Annonce
Nyborg

Nu stopper festen: En hjernerystelse fik Else til at sælge sit elskede fødehjem Stævnegården

78-årige Else Lysebjerg Hansen er født og opvokset på Stævnegården. I over 30 år har hun haft gæster på gården i sit Bed and Breakfast, men på grund af corona blev sommersæsonen sidste år stort set aflyst, så i år håber og forventer hun og de nye ejere, Therese Andreasen og Hans Henriksen, at det vender. Foto: Louise Holmgaard Nielsen
Stævnegården har været i Else Lysebjerg Hansens slægt siden 1700-tallet, men da ingen af hendes fem døtre kunne overtage, er en ny familie nu flyttet ind og har købt både gården og den tilhørende Bed and Breakfast - med Else Lysebjerg Hansen som nærmeste nabo.

Flødstrup: Alvoren gik for alvor op for Else Lysebjerg Hansen sidste sommer, da hun faldt ned fra loftet og fik en hjernerystelse.

Nu gik den ikke længere. Hun blev nødt til at sælge Stævnegården. Den gård hun blev født på i 1942, og som har været i hendes families eje altid.

- Så kunne jeg godt se, at nu stopper festen. Nu kunne jeg ikke klare det mere, fortæller Else Lysebjerg Hansen.

Annonce

Men det var en svær beslutning, for hvor skulle Else Lysebjerg Hansen så være?

I Flødstrup kan man ikke sige Stævnegården uden også at nævne Else Lysebjerg Hansen.

Kort efter hendes fald fik hun sat et "Til salg"-skilt i haven, og da Therese Andreasen og Hans Henriksen et par dage senere kørte forbi, var bilen nær kørt af vejen.

Nu var muligheden der for at udleve en drøm, de har haft i mange år.

- Vi har i mange år snakket om, at vi godt kunne tænke os noget Bed and Breakfast og noget landlig idyl, men det skulle heller ikke bare være hvad som helst. Da skiltet så kom i herude, var det lige før, at bilen kørte baglæns for at køre ind, fortæller Hans Henriksen, mens Therese Andreasen smilende supplerer:

- Vi bremsede dog ikke, men vi kørte næsten galt, da vi kiggede på hinanden og sagde, det er vi nødt til nu.

Til salg for anden gang

Det er ikke første gang, at parret øjner muligheden. For fire år siden, da Else Lysebjerg Hansens mand, John Hansen, døde, havde hun også gården til salg, men det blev aldrig til mere end et "Til-salg"-skilt i haven.

Else Lysebjerg Hansen kunne ikke se sig selv forlade sit barndomshjem, selvom hendes mand gerne ville have, at hun solgte det. Han mente, det var for meget arbejde for hende at passe gården alene, men tanken om at hun skulle væk fra sit fødehjem var ikke til at bære.

Therese Andreasen kendte kun til Else Lysebjerg Hansen og Stævnegården af navn, og hende og Hans Henriksen har i længere tid ledt efter et sted, hvor de kunne starte deres eget Bed and Breakfast. Da Stævnegården kom til salg, kunne parret ikke lade være med slå til. Foto: Louise Holmgaard Nielsen

- Jeg tænkte, sker det, så må I køre mig ud på P på sygehuset i Odense. Det kan jeg ikke tåle, siger Else Lysebjerg Hansen med et lille grin og dog avor i stemmen.

Men skæbnen ville det, at Therese Andreasen og Hans Henriksens køretur endte ud i, at de 1. marts i år officielt kunne flytte ind på Stævnegården med deres to børn. Og med Else Lysebjerg Hansen kun to døre og en lille gang væk i en af lejlighederne med udsigt til Flødstrup Kirke.

Annonce

Glemte minder i gemmerne

I dag sidder alle tre i Else Lysebjerg Hansens nye lejlighed på Stævnegården over et nydeligt dækket bord med kaffe og kage, mens historier om gamle dage og Flødstrup og Ullerslevs historie flyver over det nydeligt dækkede kaffebord.

Og historien er vigtig for dem alle tre.

Om Stævnegården

Stævnegården har altid været i Else Lysebjerg Hansens slægt, men da ingen af hendes fem døtre kunne overtage, var hun nødsaget til at sætte det til salg.

På Stævnegården har der siden 1989 været Bed and Breakfast, hvor gæster fra både Danmark og udlandet er kommet på besøg. Else Lysebjerg Hansen har blandt andet af flere omgange haft besøgende fra Japan. Hun har også været med i japansk TV for sine bondegårdsferier.

I 2016 var hun med i Spise med Price med sin berømte rygeost, som de skulle lære at lave. Hun har talrige gange været med i aviser, ugeblade og andre medier for blandt andet at fortælle om rygeost.

Nu tager Therese Andreasen og Hans Henriksen, som før boede i Ullerslev, over. Udover at drive Stævnegårdens Bed and Breakfast arbejder de som henholdsvis musiklærer og maskinsnedker.

