Annonce
Odense

Nu skal Odense Fjord reddes: Lindø går sammen med naturfolk, kommune, landbrug og SDU om løsninger

Mandag morgen annoncerede ni fynske aktører med tilknytning til Odense Fjord, at de vil skabe et sundere vandmiljø gennem fælles initiativer. Heriblandt er Lindø Port of Odense. Foto: Helle Kryger
En stribe fynske virksomheder, institutioner og organisationer har besluttet sig for at forbedre miljøforholdene i Odense Fjord. Trods forskellige udgangspunkter, har de givet hinanden håndslag på samarbejdet.

Odense/Kerteminde: Mandag morgen annoncerede ni fynske aktører med tilknytning til Odense Fjord, at de vil skabe et sundere vandmiljø gennem fælles initiativer.

Det drejer sig om Danmarks Naturfredningsforening, Odense Kommune, landboforeningen L&F Centrovice, Fjernvarme Fyn, Lindø Port of Odense, Odense Renovation, VandcenterSyd, SEGES og Syddansk Universitet, som med forskellige udgangspunkter skal samarbejde om at bringe fjorden tilbage i "god økologisk tilstand".

Vandmiljøet i Odense Fjord skal reddes. Det slår ni fynske aktører med tilknytning til fjorden fast. En løsning kan blandt andet være at udplante mere ålegræs, som det sker her på billedet. Arkivfoto: Morten Pape.

Det skal ske ved at samarbejdsparterne i fællesskab finder tiltag, der sideløbende med miljømyndighedernes retningslinjer kan forbedre miljøtilstanden, fremgår det af en pressemeddelelse.

Annonce

- Med denne gruppe af interessenter kan vi nå rigtig, rigtig langt i arbejdet med at skabe miljøforbedringer i Odense Fjord, siger Mogens Flindt, lektor på Biologisk Institut ved Syddansk Universitet.

- Formålet med samarbejdet er, at vi på tværs af institutioner kan dele erfaringer og viden og på den måde kan skabe et evidensbaseret idékatalog til aktiviteter, som kan bruges i fjorden, fortsætter han.


Vi har et kæmpe ansvar for at passe på vores natur, og det gælder i høj grad også for Odense Fjord. Her har vi et smukt og varieret miljø, som rummer vigtige levesteder for både dyr og planter.

Christoffer Lilleholt, rådmand i Odense og medlem af bestyrelsen for Lindø Port of Odense


Flere af parterne i aftalen har arbejdet gennem længere tid med at forbedre vandmiljøet gennem egne initiativer, men det har indtil videre ikke gjort fjorden sund nok. Meget dyreliv udebliver stadig, grundet manglen på eksempelvis planten ålegræs.

Derfor satses der på at en fælles front kan hjælpe fjorden på højkant igen.

I Odense Fjord er meget dyreliv længe udeblevet. Det skyldes et tykt lag af mudder som havplanter ikke kan gro i. Dermed bliver fiskene også væk. Foto: Michael Bager

- Vi har et kæmpe ansvar for at passe på vores natur, og det gælder i høj grad også for Odense Fjord. Her har vi et smukt og varieret miljø, som rummer vigtige levesteder for både dyr og planter. Det skal vi varetage og sikre for vores egen skyld, for vores efterkommeres skyld – og for naturens, siger Christoffer Lilleholt (V), Rådmand for By og Kulturforvaltningen om det nye samarbejde.

Lokalt fokus

- De danske fjorde er så forskellige, at hvis vi ønsker bedre vandmiljø i de danske fjorde, er vi nødt til at fokusere på den enkelte fjord. Derfor er det også særdeles positivt, at interessenterne omkring Odense Fjord nu går sammen for i fællesskab at forbedre tilstanden i fjorden, konstaterer en begejstret Chefkonsulent for vandmiljø hos SEGES, Flemming Gertz.

Flemming Gertz står bag en større fjordundersøgelse, der viser, at Odense Fjord stadig ikke når målet om ”god økologisk tilstand”.

Hvad betyder "god økologisk tilstand"?

Den økologiske tilstand afgøres ved at måle på smådyr, vandplanter og fisk.

I vandløb reagerer smådyr, fisk, vandplanter og bundlevende alger på naturlige og menneskeskabte påvirkninger.

Et vandløb er i god økologisk tilstand for smådyr, når det ligger i faunaklasse 5 på en skala fra 1 til 7.

Men det er der er håb endnu, for mulighederne for at forbedre vandmiljøet er størst, når fokus er lokalt forankret, mener samarbejdsparterne.

Det giver nemlig flere muligheder for at forbedre de lokale tilstande, når så mange virksomheder og institutioner samarbejder. Tilstanden i Odense Fjord kan nemlig ikke alene påvirkes gennem national regulering.

- Vi er gået ind i dette samarbejde for at være med at vise, at vi på tværs af sektorer og interesser kan sidde i samme rum og arbejde os frem mod samme mål. Med gensidig tillid og en stærk vilje til gode resultater har vi en tro på, at Odense Fjord og lokalområderne får gavn af dette samarbejde, siger Leo Jensen, formand for DN Nordfyn og hovedbestyrelsesmedlem i Danmarks Naturfredningsforening.

Syddansk Universitet og Lindø Port of Odense har tidligere samarbejdet om at udplante ålegræs i Odense Fjord. Foto: Morten Pape

Der holdes mandag formiddag pressemøde om samarbejdet, hvor en journalist fra Fyens Stiftstidende er til stede. Du kan derfor se frem til artikler med flere detaljer om samarbejdet senere på dagen.


Vi har et kæmpe ansvar for at passe på vores natur, og det gælder i høj grad også for Odense Fjord.

Christoffer Lilleholt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Nyt notat afslører dyb frustration i specialenhed mod bander: Kriminelle går under jorden, men kan beholde kontanthjælpen

OB

OB-angriber lejes ud til Kolding IF

Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce