Annonce
Assens

Nu sker det: Campingsagen afgøres - sådan afgøres den

I april 2014 indkaldte Assens Kommune til et pressemøde på rådhuset, fordi der var blevet konstateret forurening på noget af campingpladsen i Assens' areal. Derfra endte det siden i den retssag, der nu står mellem Assens Kommune og campingejer Per Blaabjergs selskab Grenen Camping A/S, der ejer pladsen i Assens. På billedet ses borgmester Søren Steen Andersen (V), daværende embedslæge ved Sundhedsstyrelsen Henrik L. Hansen og Per Blaabjerg ved pressemødet. Arkivfoto: Kim Rune.

For to år siden gik retssagen mellem campingejer Per Blaabjergs selskab, Grenen Camping A/S, og Assens Kommune i gang. Kommunen vandt dengang sagen efter flere retsmøder ved Retten i Svendborg. Få her et overblik over, hvad der venter ved ankesagen 7.-9. oktober ved Østre Landsret i København.

Annonce

1. To forskellige meninger

Retssagen mellem campingejer Per Blaabjergs selskab Grenen Camping A/S (der ejer CampOne Assens Strand) og Assens Kommune er lig med den såkaldte Campingsag. Tvisten går på, hvorvidt kommunen kunne ophæve handlen med Per Blaabjergs selskab i 2015 eller ej. Begge parter var ved handlens indgåelse i 2014 bekendt med, at dele af campingpladsen var forurenet, men ikke omfanget. I april blev en del af campingpladsen lukket efter en undersøgelse. Efter yderligere undersøgelser vurderede embedslægen, at selv om der blev foretaget såkaldte afværgeforanstaltninger for at fjerne forureningen, ville en fortsat drift af campingplads ikke være hensigtsmæssig. Det fik kommunen til at hæve handlen grundet bristede forudsætninger til bl.a. at omdanne pladsen til en femstjernet campingplads, som ellers var målet. Campingejeren afviste at lade handlen gå tilbage uden videre, og kommunen gik rettens vej.

I byretten i Svendborg vandt kommunen sagen. Dommen betød, at Per Blaabjerg senest 1. februar 2018 skulle forlade campingpladsen og betale 380.700 kroner tilbage i sagsomkostninger til kommunen. Per Blaabjerg besluttede at anke afgørelsen. Ifølge dommen skulle Per Blaabjergs selskab have 2,3 millioner kroner tilbage for tabte indtægter og købesummen for campingsummen tilbage af Assens Kommune. Den var på 3,3 millioner kroner. Per Blaabjerg havde ellers forlangt under alle omstændigheder ca. 7,2 mio. kr. - og helt op til 50 mio. kr. Det var for tabt fortjeneste, fordi pladsen ikke har kunnet udlejes fuldt ud pga. forureningen, som blev fundet i 2014.

2. Dommen falder nok ikke i næste uge

Der er afsat tre retssag til ankesagen ved Østre Landsret i København fra 7.-9. oktober. Det betyder dog ikke, der så falder dom 9. oktober. Formentlig ikke, fordi i en sag af dette omfang må det forventes, at sagen bliver optaget til dom. Det vil sige, at dommeren har brug for at trække sig tilbage og så træffe sin afgørelse, det er typisk fire uger.

3. Hvad vil det sige at anke?

Når en dom indbringes for landsretten, så hedder det at anke. Hvis der er tale om en kendelse, hedder det en kære. Ved byretten i Svendborg blev der i december 2017 afsagt en dom, hvorfor der er tale om en anke.

Som udgangspunkt har man - her i dette tilfælde Per Blaabjergs selskab - krav på at få prøvet en retssag ved to instanser. Den første instans var byretten. Hvis man ønsker at anke, har man krav på at få sagen prøvet ved landsretten.

Anken kan dreje sig om selve skyldsspørgsmålet eller strafudmålingen. Landsrettens dom kan normalt ikke ankes. Dommen er endelig, men i særlige tilfælde kan sager, der har såkaldt principiel betydning, dog prøves i Højesteret.

4. Skal der afgives nye forklaringer?

Både ja og nej. Alle forklaringer fra den tidligere afsagte dom i byretten vil blive dokumenteret (læst op), men det er ikke alle personer i sagen, som nødvendigvis skal afgive en ny forklaring. Hvis ikke, nøjes man med at læse forklaringerne op. Det kommer helt an på, om en yderligere afhøring vil tilføre sagen væsentligt nyt eller ej. Det afgør partnerne i sagen. Sidste gang var bl.a. tidligere kommunaldirektør i Assens Kommune Henning Qvick, som var medunderskriver for kommunen på købsaftalen, og tidligere borgmester Finn Brunse (S) i vidneskranken.

Kilder: domstol.dk m.v.

Ankesagen

Der er afsat tre retssag ved Østre Landsret i København til ankesagen (Campingsagen) 7.- 8.- og 9. oktober.

De to første dage går med vidneforklaringer, og den sidste dag er der procedure. Dommen forventes dog først at falde fire uger senere.

Fyens Stiftstidende vil være til stede i retten.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce