Annonce
Danmark

Ny coronabølge: Dansk Industri forudser mareridt for eksporten

Europa lukker ned, og det gør det svært for danske eksportvirksomheder at komme ud at sælge deres varer. Dansk Industri venter nu et ekstra stort dyk i eksporten i år. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Med den seneste udvikling i smittetallene og nye restriktioner i mange lande kan dansk eksport falde med 13 procent i år, og det koster Danmark et trecifret milliardtab, forudser Dansk Industri.

Eksport: Store dele af dansk erhvervsliv har klaret sig bedre igennem coronakrisen, end man forventede tilbage i de hektiske forårsmåneder, men krisen er langtfra slut.

Det understreger Dansk Industri (DI) i en ny analyse, der bygger på tal fra Danmarks Statistik, data fra erhvervsorganisationens egne medlemsvirksomheder og den finansielle sektor.

De voksende smittetal, der har ført til pludselige nedlukninger på de store europæiske eksportmarkeder, kommer til at ramme dansk erhvervsliv hårdt, lyder det i analysen. Før coronakrisen var 845.000 danske arbejdspladser afhængige af eksporten, og det er dem, der er udsat lige nu.

Annonce


Mange har tænkt, at dette her var en overskuelig periode. Nu ser vi på noget, der kan se ud til at vare i flere år. Vi bliver nødt til at leve med, at det bliver langvarigt i stedet for at håndtere det som en akut krisesituation.

Lars Sandahl Sørensen, topchef, Dansk Industri


- Vi har tidligere troet på en nedgang i eksporten i år på omkring 10 procent, men nu ser vi, at det bliver omkring 13 procent. Det svarer til et tab på 175 milliarder kroner. Det er et stort tab for samfundet, også sat i forhold til det, der er brugt på hjælpepakker og alt muligt andet, siger Dansk Industris topchef, Lars Sandahl Sørensen, til Avisen Danmark.

Han henviser til, at store eksportmarkeder som Tyskland og Frankrig er i gang med drastiske nedlukninger, og USA, der sidste år overhalede Tyskland som vores største eksportmarked, er lige nu både ramt af coronapandemien og usikkerheden omkring præsidentvalget i næste uge.

- Vi har været tvunget til at justere en lidt positiv prognose til en gradvist mere negativ prognose. Der er rigtigt mange virksomheder, der står i en helt særlig, kritisk situation, og vi står med en stor usikkerhed i forhold til at besøge og interagere med vores kunder ude i verden, siger Lars Sandahl Sørensen.

Fortsætter ind i 2021

Med den seneste udvikling frygter Dansk Industri, at eksportkrisen fortsætter ind i 2021, hvor den danske eksport kun forventes at vokse med én procent. Dermed vil vi være langt fra at nå niveauet fra før coronakrisen.

I foråret brugte regeringen forskellige bogstaver til at beskrive betydningen for økonomien. Dengang håbede man på en udvikling, der minder om bogstavet V. Det signalerer et brat fald, som hurtigt afløses af kraftig vækst. Et værre scenarie former sig som bogstavet U, der også tegner et brat fald efterfulgt af en længerevarende krise, inden økonomien rejser sig igen.

Ifølge Dansk Industri ser vi nu ind i et W-scenarie, hvor vi oplevede et hurtigt dyk i foråret, men hvor sommeren og det tidlige efterår tegnede lyst. Nu dykker økonomien imidlertid i en anden bølge, og det kommer til at gøre ondt på eksportvirksomhederne.

- Vi er ikke jubeloptimistiske i forhold til, at restriktionerne forsvinder til næste år, og at der kommer en vaccine, der kan redde hele verden, siger Lars Sandahl Sørensen.

Annonce

Dårlig verdensøkonomi

Analysen fra Dansk Industri henviser til tal fra den Internationale Valutafond, IMF, der præsenterer flere scenarier. Lige nu, med den seneste udvikling i smittetallene i Europa, læner vi os op ad et fald i verdensøkonomien på fire procent i 2021, og det er dårligt nyt for dansk erhvervsliv.

- Mange har tænkt, at dette her var en overskuelig periode. Nu ser vi på noget, der kan se ud til at vare i flere år. Vi bliver nødt til at leve med, at det bliver langvarigt, i stedet for at håndtere det som en akut krisesituation, siger Lars Sandahl Sørensen.

I forhold til arbejdspladser betød Folketingets ordning om lønkompensation, at mange ansatte i industrien kunne beholde deres job i foråret og sommeren, selv om ordrebøgerne var tomme. Det ser værre ud nu, da usikkerheden er mere langsigtet.

Forventer du flere fyringsrunder blandt jeres medlemmer nu?

- Med den usikkerhed, der er skabt nu, så er risikoen steget markant, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han gentager derfor Dansk Industris ønsker til mere smidighed for eksportvirksomhederne, så de fortsat kan forsøge at hive ordrer hjem. Det er stadig tilladt på trods af de skrappe rejserestriktioner, men erhvervslivet ønsker sig et formelt coronapas, der anerkendes på kryds og tværs af landegrænser og gør det nemmere at rejse, hvis man kan dokumentere en negativ covid-19-test.

- Vi er ikke jubeloptimistiske i forhold til, at restriktionerne forsvinder til næste år, og at der kommer en vaccine, der kan redde hele verden, siger Lars Sandahl Sørensen, topchef i DI. Arkivfoto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Odense For abonnenter

Carlos Daabas anholdt i Bulgarien: På flugt siden politiet droppede håndjern på vej til arresten - Han ønsker at vende hjem

GOG

Kun én kamp spillet - men GOG ligner et hold videre i Europa

Sydfyn For abonnenter

Lars undrer sig over regler i sundet: Overhaler motorbåde i sin kajak

Fyn

Dårligere bemandet end i Albanien: Danske fængsler sakker langt bagefter nabolande

Odense For abonnenter

Cykelkometen Tobias Aagaard fra Odense Tekniske Gymnasium er Europamester - nu er han klar til at dyste om VM-medaljer

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Kerteminde

Kerteminde Landsbyråd inviterer til vælgermøde forud for det kommende kommunalvalg

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Slut med fedtede fingre: Her er de først på Fyn med ny pantmaskine, der kan tage 100 dåser og flasker på én gang

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Faaborg-Midtfyn

Vender det hvide ud af øjnene og griner hånligt: Socialdemokrater beskyldes for at mobbe andre kandidater

Odense For abonnenter

Stak kniv i ryggen på offer midt i myldretiden: Syv familiemedlemmer idømt flere års fængsel - drama i retten

Leder For abonnenter

Tag PHOS-fund alvorligt: Forurening kan være tikkende bombe

Annonce