Annonce
Nyborg

Nu stopper festen: En hjernerystelse fik Else til at sælge sit elskede fødehjem Stævnegården

78-årige Else Lysebjerg Hansen er født og opvokset på Stævnegården. I over 30 år har hun haft gæster på gården i sit Bed and Breakfast, men på grund af corona blev sommersæsonen sidste år stort set aflyst, så i år håber og forventer hun og de nye ejere, Therese Andreasen og Hans Henriksen, at det vender. Foto: Louise Holmgaard Nielsen
Stævnegården har været i Else Lysebjerg Hansens slægt siden 1700-tallet, men da ingen af hendes fem døtre kunne overtage, er en ny familie nu flyttet ind og har købt både gården og den tilhørende Bed and Breakfast - med Else Lysebjerg Hansen som nærmeste nabo.

Flødstrup: Alvoren gik for alvor op for Else Lysebjerg Hansen sidste sommer, da hun faldt ned fra loftet og fik en hjernerystelse.

Nu gik den ikke længere. Hun blev nødt til at sælge Stævnegården. Den gård hun blev født på i 1942, og som har været i hendes families eje altid.

- Så kunne jeg godt se, at nu stopper festen. Nu kunne jeg ikke klare det mere, fortæller Else Lysebjerg Hansen.

Annonce

Men det var en svær beslutning, for hvor skulle Else Lysebjerg Hansen så være?

I Flødstrup kan man ikke sige Stævnegården uden også at nævne Else Lysebjerg Hansen.

Kort efter hendes fald fik hun sat et "Til salg"-skilt i haven, og da Therese Andreasen og Hans Henriksen et par dage senere kørte forbi, var bilen nær kørt af vejen.

Nu var muligheden der for at udleve en drøm, de har haft i mange år.

- Vi har i mange år snakket om, at vi godt kunne tænke os noget Bed and Breakfast og noget landlig idyl, men det skulle heller ikke bare være hvad som helst. Da skiltet så kom i herude, var det lige før, at bilen kørte baglæns for at køre ind, fortæller Hans Henriksen, mens Therese Andreasen smilende supplerer:

- Vi bremsede dog ikke, men vi kørte næsten galt, da vi kiggede på hinanden og sagde, det er vi nødt til nu.

Til salg for anden gang

Det er ikke første gang, at parret øjner muligheden. For fire år siden, da Else Lysebjerg Hansens mand, John Hansen, døde, havde hun også gården til salg, men det blev aldrig til mere end et "Til-salg"-skilt i haven.

Else Lysebjerg Hansen kunne ikke se sig selv forlade sit barndomshjem, selvom hendes mand gerne ville have, at hun solgte det. Han mente, det var for meget arbejde for hende at passe gården alene, men tanken om at hun skulle væk fra sit fødehjem var ikke til at bære.

Therese Andreasen kendte kun til Else Lysebjerg Hansen og Stævnegården af navn, og hende og Hans Henriksen har i længere tid ledt efter et sted, hvor de kunne starte deres eget Bed and Breakfast. Da Stævnegården kom til salg, kunne parret ikke lade være med slå til. Foto: Louise Holmgaard Nielsen

- Jeg tænkte, sker det, så må I køre mig ud på P på sygehuset i Odense. Det kan jeg ikke tåle, siger Else Lysebjerg Hansen med et lille grin og dog avor i stemmen.

Men skæbnen ville det, at Therese Andreasen og Hans Henriksens køretur endte ud i, at de 1. marts i år officielt kunne flytte ind på Stævnegården med deres to børn. Og med Else Lysebjerg Hansen kun to døre og en lille gang væk i en af lejlighederne med udsigt til Flødstrup Kirke.

Annonce

Glemte minder i gemmerne

I dag sidder alle tre i Else Lysebjerg Hansens nye lejlighed på Stævnegården over et nydeligt dækket bord med kaffe og kage, mens historier om gamle dage og Flødstrup og Ullerslevs historie flyver over det nydeligt dækkede kaffebord.

Og historien er vigtig for dem alle tre.

Om Stævnegården

Stævnegården har altid været i Else Lysebjerg Hansens slægt, men da ingen af hendes fem døtre kunne overtage, var hun nødsaget til at sætte det til salg.

På Stævnegården har der siden 1989 været Bed and Breakfast, hvor gæster fra både Danmark og udlandet er kommet på besøg. Else Lysebjerg Hansen har blandt andet af flere omgange haft besøgende fra Japan. Hun har også været med i japansk TV for sine bondegårdsferier.

I 2016 var hun med i Spise med Price med sin berømte rygeost, som de skulle lære at lave. Hun har talrige gange været med i aviser, ugeblade og andre medier for blandt andet at fortælle om rygeost.

Nu tager Therese Andreasen og Hans Henriksen, som før boede i Ullerslev, over. Udover at drive Stævnegårdens Bed and Breakfast arbejder de som henholdsvis musiklærer og maskinsnedker.

