Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nu spiller eleverne kort i matematiktimen!

Marianne Durck fra BK 51 er vant til at undervise "voksne begyndere". Her er det en helt anden målgruppe, men Sabine Moustgaard (t.v.) og Alberte Vahl er ligesom resten af 6. klasse kvikke til at fange, hvad bridge går ud på. Foto: Palle Søby
Nu er også bridge kommet med i Åben Skole, hvor eleverne prøver forskellige idrætsgrene i skoletiden. Ugeavisen besøgte 6. klasse på Enghaveskolen den morgen, hvor de for første gang skulle prøve at spille bridge.

Faaborg: Det er tirsdag morgen. 6. klasse på Enghaveskolen har matematik på skemaet. Ved første øjekast en helt almindelig tirsdag morgen.

Men det er det så bare slet ikke!

Ud over eleverne og deres klasselærer, Joakim Dybbroe, er der adskillige fremmede mennesker i klasselokalet.

Fem medlemmer fra Faaborgs to største bridgeklubber, BK 51 og BK 95, er kommet, og de har medbragt spillekort og meldekasser, som man bruger i bridge.

Til stede er også Jørn Lorenzen, formand for Åben Skole, som går ud på, at eleverne prøver en masse forskellige idrætsgrene i skoletiden. Plus Morten Bilde, formand for Dansk Skolebridge.

Nu skal eleverne lære at spille bridge!

Bridge er nemlig den nyeste "idrætsgren" i Åben Skole, som nu omfatter i alt 20 klubber i Faaborg-området. Også basketball er kommet med efter sommerferien, og det har været en stor succes hos eleverne.

Annonce

Hvad er bridge?

Bridge spilles af fire spillere, som er faste makkere to og to.

Der spilles med et spil kort uden jokere, 13 kort til hver.

Farvernes rang: Spar, hjerter, ruder og klør.

Man kan spille med eller uden trumf. Uden trumf (UT) er den højeste "farve".

Kontrakt: Den sidste melding kaldes kontrakten og er det antal stik, man skal have for at vinde spillet.

Spilfører: Den spiller, der spiller kontrakten.

Et spil bridge består af to faser:

Meldingerne: Her afgøres det, hvilken kontrakt der skal spilles, og hvilken spiller der er spilfører. Hver spiller melder efter tur, og må gerne melde flere gange.

Spillet af kortene: Her afgøres det, om spilfører vinder sin kontrakt.

Kilde: Dansk Skolebridge

Fra skepsis til begejstring

- De var meget skeptiske, da jeg præsenterede ideen om bridge. Men de har taget helt fantastisk imod det i dag. Jeg har hørt flere af dem udbryde, at det er rigtig sjovt, siger Joakim Dybbroe, mens de erfarne bridgespillere er godt i gang med at lære eleverne om spillets finesser og finurligheder.

Egentlig foregår Åben Skole i idrætstimerne, men her har Joakim Dybbroe fundet på en genial finte.

- Jeg tager det ikke ind i idrætstimerne, men i matematik og natur/teknik. I stedet har vi dans i idrætstimerne. Så vi er sådan set med i Åben Skole på to fronter. Man kan sige, at det her i høj grad er hjernegymnastik - der er jo rigtig meget matematik i bridge, siger Joakim Dybbroe.

Han er den eneste i klassen, der kan spille bridge i forvejen. Ingen af eleverne har prøvet det.

Sjovt og anderledes

Og hvad siger eleverne så til det? Vi spurgte Alberte Vahl og Sabine Moustgaard:

- Det er sjovt at prøve noget nyt, siger Alberte.

- Ja, det er sjovt at prøve noget, der er anderledes end det, man plejer at spille hjemme, siger Sabine.

De har tidligere haft skak som disciplin i Åben Skole. Men efter premieren er de umiddelbart mere begejstrede for bridge.

- Da vi spillede skak, fik vi aldrig lov at spille det færdigt. Vi skulle hele tiden lave nye øvelser. Det var lidt irriterende, siger Sabine.

De to piger synes, det er rigtig fint, at det kører i matematiktimerne - så de stadig kan komme til at danse i idrætstimerne.

Stor koncentration hos Camille Christensen og Eva-Marie Beckett. Foto: Palle Søby

De fanger det hurtigt

En af de erfarne spillere, der underviser eleverne i dag, er Marianne Durck fra BK 51.

