Annonce
Kerteminde

Ny bog om Johannes Larsens ekspedition til Grønland

Bogen "Klar blaa Luft, let Bris fra N" fortæller om Johannes Larsens ekspedition til Grønland i 1925. Arkivfoto
10 dagbøger fra Johannes Larsens ekspedition i 1920´ernes Grønland udgives nu for første gang i bogform

Fuglemaleren Johannes Larsens ekspedition i 1920’ernes Grønland

Kerteminde: Johannes Larsen (1867-1961) har i kraft af sin sans for at formidle naturen, især fugle, opnået en særlig position i dansk kunsthistorie.

Fra 1910’erne havde Larsen leveret illustrationer til ornitolog og vekselerer Eiler Lehn Schiølers ambitiøse storværk Danmarks Fugle.

I sommeren 1925 blev Larsen inviteret med på Schiølers fugleekspedition til Vestgrønland i selskab med konservatoren Henning Scheel, to andre fuglekyndige og en officer fra søværnet.

Larsen skulle tegne de grønlandske fugle til et bind af Danmarks Fugle.

Annonce

Notesbøger blev til bog

På rejsen, som varede fra 7. juni til 29. september, fyldte Johannes Larsen desuden ti små notesbøger med dagbogsoptegnelser og skitser.

For første gang udgives dagbøgerne nu i bogen "Klar blaa Luft, let Bris fra N.".

Bogen sætter Larsen ind i en kunstfaglig sammenhæng og rummer også en tekst om den arktiske biologi og tidens andre arktiske ekspeditioner Johannes Larsen var kendt for at være meget fåmælt og privat, og dagbøgerne giver et dybere indblik i hans personlighed.

I løbet af de fire måneder, rejsen varede, udviklede Scheel og Larsen et nært venskab.

Bogen er skrevet af museumsinspektør ved Johannes Larsen Museet Malene Linell Ipsen, kunsthistoriker og ph.d. Theis Vallø Madsen samt tegner og naturhistoriker Jens Gregersen.

Bogen er er tredje bind i Ny Carlsbergfondets skriftserie "Kilder til Dansk Kunsthistorie".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

2822 husstande uden strøm

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Odense Sporveje vil nedlægge stoppesteder

1995 4,7 millioner kroner. Så mange penge lagde 11.852 glemsomme fynske bilister i statskassen for ulovlig parkering i 1993. Hovedparten af afgifterne, der som bekendt er på 400 kroner pr. gang, blev lagt af 8816 i Fyns største politikreds, Odense. De 3036 øvrige afgifter er blevet opkrævet jævnt fordelt over resten af Fyn. Selv om afgiften for ulovlig parkering blev fordoblet fra 200 til 400 kroner 1. april 1991, kan de seks fynske p-kontrollører fortsat uddele lige så mange afgifter – ca. 12.000 – om året, konstaterer politikommissær Poul Dahl. 398 bilister klagede over afgiften, men kun 172 fik medhold og pengene eftergivet – oftest i forbindelse med læge- eller sygehusbesøg, der uventet trak ud. 1970 Statsbanerne udbyder i dag en ny Storebæltsfærge til 50 millioner kroner i licitation, og på forhånd ventes de fire værfter i Helsingør, Nakskov, Ålborg og Odense at være interesseret i ordren. Efter planen skal den nye tredækker leveres til sommeren 1972 eller muligvis først til foråret 1973. Samtidig viser en prognose, at færgekapaciteten skal fordobles inden udgangen af 1970-erne, hvis der ikke ret hurtigt tages beslutning om en bro mellem Fyn og Jylland. Færgen kommer i store træk til at ligne ”Arveprins Knud” og får en kapacitet på 450 personbiler og 1500 passagerer. En ny jernbanefærge, der kan overføre gennemgående eksprestog mellem Nyborg og Korsør, ventes bestilt til levering i 1973. 1945 Fra Odense Sporvejes begyndelse har der eksisteret en del faste stoppesteder på særligt trafikerede steder, men sporvejsselskabet overvejer at likvidere dem. Det gælder ved hjørnet af Klaregade og Mageløs samt ved hjørnet af Mageløs og Kongensgade, hvor der nu opsættes almindelige stoppestedsskilte i stedet. Ifølge driftsbestyrer Schaumann sker nedlæggelsen af de faste stoppesteder ud fra hensynet til at gennemføre en hurtigere drift under de nuværende, besværlige trafikforhold, hvor der er stort pres på sporvognene. De faste stoppesteder virker kun forsinkende, og hvis der ingen passagerer er at optage og afsætte, vil sporvognene altså fremtidig kunne køre videre uden standsning.

Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];