Inden Else Lysebjerg Hansen flyttede fra hoveddelen af huset og ind i hendes nuværende lejlighed, den selv samme lejlighed hendes mor boede i, da hun levede, blev lejligheden sat i stand, og glemte minder væltede frem fra gemmerne.

Køkkenet viste sig at være Elses gamle ungpigeværelse, da et lyserødt tapet kom frem under det gamle.

De har også fundet 100 år gammelt tapet, som skal i glas og ramme, og i hovedhuset, hvor Therese Andreasen og Hans Henriksen bor i dag, står et skab, som karlen havde med i 1795, da han flyttede ind på gården. Sådan lyder historien i hvert fald.

Annonce

En hård tid

Det er ingen hemmelighed, at Else Lysebjerg Hansen havde håbet, at gården kunne blive i hendes families eje, som den altid har været. Med fem døtre kunne det også have været en mulighed.

To af døtrene har været kørt i stilling til at overtage, men af forskellige årsager blev det aldrig til noget. At gården nu ikke længere skal huse Lysebjerg-slægten har været hård at sluge, og derfor var det også vigtigt for hende, at det var de rigtige, der flyttede ind.

- Det er ligesom ens børn, som man sender ud i verden. Man vil jo også gerne have, at de klarer sig, og det er enormt trygt at kunne give det videre i gode hænder, fortæller Else Lysebjerg Hansen.

Else Lysebjerg Hansen har mange dokumenter og nedskrevne noter om historien på Stævnegården. Her er det tidligere slægtninge, som tilbage i 1700-tallet boede på Stævnegården. Foto: Louise Holmgaard Nielsen

Siden 1989 har hun haft Bed and Breakfast på gården, hvor hun har reklameret for Bondegårdsferier og har haft gæster fra både Danmark og udlandet. Men de senere år har hun skruet ned for blusset, da det blev for meget arbejde for den i dag 78-årige Else Lysebjerg Hansen.

Annonce

Skæbnens veje førte til Flødstrup

Netop det faktum, at der er skruet ned for blusset, gør, at de nye ejere er trygge ved at tage over for den garvede Else Lysebjerg Hansen.

- Det, der trøstede mig meget ved at komme her, var, at det er nemt at tage det lave blus og gøre det større, lægge brænde på ilden, så at sige, fortæller Therese Andreasen og uddyber:

- Undervejs har vi kigget på andre steder, som kunne bruges til overnatninger, men der var mange ting, der bare gjorde, at den mundfuld var alt for stor. Det her er jo lige kørt klar til at fortsætte, siger hun.

Stævnegården bliver kørt videre i den hyggelige, hjemlige og familiære stil, som gæsterne kender, men Therese Andreasen og Hans Henriksen har flere store planer i støbeskeen.

Else Lysebjerg Hansen bor stadig på Stævnegården, og er flyttet ind i en af de tidligere Bed and Breakfast lejligheder. Den 1. marts flyttede Therese Andreasen og Hans Henriksen ind i hovedbygningen sammen med deres to børn og hunden Max. Foto: Louise Holmgaard Nielsen

For eksempel vil de gerne anlægge et stort orangeri med udsigt over markerne, hvor gæsterne kan spise deres morgenmad i ro og mag.

Mens de to nye ejere taler om de nye planer, sidder Else Lysebjerg Hansen ved siden af og lytter smilende med, inden hun til sidst siger:

- Jeg føler jo, jeg har været heldig.

- Det er vi alle sammen. Det var lige skæbnen, der slog ind, svarer Therese Andreasen.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Sif og Andreas er landmænd på en ny måde: 2000 medlemmer ejer gården og de vil give mere til jorden, end de tager

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Efter 16 måneders ventetid: Klage afvist – grønt lys til luksusboliger på havnen

Erhverv For abonnenter

Nye tilladelser på plads i næste uge: Facebook kan udvide, når de vil

Odense

Helt centralt i Odense: 91 nye ungdomsboliger er klar til udlejning med indflytning 1. juni

Nyborg

Ny butikskæde i gamle lokaler: Else og Bent Erik stod klar i silende regn

Fyn

Vicedirektør om kørekort-kaos: Det er kommet bag på os

Navne For abonnenter

Sagkundskaben erklærede ved fødslen: - Ham dér, han kommer ikke! Først over 99 år senere døde Svend Ejner Frederiksen

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Sport

Middelfart mod topholdet: Nej til bade-bold

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mathias forsyner Odenses finere restauranter med unikke urter og grønt: Nu vil han også sælge grøntsagskasser

Fyn

Anders troede, han skulle stemme på Venstre, men kandidattest pegede på et andet parti: - Det er stof til eftertanke

Odense

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken på Fyn og i Jylland

Odense For abonnenter

Mystiske bilag for mere end en halv million: Bestyrelsesmedlemmer fra kolonihaveforening anmeldt for svindel

Odense For abonnenter

Byvandreren finder på forrykt vis en charme ved disse regnfulde dage

Annonce