Annonce
Middelfart

Ny energifabrik i Fredericia: Så stor at den får sin egen elstation

Når et konsortium i 2022 tager en ny og stor brintfabrik i brug på Shell Raffinaderiet i Fredericia, er der også opført en helt egen transformerstation til anlægget Hysynergy. En af parterne, Trefor El-net, bygger nu en 60/10 kV transformerstation. Under andre forhold vil den kunne forsyne 20.000 husstande med strøm. Foto: Trefor El-net
Trefor bygger transformer på raffinaderi til konsortiet Hysynergy. Elstationen ville udenfor hegnet kunne forsyne 20.000 parcelhuse med strøm.
Annonce

Fredericia: Europas største grønne brintfabrik med en produktion på otte ton brint om dagen får også sin egen transformerstation.

Under andre forhold ville stationen kunne forsyne 20.000 almindelige husstande med el.

Som tidligere omtalt i Fredericia Dagblad opføres brintfabrikken Hysynergy på Shells raffinaderi i Fredericia frem mod 2022, og komplekset er altså så omfattende, at Trefor El-net nu har valgt at bygge en helt ny såkaldt 60/10 kV transformerstation. Den skal forsyne brintfabrikken med grøn strøm. For eksempel fra danske vindmøller.

Transformerstationen står klar i 2021, oplyser Trefor El-net i en pressemeddelelse.

- Det er et stort projekt, og en fabrik af den kaliber kan aftage en utrolig mængde strøm. Det skal elnettet kunne udnytte, så derfor har vi besluttet at bygge en ekstra 60/10 kilovolt transformerstation til Hysynergy-projektet, forklarer Per Sørensen, elforsyningschef i Trefor El-net.

I brintfabrikkens første fase er elproduktionen på 20 megawatt. Anlægget skal bygges, så det senere vil kunne udvides. Helt op til en kapacitet på 1 gigawatt.

Der skal produceres otte ton brint om dagen. Det svarer til brintforbruget i 16.000 brintbiler eller 500 brintbusser, oplyser parterne bag Hysynergy.

Annonce

Flere selskaber involveret

Hysynergy er et konsortium bestående af energiselskabet Everfuel, Shell Raffinaderiet, energiselskaberne Ewii, Trefor og Aktive Energi Anlæg samt det regionale eltransmissionsselskab, Tvis, og den statslige gas- og eltransmissionsmyndighed, Energinet.


En fabrik af den kaliber kan aftage en utrolig mængde strøm. Det skal elnettet kunne udnytte, så derfor har vi besluttet at bygge en ekstra 60/10 kilovolt transformerstation til Hysynergy-projektet.

Per Sørensen, elforsyningschef, Trefor El-net.


- Mens Trefor El-net får de sidste aftaler på plads omkring transformerstationen, er resten af projektholdet i gang med at implementere de grønne planer for fabrikken, fortsætter pressemeddelelsen:

- Der skal underskrives en formel samarbejdsaftale, og de sidste tilladelser og godkendelser skal falde på plads.

Det koster den nye brintfabrik:

Den kommende brintfabrik Hysynergy i Fredericia har fået 48 millioner kroner i støtte fra Energistyrelsen.

Fabrikkens samlede investeringsbudget er på over 150 millioner kroner.

Helt konkret vil brintanlægget i Fredericia producere brint og varme ud fra vand og overskydende strøm fra vindmøller, uddyber parterne i konsortiet:

- Og på den måde bidrage både til reduktionen af CO2 og til, at overproduktion af strøm fra vindmøller ikke går til spilde. Det vil kunne gemme op til fem dages produktion i det tilhørende lager.

- Shell Raffinaderiet bruger allerede i dag brint som en vigtig del af sin produktionsproces og vil kunne aftage den største part af produktionen af den nye grønne brint.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

Kerteminde

Smitten stiger i Fyns corona-hotspot - nu kommer det mobile testcenter: Se de tre steder, hvor du kan blive testet

Annonce