommer til sommer eller tidligt efterår. Ministeriet arbejder på at gøre fusioner lettere rent økonomisk, fortæller han.

Man afventer også, at Faaborg-Midtfyn Kommune kommer med en analyse af, hvor mange elever, der potentielt kan tænkes at søge mod nogle erhvervsuddannelser, der har deres grundforløb i Faaborg.

- Den analyse kan ikke laves ved at kigge i et regneark. Der er vi nødt til at gå ud og spørge eleverne selv, forklarer han.

Kommunen har netop ansat specialkonsulent Pia Schmidt til blandt andet at lave den analyse.

Fælles indgange

Faaborgs gevinst, hvis det bliver til en fusion, er nem at få øje på. Bliver det nuværende STX-gymnasium for eksempel suppleret med et HTX-spor og et par erhvervs-grundforløb, ville det alt andet lige blive mere overskueligt for områdets unge at komme i gang med en ungdomsuddannelse.

Hvad er det, Svendborg-skolerne ser som en fordel i det samarbejde?

- Det handler ikke om fordele for den ene eller den anden institution, for vi ophører alle, hvis vi fusionerer, Men erhvervsskolen ser nogle muligheder i at kunne udbyde nogle grundforløb i Faaborg, og eleverne kan så tage grundforløb 2 i Svendborg, når de er kommet godt i gang. Svendborg Gymnasium tænker udvikling. Den helt store tanke i det her, som vi er fælles om, er, hvad vi kan udbyde i vores område - vi skal helst kunne konkurrere med de største skoler i Odense i, hvad vi kan tilbyde af fag og udviklingsmuligheder, siger Jesper Hasager Jensen.

Og så vil en fusion være i fin tråd med de uddannelsespolitiske vinde, der blæser i øjeblikket.

- Vi tror, at om fire-fem år vil man begynde at arbejde meget mere med at få fælles indgange til ungdomsuddannelser, siger han.

Start i 2021

Planen er, at erhvervsuddannelserne skal bo i de samme bygninger som gymnasiet.

- Udspillet er, at der skal være ét grundforløb, et teknisk forløb (HTX), men måske skal vi også have andre forløb. Nu ser man jo for eksempel Føtex efterlyse elever. Vi kunne også godt tænke os, at 10. klasserne kommer til at ligge her, og så drømmer vi om, at der kommer nogle ungdomsskoleaktiviteter på gymnasiet, så der også sker noget efter klokken 15, siger Jesper Hasager Jensen.

Går alt som planlagt, vil de første elever i en fusioneret skole kunne optages i 2021.

- Køreplanen er, at alt forarbejdet er gjort med udgangen af i år, og at de respektive bestyrelser kan tage beslutningen i starten af 2020. Så har vi et år til at planlægge, hvordan vi strukturerer det hele - om der for eksempel skal bygges et værksted i tilknytning til gymnasiet i Faaborg, siger Jesper Hasager Jensen.

Er der også et håb om et Faaborg Gymnasium med flere elever?

- Måske vi bliver mere attraktive, hvis vi bliver en del af noget større, men det er ikke det, der er vores hovedfokus. Vi kunne da godt drømme om, at vi fik tre STX-klasser i stedet for to, men vi kalkulerer fortsat med et optag hvert år på 60-70 elever på STX, siger han.

Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Odense

Johnny Cash i Sanderum

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce