Annonce
Assens

Ny økonomisk model sikrer flere penge til alle folkeskoler - på nær én

Peter Willemoesskolen får med den nye model fortsat et særtilskud på 1,5 millioner om året på grund af sin socioøkonomiske sammensætning. Arkivfoto: Michel Bager
Byrådet behandler onsdag en ny tildelingsmodel, som giver en økonomisk indsprøjtning til alle Assens Kommunes folkeskoler på nær én. Modellen afløser ordning, som gennem flere år har fået kritik for at udsulte de små skoler.

"Kvælningsmodellen". Det er ikke pæne ord, Assens Kommunes nuværende tildelingsmodel til folkeskolerne får med på vejen fra John Rasmussen, som er formand for Vestfyns Lærerkreds.

Ordningen, hvor skolerne får penge til at drive skolen for svarende til antal elever, har gennem flere år fået kritik for at udsulte små skoler.

- Den kvæler langsomt de skoler, hvor elevtallet er under pres. Tag Ebberup Skole, som har haft et elevtal på omkring 30, de har været nødt til at dele klasserne i to (fordi der højst må være 28 elever i en klasse, red.), og så er der bare ikke penge til at drive en klasse, så man har måtte finde på alle mulige krumspring som samlæsning, lyder det fra John Rasmussen.

Annonce

Han er derfor overordnet set tilfreds med, at Assens Byråd onsdag forventes at vedtage en ny tildelingsmodel, som ikke kun tager udgangspunkt i, hvor mange elever, en skole har, men også hvor mange klasser, den har.

Byrådet skal tage stilling til tre modeller, som har været i høring hos folkeskolerne, og både politisk og blandt skolerne tegner der sig et klart flertal for det en model, som sikrer en mere jævn fordeling af pengene blandt store og små skoler i Assens Kommune.

Brylle mister 13.000

Modellen sikrer sammen med en økonomisk indsprøjtning på 12 millioner kroner plus 1,6 millioner til nyt it-udstyr, som blev vedtaget i budgettet for 2021-24, at alle skoler fra august får flere penge pr. klasse.


Den kvæler langsomt de skoler, hvor elevtallet er under pres. Tag Ebberup Skole, som har haft et elevtal på omkring 30, de har været nødt til at dele klasserne i to (fordi der højst må være 28 elever i en klasse, red.), og så er der bare ikke penge til at drive en klasse, så man har måtte finde på alle mulige krumspring som samlæsning.

John Rasmussen, formand for Vestfyns Lærerkreds


Alle på nær Brylle Skole, som står til at miste omkring 13.000 kroner pr. klasse.

Alligevel går selv Brylle Skoles bestyrelse ind for en ændring i tildelingsmodellen, selvom den kritiserer, at den som eneste skole mister penge, hvis ændringerne vedtages.

"Vi bakker op om en ny tildelingsmodel. Vi ser positivt på, at man har taget udgangspunkt i værdierne, gennemsigtighed, balance og incitament, som grundlag for en stærk tildelingsmodel, og anerkender et flot udarbejdet høringsmateriale, hvor scenarierne er velbeskrevet og materialet forståeligt," skriver bestyrelsen i et høringssvar til Assens Kommune.

Annonce

Stadig forskel

Mogens Mulle Johansen (SF), som er formand for Uddannelse, Børn og Familie i Assens Kommune, håber, at skolerne vil opleve en positiv forskel, selvom Assens Kommune fortsat ligger lavt i forhold til, hvor mange penge, man bruger på skolevæsenet, sammenlignet med andre kommuner.

- Jeg håber, at skolerne oplever, at hverdagen bliver nemmere. Hvis vi får mulighed for det, er vi nogle, der gerne vil kæmpe for, at der bliver afsat flere midler, men det kræver, at kommunens økonomi bliver bedre, lyder det fra udvalgsformanden.