- Jeg plejer at undervise "voksne begyndere". Det har jeg gjort i mange år. Det her er jo helt anderledes. Det er rigtig sjovt at opleve eleverne. De er meget interesserede og fanger det lynhurtigt. Så jeg synes, de har taget rigtig godt imod det, siger hun.

- Ja, de her børn lærer jo på fem minutter, hvad de "voksne begyndere" er et halvt år om, griner hendes bridge-kollega Jørn Plet - sådan for at sætte det lidt på spidsen.

- Det er i hvert fald sikkert, at det er en helt anden pædagogisk tilgang, man skal komme med her i forhold til, når man underviser voksne spillere, tilføjer han.

De garvede bridgespillere har lutter ros til 6. klasse efter den første lektion:

- I har været supergode!

Og de kan blive endnu bedre, for der er stadig seks gange endnu.

Kai Hansen fra BK 95 - en af de erfarne bridgespillere, der er med til at lære eleverne spillets finesser. Foto: Palle Søby
Morten Bilde (stående), formand for Dansk Skolebridge, havde taget turen hele vejen fra Aarhus for at være med ved premieren på bridge i 6. klasse på Enghaveskolen. Foto: Palle Søby
Klasselærer Joakim Dybbroe er den eneste i klassen, der kan spille bridge i forvejen, så han kan også bistå med at give eleverne gode råd. Foto: Palle Søby
Ægteparret Tove Brix og Kai Hansen fra BK 95 var klædt på til opgaven ... Foto: Palle Søby
Eleverne blev fordelt med fire ved hvert bord, hvor de prøvede at spille under kyndig vejledening af de erfarne spillere fra de to store bridgeklubber i Faaborg - her Kai Hansen i lys skjorte. Foto: Palle Søby
De garvede bridgespillere viser eleverne, hvordan det foregår. Foto: Palle Søby
Bridge på skemaet i 6. klasse på Enghaveskolen. Foto: Palle Søby
Kai Hansen fra BK 95 giver gode fif. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Opsang til regeringen: Det haster med at afværge trængsel på Lillebælt

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1995: Mand anholdt for ni sexoverfald i Odense

1995 Kriminalpolitiet anholdt kort før kl. 21 i aftes en 37-årig mand fra Odense, som foreløbig mistænkes for at være gerningsmand til ni sexoverfald på kvinder i Odense. Manden, der havde set tv sammen med nogle bekendte, ringende ved 19.30-tiden selv til politiet og fortalte, at det var ham, der onsdag cyklede ind i en 17-årig skolepige på cykelstien bag Haustrups Fabrikker. Han havde genkendt sig selv efter det signalement, som TV 2 havde sendt ud i Nyhederne kl. 19. Den 37-årige tilstod, at det var ham, der havde påkørt den 17-årige pige, men at der var tale om et færdselsuheld. Ifølge pigens forklaring havde den anholdte indhentet og væltet hende på cykelstien men stak af, da hun skreg op. 1970 De to unge odenseanere Peter Sindberg og Bjarne Hildebrandt, der stod som arrangører af beatkoncerten med Jethro Tull i Fyens Forum i fredags, præsenterer en ny koncert allerede på lørdag med den københavnske trio Young Flowers og guitaristen Peter Thorup, der er tidligere medlem af gruppen Beefeaters. Efter forhandling med teaterchef Kai Wilton gennemføres koncerten på Odense Teater som en ”Midnight Session”, der begynder kl. 23.30 og foruden Young Flowers også byder på Otte Franckers kvartet. I øvrigt ligger det nu fast, at den engelske beatgruppe Procul Harum giver koncert i Odense den 19. februar. Koncerten arrangeres i samarbejde med impressario Steen Wittrock. 1945 I Middelfart udviklede der sig rene skandalescener, da kommunen i går åbnede for salget af de kommunale tørvereserver. Praktisk talt alle husstande i byen søgte at sikre sig de tre sække med 40 kilo tørv, som der kunne udleveres, og der opstod vildt slagsmål for at komme frem til udleveringsstedet. Den voldsomme tilstrømning kom helt bag på kæmnerkontoret, der inden for et angivet tidsrum havde åbent for salget. Kvinder og mænd i hundredvis løb storm mod rådhuset, og i løbet af få øjeblikke var alt kaos med råb og skrig fra menneskemængden, hvor der blev puffet og slået med knytnæver. En dame besvimede og en mand fik sin hånd så stærkt læderet, at han måtte under lægehandling.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];