Annonce
Sydfyn

Ny attraktion på Langeland: Bliv fiskeskipper for en stund

Henning Egmose (forrest) og Steffen Rasmussen er med at sætte sig ind i simulatoren, som netop er taget i brug og dermed åben for publikum. Foto: Michael Lorenzen
Fiskeriets Hus har fået installeret sin skibssimulator, hvor man nu kan stævne ud i Østersøen fra havnen i Bagenkop.

BAGENKOP: Hvordan er det egentlig at stå med ansvaret for at få en fiskekutter bugseret ud fra og ind i Bagenkop Havn? Det kan alle og enhver fremover prøve, efter Fiskeriets Hus i den sydlangelandske by har fået installeret sin nye attraktion, en skibssimulator.

Formanden for Fiskeriets Hus, Steffen Rasmussen, og bestyrelsesmedlem Henning Egmose, som selv har været fisker i 48 år, fremviste nyanskaffelsen for Fyns Amts Avis forleden, og selv om der nok skal nogle justeringer af teknikken til, før det hele bliver optimalt, kunne de vise et meget livagtigt billede af, hvordan det foregår.

Simulatoren kan lade folk navigere i både magsvejr og hårdere forhold med bølgegang, regn og rusk. Den kan indstilles til dagssejlads og samtidig give et bud på, hvordan det ser ud om natten med belyste coastere og andre fartøjer til at dele havet og holde øje med.

En tømrer monterede styrehuset forleden, og folk fra leverendøren, it-firmaet Force Technology fra Hjortevad ved Lyngby lidt nord for København, har sørget for computer, diverse udstyr, herunder grafik med videre.

- Nu tager vi simulatoren i brug, og så må vi drage os nogle erfaringer undervejs. Meningen er, at gæster kan få lov at passe sig selv, men omvendt - hvis nogle ønsker, at vi hjælper dem, så vil vi også gerne det, siger Steffen Rasmussen.

Og man kan helt uden konsekvenser få lov at kvaje sig og tørne ind i molen.

- Det værste, der kan ske, er, at man bliver nødt til at trykke på reset-knappen og så starten forfra. Man kan ikke lave skader, og simulatoren er bygget, så den også vil kunne tåle det, hvis nogle børn i ivrighed skulle vise sig at være lidt hårdhændede.

Simulatoren er lavet med udgangspunkt i kutteren SG 23. Og havnemiljøet bagved ligner i nogen grad, men ikke helt helt Bagenkop.

- Det skal vi have tilpasset, så omgivelserne svarer helt til de rigtige. Der skal ses på grafikken, nævner formanden.

Men ellers er det hele meget livagtigt, og man sejle til for eksempel Ærø, hvis det er det, man ønsker.

Annonce
Simulatoren kan indstilles til flere forskellige situationer, også regnvejr. Foto: Michael Lorenzen

Meget livagtigt

Folkene fra Fiskeriets Hus har som led i deres forberedelser blandt andet fået lov at besøge Mærsk' træningscenter i Svendborg. Og også her fik de mulighed for at prøve barske vejrforhold.

Med skibssimulatoren har Fiskeriets Hus fået opfyldt alle de tre målsætninger, man opstillede for nogle år siden.

- De lød på, at vi ville have besøg af Dronning Margrethe, vi ville have en elavatorlift, og vi ville have skibssimulatoren. Nogle syntes, det lød, som om vi havde fået storhedsvanvid. Men det havde vi ikke, og når det gælder store projekter, så går vi ikke i gang med noget, før vi har pengene til det. Her har vi heldigvis fået enorm stor velvilje fra forskellige fonde her på Langeland, ja vel dem alle, siger Steffen Rasmussen.

Skibssimulatoren skal være et trækplaster, som skal få endnu flere til Bagenkop, resten af Langeland og det sydfynske område som helhed, fastslår formanden.

Fiskeriets Hus har op til årets åbning benyttet lejligheden til at indrette nogle andre ting lidt anderledes, og nu bliver det lejlighed til at vise det hele frem i påsken.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Vildt uheld på E20: Tidligst om en måned har politiet et svar

Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Annonce