Annonce
Odense

Nu skal Odenses budgetpenge fordeles: Ældre og klima står først for

Forud for forhandlingerne om næste års kommunale budget tyder meget på, at ældreplejen kan se frem til flere millioner og flere hænder. Arkivfoto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Socialdemokratiet og Venstre er enige om, at næste års budget især bliver et klima- og ældrebudget. Til gengæld ser Peter Rahbæk Juel og Christoffer Lilleholt ikke ens på, om det kræver besparelser andre steder at finde nok millioner til de ældre.

Odense: Når byrådspartierne i midten af september mødes rundt om budgetforhandlingsbordet, ligger der på det bord en mængde ekstra millioner klar til fordeling.

Det er både af den varige slags, der kan købes medarbejdere for, og engangsbeløb til andre investeringer.

- Det ser godt ud, og vi er et sted, hvor vi er i stand til af egen kraft at investere mere i velfærden, konstaterer borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

Annonce

Og han er ikke i tvivl om, at det er velfærd til Odenses ældre, han i næste års budget ønsker at prioritere.

Stigende sygefravær og dårlig trivsel presser ældreområdet, og som tidligere beskrevet har Rahbæk Juel derfor en ambition om at finde omkring 100 millioner ekstra til cirka 200 nye ansatte i hjemmepleje og på plejecentre.

Men selv om der er tilgængelige driftsmillioner at tage af, bliver det alligevel nødvendigt at finde besparelser på andre områder for at nå de cirka 100 millioner, varsler Rahbæk Juel.

- På trods af et godt udgangspunkt skal vi smøge ærmerne op og finde nogle penge i vores budgetter, siger han og lægger et konkret forslag frem:

- Jeg vil gerne have undersøgt, om vi kan gøre tingene mere effektivt, hvis vi samler funktioner som for eksempel løn, økonomistyring, regnskab, HR, it og digitalisering, jura og kommunikation ét sted. Lige nu har vi samme funktioner i fem forskellige forvaltninger.

Seks poser penge

Når byrådets partier i midten af september skal forhandle om næste års budget, er der penge at dele ud af. Men hvor mange og hvorfor?  Få et kort overblik her:

  1. 34 millioner kroner årligt til drift - for eksempel til flere medarbejdere. Skyldes blandt andet, at staten har sendt penge til kommunerne for næste år at dække udgifter til det stigende antal børn og ældre, men det har Odense Kommune også selv i en 10-årig plan taget højde for. 
  2. Et engangsbeløb på i alt 184 millioner kroner over fire år. Kommer blandt andet fra et mindre behov for budgetværn, fordi ledigheden er faldet.
  3. 52,2 millioner kroner i engangsmidler. Stigningen i antallet af børn er mindre, end befolkningsprognoserne har forudset, og derfor er der ikke brug for lige så mange af de afsatte demografipenge som ventet.  
  4. En pulje fra Christiansborg på 16,3 millioner kroner til bedre bemanding i ældreplejen.
  5. Christiansborg sender også penge til et generelt løft af folkeskolen. Odense får 12 millioner kroner stigende til 25 millioner fra 2023 og frem.
  6. Og så har et rødt flertal søgt staten om lov til at hæve kommuneskatten det sidste stykke mod et helt procentpoint. Afhængig af svaret vil det give mellem 9,3 og 21,8 millioner til børn og ældre.

Det lyder, som om I går tilbage til noget, I har prøvet før?

- Nogle gange dukker funktionerne op igen, selv om vi har truffet en anden politisk beslutning. Vi skylder skatteborgerne at blive ved med at se på, hvordan vi bedst administrerer så stor en maskine som en kommune med 14.000 medarbejdere. Der vil altid være noget, der kan gøres bedre, mener borgmesteren.

Klimaneutrale skridt

Også klimaet skal tilgodeses i det kommunale 2021-budget, synes Peter Rahbæk Juel, og det skal det for at tage skridt mod indfrielsen af byrådsambitionen om en klimaneutral by senest i 2030.