Inden Else Lysebjerg Hansen flyttede fra hoveddelen af huset og ind i hendes nuværende lejlighed, den selv samme lejlighed hendes mor boede i, da hun levede, blev lejligheden sat i stand, og glemte minder væltede frem fra gemmerne.

Køkkenet viste sig at være Elses gamle ungpigeværelse, da et lyserødt tapet kom frem under det gamle.

De har også fundet 100 år gammelt tapet, som skal i glas og ramme, og i hovedhuset, hvor Therese Andreasen og Hans Henriksen bor i dag, står et skab, som karlen havde med i 1795, da han flyttede ind på gården. Sådan lyder historien i hvert fald.

Annonce

En hård tid

Det er ingen hemmelighed, at Else Lysebjerg Hansen havde håbet, at gården kunne blive i hendes families eje, som den altid har været. Med fem døtre kunne det også have været en mulighed.

To af døtrene har været kørt i stilling til at overtage, men af forskellige årsager blev det aldrig til noget. At gården nu ikke længere skal huse Lysebjerg-slægten har været hård at sluge, og derfor var det også vigtigt for hende, at det var de rigtige, der flyttede ind.

- Det er ligesom ens børn, som man sender ud i verden. Man vil jo også gerne have, at de klarer sig, og det er enormt trygt at kunne give det videre i gode hænder, fortæller Else Lysebjerg Hansen.

Else Lysebjerg Hansen har mange dokumenter og nedskrevne noter om historien på Stævnegården. Her er det tidligere slægtninge, som tilbage i 1700-tallet boede på Stævnegården. Foto: Louise Holmgaard Nielsen

Siden 1989 har hun haft Bed and Breakfast på gården, hvor hun har reklameret for Bondegårdsferier og har haft gæster fra både Danmark og udlandet. Men de senere år har hun skruet ned for blusset, da det blev for meget arbejde for den i dag 78-årige Else Lysebjerg Hansen.

Annonce

Skæbnens veje førte til Flødstrup

Netop det faktum, at der er skruet ned for blusset, gør, at de nye ejere er trygge ved at tage over for den garvede Else Lysebjerg Hansen.

- Det, der trøstede mig meget ved at komme her, var, at det er nemt at tage det lave blus og gøre det større, lægge brænde på ilden, så at sige, fortæller Therese Andreasen og uddyber:

- Undervejs har vi kigget på andre steder, som kunne bruges til overnatninger, men der var mange ting, der bare gjorde, at den mundfuld var alt for stor. Det her er jo lige kørt klar til at fortsætte, siger hun.

Stævnegården bliver kørt videre i den hyggelige, hjemlige og familiære stil, som gæsterne kender, men Therese Andreasen og Hans Henriksen har flere store planer i støbeskeen.

Else Lysebjerg Hansen bor stadig på Stævnegården, og er flyttet ind i en af de tidligere Bed and Breakfast lejligheder. Den 1. marts flyttede Therese Andreasen og Hans Henriksen ind i hovedbygningen sammen med deres to børn og hunden Max. Foto: Louise Holmgaard Nielsen

For eksempel vil de gerne anlægge et stort orangeri med udsigt over markerne, hvor gæsterne kan spise deres morgenmad i ro og mag.

Mens de to nye ejere taler om de nye planer, sidder Else Lysebjerg Hansen ved siden af og lytter smilende med, inden hun til sidst siger:

- Jeg føler jo, jeg har været heldig.

- Det er vi alle sammen. Det var lige skæbnen, der slog ind, svarer Therese Andreasen.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Lego-familien stopper solcelleplaner ved fynsk Gods: Skaber kæmpe naturprojekt i stedet

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Letbanens åbning vaklede i ugerne før valget: Comsa havde meldt ud, at tidsplanen ikke holdt

Kerteminde For abonnenter

Mystisk støj kan være skadelig: Nu skal brummende lyd i Munkebo undersøges

Livsstil

Prisvindende kok taler af erfaring: - Alle kan lære at spise østers

Erhverv

Claus klar til at sætte sin jord under vand for at redde klimaet: Men vi skal jo lige være enige om prisen først

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Navne For abonnenter

Han byggede H.C. Andersen Hotel  og var ikke færdig med forretninger: Richard Wilhjelm blev 93 år

Leder For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Fornuftigt at udskyde beslutning om letbanens etape to - og tag jer bare god tid

Kerteminde

Øv, øv, øv: Søren var i god tro, men vinduer er ulovlige og skal skiftes

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Odense

Letbanen er endnu en gang forsinket: Nu vil borgmester vente med beslutning om mere letbane

Assens For abonnenter

Forladt bindingsværkshus jævnet med jorden: Først købte lokale gammel rønne - nu skal de beslutte, hvad grunden skal bruges til

Odense

Korsløkkeparkens imponerende forvandling: Nu vil boligdirektør gøre op med bandenavn

Annonce