Annonce
Odense

Ny café lærer odenseanerne at reparere

Dette er et billede fra den første afholdte Repair-café i Odense den 18. marts. Her er en jakke i gang med at blive repareret af en af de frivillige, som står i caféen. Privatfoto: Birthe Krabek

Vi smider ud og køber nyt som aldrig før. En ny såkaldt reparations-café vil prøve at ændre genbrugs-tankegangen hos fynboerne.

Odense: En defekt støvsuger, et par hullede bukser eller en computer, som er ude af drift, er noget, de fleste kender til. Ofte smider danskerne de ødelagte ting i skraldespanden eller på genbrugspladsen. Det er nemmere at købe nyt, selvom tingene måske godt kan repareres. Hver dansker smider i gennemsnit 18 kilo elektronisk affald ud årligt. Et nyt koncept skal forsøge at ændre smid-ud-tendensen, og i marts åbnede en såkaldt "repair-café" i Odense, hvor man kan få hjælp til at reparere sine ødelagte ting.

33-årige Keshav Parajuly er forsker i miljøteknologi på Syddansk Universitet, og han fik idéen til den såkaldte Repair-café. Konceptet har han kopieret fra Holland og også kendt i Sverige, men idéen er ret ny i Danmark.

- Jeg tænkte, at der var brug for opmærksomhed på dette område, og jeg vil gerne hjælpe folk til at blive bedre til at genbruge og reparere ting i stedet for at smide ud, fortæller han.

Caféen kommer til at være åben én gang om måneden, hvor Keshav Parajuly med et hold af 14 eksperter på forskellige områder står klar til at modtage gæster med ødelagte ting. Konceptet fungerer sådan, at man selv er en del af reparationsprocessen for at lære, hvordan det fungerer.

- Især mange unge er vant til bare at købe nyt ind, så ved at være med til at reparere deres egne ting i caféen får de måske også en forståelse for at reparere ting i fremtiden, fortæller Keshav Parajuly.

Repair-café i Odense

Repair-caféen i Odense har en række frivillige folk til rådighed til at hjælpe med reparation af forskellige ting. Folk kan frit komme med deres ødelagte ting og få hjælp og vejledning til at fikse dem. Det kan være alt fra lynlåse i bukserne, et punkteret cykeldæk til et defekt computerbatteri eller telefonoplader.I caféen afleverer man ikke bare sine ting og vender tilbage, når det er færdigt. Man hjælper selv til eller kigger med under reparationsprocessen.

Første repair-cafe foregik den 18. marts i FCO-Friskole i Odense og finder næste gang sted på Vollsmose Torv. Folkene bag caféen bruger deres netværk til at få caféen forskellige steder rundt i byen, men de ønsker på et tidspunkt et fast sted at være.

Følg caféen på Facebook-siden www.facebook.com/repaircafeodense

Keshav Parajuly og Shristi Ghimire har sammen gjort Repair-caféen til virkelighed. De kommer begge fra Nepal, men bor nu i Danmark, da Keshav er forsker på Syddansk Universitet. De fik sig noget af et chok, da de oplevede, hvor mange fine ting danskerne egentlig smider ud eller sætter af på genbrugspladsen. Fra deres hjemland er de selv vant til at reparere alt. Foto: Linea Andersen

Gør det til en trend

Idéen til caféen har Keshav Parajuly fået sammen med sin kone Shristi Ghimire. De kommer begge fra Nepal og flyttede til Danmark i henholdsvis 2013 og 2014. De fik sig et kulturchok, da de lærte danskerne og deres genbrugsvaner - eller mangel på samme - at kende.

- I Nepal er vi vant til at reparere alting selv. Jeg tror, at 99 procent af de ting, nepaleserne ejer, har de repareret og genbrugt, så vi blev lidt overrasket, da vi kom hertil og så, hvor mange fine ting danskerne smider i skraldespanden eller på genbrugspladsen, siger 31-årige Shristi Ghimire.

Nøglen til at blive bedre til at genbruge er at skabe opmærksom om emnet, mener Keshav Parajuly. Det handler om at gøre folk klar over, at ting kan repareres, så længe man bare afsætter tid til det.

- Hvis vi i Skandinavien vil være førende inden for grøn energi, så skal vi også være bevidste om, at vi skal mindske vores elektroniske affald, fortæller han.

Tankegangen omkring genbrug, reparation og grøn energi ligger parrets hjerte nært. Nu vil de også forsøge at indprente det i de odenseanske hjerter.

- Vi bliver nødt til at ændre tankegangen og gøre det cool at fikse ting. Hvis vi begynder at tænke over det, så kan vi måske lære vores børn, at ting er noget, man passer på og holder i live så længe som muligt, fortæller Shristi Ghimire.

Den første "repair café" blev afholdt den 18. marts på FCO-Friskolen i Odense. Den næste bliver afholdt den 22. april på Vollsmose Torv, hvor alle kan komme.

De andre, som er med til at lave cafeen er Birthe Krabek, Bolette Mohr Sillassen and Carlo Törres.

Alt fra cykler, computere til tøj kan man få hjælp til at få repareret i Repair-caféen. Her på FCO-Friskole i Odense, hvor der den 18. marts dukkede cirka 50 mennesker op med forskellige ødelagte ting. Privatfoto: Birthe Krabek
Privatfoto: Birthe Krabek
Privatfoto: Birthe Krabek
Privatfoto: Birthe Krabek
Næste gang skal Repair-caféen afholdes på Vollsmose Torv. Foto: Linea Andersen
Annonce
Fyn For abonnenter

Ægteparret Roudyna og Abdel fra Syrien kan snart arbejde som læger i Danmark: - Vi har kæmpet i seks år for at nå hertil

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

To personer kørt på OUH med skader efter knivstikkeri: Undløbet mand anholdt af politiet

Odense For abonnenter

Har du også undret dig?: Ti kilometer af Odenses letbane er grøn - sådan skal græsset slås

Nyborg

Cykler otte kilometer til skole hver dag: Bertil fra Ørbæk er Årets Børnecyklist

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Muslingefiskere skal holde sig væk: Vi vil hellere have lystfiskere og outdoor-turister

Kerteminde

Pernille satsede alt på hotelgæster på fynsk gods: - Jeg havde simpelthen ikke kunnet nå begge dele

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Fyn

Udenlandske læger strander i flaskehalse, når de skal godkendes: Ikke fair for nogen parter, mener Lægeforeningen

Kerteminde

Burgerne er tilbage i populær grill: - Jeg er ikke i tvivl om, at der går meget omsætning tabt der

Danmark For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Assens

Politikommissær er overrasket, efter ny nærpolitistation er åbnet: Det er nærmest væltet ind med henvendelser

Odense For abonnenter

Hvidevare-doktoren vækker det døde til live: I 35 år er Sørens brugte maskiner gået som varmt brød

Odense

Jens gravede særdeles 'veludrustet' gulerod op i haven: - Jeg har aldrig set noget lignende

Annonce