- De kommende fire år har vi blandt andet en pulje til anlægsinvesteringer på 184 millioner kroner, så vi har muligheden for at sætte konkrete handlinger i gang. Det er oplagt at gå i gang med at forbedre trafiksikkerheden omkring skolerne, så flere vælger cyklen, og vi skal også investere i de nødvendige partnerskaber med blandt andet erhvervslivet og uddannelsesinstitutionerne, foreslår han.

Hos Venstre er Christoffer Lilleholt enig i, at klima og ældreområdet bliver to hovedtemaer ved forhandlingerne om Odense Kommunes op mod 14 milliarder kroner store budget.

- Det ser rigtig fornuftigt ud for Odenses økonomi, og det gør det muligt at tilgodese både vores ældre og klimaet. Samtidig glæder det mig, at vi kan se ind i et budget uden besparelser, siger Lilleholt, der altså modsat Rahbæk Juel ikke ser noget behov for at spare eksempelvis på administrationen for at sikre flere hænder til ældreplejen.

- Med det udgangspunkt vi har, ser vi ikke grund til at finde besparelser. Men har borgmesteren gode forslag, drøfter vi det gerne. Bare ikke i pressen, påpeger Christoffer Lilleholt.

Annonce

Gem det kulørte

Venstre har flere gange de seneste år stået uden for budgetforligene. Skal I være med i år, nu hvor I lader til at være enige med Socialdemokratiet i, at det skal handle om klima og ældre?

- Venstres ambition er altid at være med i forlig, som vi kan se os selv og vores aftryk i, siger Lilleholt.

Også borgmesteren stræber efter et bredt forlig.

- Det giver størst stabilitet. Men det vigtigste er, at vi får truffet de bedste beslutninger, understreger han.

- Og så håber jeg, alle partier er bevidste om, at kommunalvalget først er til november. Så lad os gemme den kulørte afdeling af valgkampen og få lavet et budget. Det er en bunden opgave.

Budgetforhandlingerne ventes at lande i midten af september for at blive endelig vedtaget i byrådssalen 6. oktober.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Kerteminde For abonnenter

Spejderhytte ombygget til unikt fritidshus: - Det er måske et af de mest specielle sommerhuse i Danmark

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Nye fiskekvoter kommer til at koste Skipper Kurt halvdelen af sin løn: - Der er ingen, der gider betale, når de kun må komme hjem med en enkelt torsk

Odense For abonnenter

50 år med lig på bordet: Peter Mygind Leth er dødens detektiv - Disse sager har gjort størst indtryk på ham

Odense

Kunstner vil ikke fjerne kendt skulptur: - Den minder om det voldsomme svigt, kommunen udsatte mig for

Odense Håndbold

Althea Reinhardt var uigennemtrængelig i Champions League - Odense Håndbold sender slovenere hjem uden point

Sport

Axelsen efter H.C. Andersen-eventyr: - Vega gav mig energi og styrke

Erhverv For abonnenter

Johanne er en af Danmarks eneste kvindelige stenhuggere:  - Jeg har også masser af sten derhjemme

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Debat

Pendlere i modkørende trafik

Erhverv

Mountainbikere og støjende unge forpester naturen: Lad skoven være i fred

Fyn

Går dit kryds til den rigtige fynbo? Tag testen og se, hvilken politiker der vil det samme som dig i din kommune

Kommunalvalg

Politikere med røde ører - glemte at invitere to lokale kandidater til fælles hygge med vælgere: - Jeg beklager simpelthen dybt

Odense For abonnenter

'Banjo' var ved at drikke sig ihjel: Nu krænger grill-kongen hjertet ud efter livslangt alkoholmisbrug

OB For abonnenter

Statistikkens sjældne lov gik den fynske vej - OB kom tilbage fra afgrunden med scoring i sidste sekund

Annonce