Annonce
Odense

Ny café lærer odenseanerne at reparere

Dette er et billede fra den første afholdte Repair-café i Odense den 18. marts. Her er en jakke i gang med at blive repareret af en af de frivillige, som står i caféen. Privatfoto: Birthe Krabek

Vi smider ud og køber nyt som aldrig før. En ny såkaldt reparations-café vil prøve at ændre genbrugs-tankegangen hos fynboerne.

Odense: En defekt støvsuger, et par hullede bukser eller en computer, som er ude af drift, er noget, de fleste kender til. Ofte smider danskerne de ødelagte ting i skraldespanden eller på genbrugspladsen. Det er nemmere at købe nyt, selvom tingene måske godt kan repareres. Hver dansker smider i gennemsnit 18 kilo elektronisk affald ud årligt. Et nyt koncept skal forsøge at ændre smid-ud-tendensen, og i marts åbnede en såkaldt "repair-café" i Odense, hvor man kan få hjælp til at reparere sine ødelagte ting.

33-årige Keshav Parajuly er forsker i miljøteknologi på Syddansk Universitet, og han fik idéen til den såkaldte Repair-café. Konceptet har han kopieret fra Holland og også kendt i Sverige, men idéen er ret ny i Danmark.

- Jeg tænkte, at der var brug for opmærksomhed på dette område, og jeg vil gerne hjælpe folk til at blive bedre til at genbruge og reparere ting i stedet for at smide ud, fortæller han.

Caféen kommer til at være åben én gang om måneden, hvor Keshav Parajuly med et hold af 14 eksperter på forskellige områder står klar til at modtage gæster med ødelagte ting. Konceptet fungerer sådan, at man selv er en del af reparationsprocessen for at lære, hvordan det fungerer.

- Især mange unge er vant til bare at købe nyt ind, så ved at være med til at reparere deres egne ting i caféen får de måske også en forståelse for at reparere ting i fremtiden, fortæller Keshav Parajuly.

Repair-café i Odense

Repair-caféen i Odense har en række frivillige folk til rådighed til at hjælpe med reparation af forskellige ting. Folk kan frit komme med deres ødelagte ting og få hjælp og vejledning til at fikse dem. Det kan være alt fra lynlåse i bukserne, et punkteret cykeldæk til et defekt computerbatteri eller telefonoplader.I caféen afleverer man ikke bare sine ting og vender tilbage, når det er færdigt. Man hjælper selv til eller kigger med under reparationsprocessen.

Første repair-cafe foregik den 18. marts i FCO-Friskole i Odense og finder næste gang sted på Vollsmose Torv. Folkene bag caféen bruger deres netværk til at få caféen forskellige steder rundt i byen, men de ønsker på et tidspunkt et fast sted at være.

Følg caféen på Facebook-siden www.facebook.com/repaircafeodense

Keshav Parajuly og Shristi Ghimire har sammen gjort Repair-caféen til virkelighed. De kommer begge fra Nepal, men bor nu i Danmark, da Keshav er forsker på Syddansk Universitet. De fik sig noget af et chok, da de oplevede, hvor mange fine ting danskerne egentlig smider ud eller sætter af på genbrugspladsen. Fra deres hjemland er de selv vant til at reparere alt. Foto: Linea Andersen

Gør det til en trend

Idéen til caféen har Keshav Parajuly fået sammen med sin kone Shristi Ghimire. De kommer begge fra Nepal og flyttede til Danmark i henholdsvis 2013 og 2014. De fik sig et kulturchok, da de lærte danskerne og deres genbrugsvaner - eller mangel på samme - at kende.

- I Nepal er vi vant til at reparere alting selv. Jeg tror, at 99 procent af de ting, nepaleserne ejer, har de repareret og genbrugt, så vi blev lidt overrasket, da vi kom hertil og så, hvor mange fine ting danskerne smider i skraldespanden eller på genbrugspladsen, siger 31-årige Shristi Ghimire.

Nøglen til at blive bedre til at genbruge er at skabe opmærksom om emnet, mener Keshav Parajuly. Det handler om at gøre folk klar over, at ting kan repareres, så længe man bare afsætter tid til det.

- Hvis vi i Skandinavien vil være førende inden for grøn energi, så skal vi også være bevidste om, at vi skal mindske vores elektroniske affald, fortæller han.

Tankegangen omkring genbrug, reparation og grøn energi ligger parrets hjerte nært. Nu vil de også forsøge at indprente det i de odenseanske hjerter.

- Vi bliver nødt til at ændre tankegangen og gøre det cool at fikse ting. Hvis vi begynder at tænke over det, så kan vi måske lære vores børn, at ting er noget, man passer på og holder i live så længe som muligt, fortæller Shristi Ghimire.

Den første "repair café" blev afholdt den 18. marts på FCO-Friskolen i Odense. Den næste bliver afholdt den 22. april på Vollsmose Torv, hvor alle kan komme.

De andre, som er med til at lave cafeen er Birthe Krabek, Bolette Mohr Sillassen and Carlo Törres.

Alt fra cykler, computere til tøj kan man få hjælp til at få repareret i Repair-caféen. Her på FCO-Friskole i Odense, hvor der den 18. marts dukkede cirka 50 mennesker op med forskellige ødelagte ting. Privatfoto: Birthe Krabek
Privatfoto: Birthe Krabek
Privatfoto: Birthe Krabek
Privatfoto: Birthe Krabek
Næste gang skal Repair-caféen afholdes på Vollsmose Torv. Foto: Linea Andersen
Annonce
Odense For abonnenter

Rolig villavej i oprør efter kæmpehunden Rollo igen bider en lille hund: - Den skal aflives

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Kromand fortryder ikke efter 20 år med voldsom arbejdsbyrde og et forlist ægteskab : - Jeg har mødt nogle fantastisk dejlige mennesker

Odense For abonnenter

Ninas 'bedste ven' ville sulte hende ihjel: - Jeg gjorde alt for at skjule min hemmelighed

Kerteminde

Ib er tredje generation i frugtplantagen: - Jeg møder stadig folk, der ikke ved, at de kan købe æbler herude

Sport For abonnenter

Stor sejr i den slovenske højborg - men sejr over Krim var tæt at blive en krimi

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Odense For abonnenter

- Løgn, løgn og atter løgn: Rollos ejer svarer på kritik efter Rollo igen bider en lille hund

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Sport

Otterup HK melder klar til genstarten i 1. division: - Den lange pause har været ens for alle

Assens

Det store rottekort - tjek om der er rotter på din vej: - Vi kan ikke komme dem til livs

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nicolai vil ikke gøre dyr ondt: Sælger bacontang til Irma og Kvickly - Nu er han på vej med vegansk cookie-mix

Odense For abonnenter

Dronningens pointe ramte Peter lige i hjertet: - Det gør ondt, når folk stirrer på mig i gågaden

Erhverv

Direktør træder tilbage: Navnerokade hos 62 år gammel Middelfart-virksomhed

Annonce