Annonce
Assens

Ny DR-serie: Gummerup-dreng i stor tv-rolle

Jesper Riefenstahl (tredje fra venstre) spiller en vigtig rolle i Dr's nye serie 'Fred til lands'. Han er opvokset i Gummerup. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Jesper Riefenstahl fra Gummerup har en betydelig rolle i DR Dramas nye søndags-serie, der bliver sendt i efteråret.

Gummerup/Frøbjerg: Selvom det er første gang, Jesper Riefensthal spiller med i en stor DR-serie, er han alligevel på hjemmebane. Den 40-årige skuespiller er født og opvokset i Gummerup, hvor hans forældre stadig bor, og har ikke på noget tidspunkt været langt fra sin hjemegn under optagelserne til 'Fred til lands'. Hele serien er optaget i Assens Kommune.

- Jeg har en stor kærlighed til egnen. Det kan mærkes i maven. Når jeg kører over en af de to broer (Lillebæltsbroerne, red.), er jeg hjemme. Så begynder jeg at lægge mærke til omgivelserne og husene omkring mig. Nogle gange tænker jeg, at der kunne jeg måske godt bo engang, fortæller Jesper Riefensthal.

I 'Fred til lands' spiller han Tom, en stille, rolig og ordentlig fyr, som bliver terroriseret af Mike, byens plageånd. Jesper Riefensthal ser mange ligheder mellem sig selv og den rolle, han spiller i serien.

- Tom holder sig lidt for sig selv, er fodboldtræner for drengeholdet og prøver egentlig bare at få en god dagligdag, fortæller han.

- Der er rigtig mange sammenfald, både i geografi og interesser, så det kommer egentlig ret let til mig, for jeg forstår ham godt. Jeg er heller ikke den, der farer frem, fortsætter Jesper Riefenstahl.

Annonce

- Det er skidespændende

Jesper Riefenstahl er uddannet på Odense Teater i 2006 og er fast tilknyttet truppen på Mungo Park Kolding. Måske har du set ham på det store lærred - han har både spillet med i Dirch, Hjemve, Hvidsten Gruppen, Kvinden i Buret samt tv-serierne Dicte og Badehotellet.

Nu kommer han på skærmen i allerbedste sendetid, otte søndage på DR1.

- Det er skidespændende. Jeg har aldrig skulle være kendt, men har taget alt det teaterarbejde, jeg kunne bide i, slutter Jesper Riefenstahl.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce