Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nu vil Aastrup have sit vartegn tilbage

De gamle vinger ligger stadig i græsset. Men nu vil møllegruppen have nye vinger på møllen. Nogle af lamellerne kan formentlig godt bruges igen. Fra venstre Svend Erik Linnebjerg, Niels Krogh, Villy Anneberg og Bjarne Ingwersen. Foto: Katrine Becher Damkjær

I snart to år har Aastrup Mølle stået uden vinger. Det er en tragedie for hele egnen, mener møllegruppe, som nu vil have nye vinger på møllen.

Bjarne Ingwersen har gået så grueligt meget igennem, siden møllevingen knækkede for snart to år siden. Nu håber han på bedre tider, hvis der kan skaffes penge til at få nye vinger på hans elskede Aastrup Mølle. Foto: Katrine Becher Damkjær

Aastrup: Den rager op i landskabet og kan ses i miles omkreds. Men der er noget galt. For den har jo ingen vinger. Og hvad er en mølle uden vinger? Som en bil uden motor. Som en cykel uden pedaler.

Nej, vel? Det går bare ikke. I snart to år har Aastrup Mølle stået uden vinger. Resterne af de gamle vinger, der knækkede i juni 2015, ligger fortsat i græsset og i kanten af parkeringspladsen. Så Bjarne Ingwersen er ved at være godt træt af, at han ikke kan komme til at slå græsset dér, hvor de gamle vinger ligger.

Han er gift med Jeanette Ingwersen, som sammen med deres søn, Rasmus, står som ejer af Stofmøllen og dermed Aastrup Mølle.

Aastrup Mølle

Aastrup Mølle blev opført i 1862 og blev i mange år brugt til melproduktion.Under en voldsom storm i 1936 mistede møllen sine vinger, som aldrig kom op igen. Møllen forfaldt langsomt, og i 1956 blev de tre øverste fag fjernet og en flad hat sat på. Nogle år senere købte Bent Hoffmann Åstrup Mølle og drev møbelforretning til 1980.

I august 1981 blev møllen solgt til tekstilhandler Bjarne Tychsen, som fik møllen genskabt, så den igen stod med kørende vinger i 1985.

Møllen fik ny hat på i 2014, og i februar 2015 kom nye vinger op, baseret på en stor jernkonstruktion. Fire måneder senere, i juni 2015 knækkede vingen, og siden har møllen stået uden vinger.

Nu vil en lokal møllegruppe rejse penge til at få nye vinger sat på.

Aastrup Mølle er i vinterhalvåret åben for publikum fredag klokken 10-17 og lørdag klokken 10-13. I sommersæsonen alle dage klokken 10-17. Her er der blandt andet en masse gammelt mølleinventar udstillet.

Bjarne Ingwersen regner med, at nogle af lamellerne godt kan bruges til de nye vinter af træ, som møllegruppen i Aastrup arbejder på at skaffe penge til. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce

Intet at hente hos møllebygger

Alt gik galt i sommeren 2015. Året før havde møllen ellers fået helt ny hat på. Og nye vinger var kommet op i februar 2015. Men de sad kun på fire måneder. Så knækkede den enorme jernkonstruktion, som vinge-lamellerne var monteret på.

Det viste sig, at der var en fejl i konstruktionen. Så fulgte lang tids strid med møllebygger John Jensen fra Odsherred. Det var ham, der havde lavet vingerne. Men han henviste til, at fejlen lå hos en underleverandør.

Aastrup Mølle stævnede John Jensen, men det endte med, at han gik konkurs, og så stod møllefolkene med håret i postkassen. Der var ikke en krone at hente i Odsherred, og et sæt nye vinger koster cirka en million kroner.

- Nu prøver vi at rejse os oven på tragedien, siger Bjarne Ingwersen, som fortsat kan blive helt bevæget, når han skal snakke om alle de pinsler, han har været igennem på grund af de defekte møllevinger.

- Vi savner vores vartegn. Åstrup Mølle kan ses alle steder fra og er hele egnens vartegn, både for Aastrup, Vester Aaby og Pejrup. Samtidig er møllen en turistattraktion, og vi ser tit, at folk holder ind for at tage billeder af møllen, siger Niels Krogh, som sammen med Bjarne Ingwersen, Svend Erik Lindebjerg og Villy Anneborg udgør den lille møllegruppe, som nu arbejder intenst for at få sat nye vinger på.

Nu skal der ske noget. Møllegruppen i Aastrup vil arbejde intenst for at skaffe penge til, at egnens vartegn igen kan få vinger på. Fra venstre Bjarne Ingwersen, Svend Erik Linnebjerg, Villy Anneberg og Niels Krogh. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce

Ikke flere jernvinger

Og denne gang skal det ikke være møller baseret på en stor, tung jernkonstruktion. Det skal være vinger bygget af træ.

- De vinger, der knækkede i 2015, vejede i alt 2,4 ton. De nye bygget af træ vejer 1,9 ton. Til gengæld er der meget mere vedligeholdelse ved trævinger. Det kommer til at koste mig i alt 100.000 kroner om året, mens det vil kunne gøres for det halve med jernvinger. Og så har de kun en levetid på cirka 30 år, forklarer Bjarne Ingwersen.

Så man kan sige, at de nye vinger gør ham "et halvt ton tryggere - og 50.000 kroner fattigere hvert år".

De nye vinger skal naturligvis ikke bygges af John Jensen fra Odsherred. Ham er de helt færdige med i Aastrup, selv om han efter konkursen ret hurtigt kørte videre i et nyt selskab og faktisk nu er i gang med restaurering af Christiansmøllen i Svendborg.

- Vi har et tilbud om nye vinger til cirka en milliion liggende hos en møllebygger på Sydsjælland, oplyser Bjarne Ingwersen.

Den store jernkonstruktion, der ligger langs med parkeringspladsen, er lige til skrot.

- Vi har haft et certificeringsfirma i Sønderjylland til at undersøge dem. De har blandt andet boret huller for at tjekke svejsningerne. Men de kan ikke bruges igen. De er totalt kasseret. Til gengæld kan vi godt bruge nogle af lamellerne, siger Bjarne Ingwersen.

Annonce

Møllen med i seng

Når man ser de kæmpestore og 23,5 meter lange jernvinger, der ligger i græsset, fatter man næsten ikke, at de har kunnet sidde oppe på møllen.

Bjarne Ingwersen tør næsten heller ikke tænke på, hvor galt det kunne være gået dengang i 2015, hvis vingerne var røget helt ned og havde ramt nogen. Så kunne det let have fået dødelig udgang. Nu nøjedes den knækkede vinge med at rutsje ned og lægge sig op ad møllens tag oven på svalegangen.

Der er altid lys på møllen om aftenen, og når der forhåbentlig engang kommer nye vinger på, skal de køre rundt ligesom de gamle.

- Når man har sådan en mølle, tager man den med i seng. Jeg er altid lige inde og tjekke vejrudsigten, hvor meget det nu kommer til at blæse, siger Bjarne Ingwersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Vemmelund igen udenfor i Middelfart

Middelfart For abonnenter

Mandesex i skoven kan handle om uforløste fantasier i parforholdet: - Det kan være svært at tale med sin partner om, hvad man har lyst til

Annonce