Hvis modellen bliver vedtaget, vil skolernes økonomi pr. klasse blive mere ens, men der vil stadig være forskelle mellem skolerne, som vil få hvad der svarer til mellem 86 procent og 114 procent af gennemsnitsbeløbet pr. klasse i Assens Kommune.

- Hvorfor giver I ikke ens vilkår til alle?

- Hvis vi siger, at vi betaler alle udgifter uanset hvad, vil det blive umuligt at styre. For så har du ikke styr på, hvordan økonomien egentlig ser ud. Her kan vi sige, at når vi har lagt budgettet, så ved vi nøjagtigt, hvad det (folkeskolen, red.) koster de kommende år, siger Mogens Mulle Johansen.

Tre modeller i spil

Assens Kommune har regnet på tre forskellige scenarier, som behandles af byrådet onsdag. 

  1. Den nuværende model, hvor skolerne tildeles et beløb pr. elev (plus ekstra 12 mio. som er sat af til skoleområdet i budgettet). I scenarie 1 har nogle skoler ned til 79 procent af det gennemsnitlige beløb pr. klasse og andre har op til 121 procent.
  2. Model 2 har på forhånd fået størst opbakning blandt både politikere og kommunens folkeskoler. Det er en model, hvor 30 procent af økonomien fordeles som beløb pr. elev og 70 procent fordeles på baggrund af klassestørrelse. Modellen tilgodeser ifølge Assens Kommune i højere grad de små skoler end den nuværende model, og har ikke så negativ effekt for store skoler som model 3.
  3. Model 3 er den model, hvor forskellen mellem skolernes økonomi pr. klasse er mindst.  I denne model fordeles 60 procent af økonomien som beløb pr. elev og resten på baggrund af klassestørrelse. Det er en model, som især tilgodeser de mindre skoler.

Desuden indeholder den nye model en række ændringer. For eksempel:

  • Der fastsættes et fast beløb på 189.000 kroner for elever, som visiteres til specialtilbud som LKT-klasse  og Helhedsafdelingen.
  • Der tages i højere grad højde for socioøkonomiske faktorer.
  • Politikerne i Uddannelse, Børn og Familie, får ret til at sammenlægge og opdele klasser, og til at afvise elever, som ikke hører til skoledistriktet, hvis pågældende elev vil være den udløsende faktor for at oprette en ekstra klasse.
Annonce
Odense For abonnenter

Vild kokain-variant skaber alvorlige problemer i Odenses gader: - Folk bliver sindssyge i hovedet af det

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Se billederne: Folk kom langvejs fra til indvielsen af Fyns største bikepark - skal sætte nye standarder

Erhverv For abonnenter

Bitcoin-pioner i Schweiz køber Sarahs drøm om at støvsuge verdenshavene for mikroplast

Faaborg-Midtfyn

Anitas græskar var 20 kilo tungere end forventet: Måtte alligevel nøjes med ottendepladsen

Odense

Ældgammel ro-tradition genopstod på Odense Kanal: - Det handler om fællesskab og forpligtelse

Assens

Andreas kan cykle mere sikkert i skole på ny dobbeltrettet cykelsti forbi fynsk slot: - Det var et væmmeligt sted

Odense Håndbold For abonnenter

Odense Håndbold skal ramme topform i Champions League - storholdet Györ og Anne Mette Hansen venter i Gudme

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Sport For abonnenter

Søndagsnavne - med søstrene Iversen, Kasper Schmeichels smuttur og GOG som vært

Erhverv

Populær kro lander solidt overskud trods flere måneders nedlukning: - Vi har eddermame knoklet for det

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Kerteminde

Christina blev træt af lang transport og udfordrende arbejdstider: Nu åbner hun sin egen frisørsalon

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Aggressiv vildkat jagter kvarterets andre katte: Har brugt over 10.000 kroner på operationer til sin 11 år gamle kat

Assens

To eksplosionsbrag på kort tid: - Det er klart, man bliver forskrækket

Annonce