Annonce
Sydfyn

Ny ejer af stor, kendt langelandsk virksomhed: - Ønsket længe at komme til Danmark

Der er 130 medarbejdere hos STM Vinduer i SImmebølle. Her sørger Helle Larsen for en transport af materialer inde i fabrikken. Foto: Anna Stærbo
NorDan Gruppens koncernchef: - Vi bliver stærkere totalt set med købet af 70 procent af aktierne

SIMMERBØLLE: Det er et længe næret ønsket for den store norske koncern NorDan Gruppen fra Moi mellem Stavanger og Kristiansand, som nu er gået i opfyldelse, med købet af 70 procent af aktierne i STM Vinduer. NorDan Gruppen har længe haft et godt øje til Danmark og forsøgt at komme ind her, påpeger koncernchef Tore Rasmussen.

Lige som STM Vinduer i Simmerbølle har været det, er NorDan Gruppen en familieejet virksomhed. NorDan blev etableret af danskeren Johannes Rasmussen i 1926. Forinden var han flyttet fra Danmark til Norge. NorDan er en forkortelse for Norge og Danmark.

- Nu gælder det om at fastholde en stærk position på det danske marked og måske på længere sigt øge produktionen i Simmerbølle, siger Tore Rasmussen.

På diverse Facebooksider med tilknytning til Langeland er der udtrykt bekymring for arbejdspladserne på længere sigt. Om de forbliver i lokalområdet.

- Der er ingen grund til at være nervøs for, at arbejdspladserne skulle flytte. Med købet af Henning Eriksens aktier ejer vi majoriteten af en stor og stærk spiller i Danmark, når det gælder døre og vinduer. Hidtil har vi stået stærkt i Norge, Sverige, Storbritannien og Litauen, og nu er vi direkte i Danmark, som har været vores mål, siger Tore Rasmussen.

Annonce

Høste gevinsten

Det er igennem flere år, at NorDan Gruppen har ønsket at erhverve noget i Danmark, og for nylig nåede man til enighed med stifteren af STM Vinduer, Henning Eriksen. Handlen er gennemført med virkning fra 17. januar.

NorDan Gruppen har til gengæld ingen ønsker om også at erhverve de sidste 30 procent af aktierne, som er fordelt ligeligt mellem Henning Eriksens tre børn.

På grunden i Simmerbølle er der plads til at udvide fabrikken, som er på 16.000 kvadratmeter. Man kan vel nærmest nå op på dobbelt størrelse. NorDan Gruppen dog ingen planer om at bygge mere.

- Det er en meget fin fabrik med et godt, moderne produktionsapparat. Der er foretaget mange investeringer igennem de seneste år, så der er ikke behov for flere. Nu handler det om at høste effekterne af disse investeringer, nævner koncernchefen.

Tilpasset Danmark

Tore Rasmussen har heller ikke planer om at lade produkter fra andre af koncernens fabrikker blive fremstillet på Langeland.

- STM Vinduer har et bredt produktionsprogram, tilpasset det danske marked, men som nævnt vil vi gerne sælge mere af det, siger han.

NorDan ejer 10 fabrikker og har 25 salgskontorer, fordelt på en række lande, herunder Storbritannien.

Brexit nærmer sig. Fredag den 31. januar udtræder Storbritannien af EU, og ingen ved, hvad der bliver af aftaler. Norge har i øvrigt aldrig været medlem af EU.

- Det er rigtigt, at vi nu får Brexit gennemført, men på trods af alle disse diskussioner siden deres afstemning, så har det ikke haft nogen negative konsekvenser for os, tilføjer Tore Rasmussen.

3F: STM kan nå nye markeder

Formanden for 3F Sydfyn, Bjarne Elnegaard, hilser den nye hovedaktionær velkommen.

- NorDan Gruppen har kompetencer og faciliteter, som nu også STM Vinduer vil få glæde af. Jeg er sikker på, at virksomheden vil stå styrket ved det her, vurderer han.

Heller ikke Bjarne Elnegaard frygter for arbejdspladserne på længere sigt.

- Når man investerer så mange penge, må det være for at drive virksomheden videre. Jeg vil vælge at se det positive i, at STM Vinduer hermed får adgang til fagspecialister og salgskontorer i et omfang, som man ellers aldrig selv ville have mulighed for at skaffe sig, og dermed øge chancen for at komme ind på nye markeder, siger 3F Sydfyns formand.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Emil fortæller om indsekter på Kulturøen

Leder For abonnenter

Trods corona tæt på danskerne: Der er ingen grund til at gå i panik

Endnu er ingen danskere diagnosticeret med coronavirus, men lægernes vurdering er, at det kun er et spørgsmål om tid. Det er derfor sandsynligt, at OUH som et af de seks danske modtagehospitaler snart tager imod en eller flere patienter, der er smittet med coronavirus. Det vil være en nyhed, som både fynske og landsdækkende medier vil bringe, og nyheden vil uden tvivl øge nervøsiteten og bekymringen hos mange danskere. Men er der reel grund til at være bekymret, hvis forudsigelserne om smittede danskere holder stik? Ikke ifølge læger med speciale i infektionssydomme - hvis man vel at mærke følger lægernes råd om hygiejne og omgang med andre mennesker. Og disse lægelige anvisninger kan man finde snart sagt alle steder, både på nettet og i de trykte medier. Et ekstra middel til at dæmpe nervøsiteten kan være at få nogle proportioner om sygdommen på plads. Fra Hubei-provinsen i Kina har coronavirus bredt sig til Iran og en række europæiske lande. Værst ramt i Europa er det nordlige Italien med over 300 smittede og 11 dødsfald. Det er slemt og trist, og sundhedsmyndighederne skal ønskes held og lykke med at inddæmme sygdommen. Men over for det og overført til hjemlige forhold står imidlertid, at der i vinteren 2017-2018 døde 1644 danskere af influenza. Med andre ord har især ældre, svækkede mennesker mangefold større grund til at frygte en vinterinfluenza end coronaen. De kinesiske tal for smittede og døde af sygdommen kan forekomme voldsomme, men dels er Kina som bekendt et stort land med et enormt indbyggertal, dels er det et faktum, at den generelle hygiejne i Kina ikke er på europæisk niveau. Desuden kan man have tillid til, at det danske sundhedsvæsen er gearet til at håndtere situationen, ligesom man kan stole på informationerne. Coronavirus skal bekæmpes på tværs af landegrænser, og de begrænsninger, som er en del af bekæmpelsen, må folk tage i stiv arm. Der er grund til fornuftig adfærd efter fagkundskabens vejledninger. Men der er ingen grund til panik.

Fyn

Trods corona: 650 efterskoleelever fra Oure på vej ud i verden

Annonce