Annonce
Udland

Nu skal kujon-kaptajnen fra Costa Concordia for retten

Omkring 450 personer skal vidne i retssagen mod krydstogtskibets forhadte kaptajn.

Tabloidmedier har døbt ham "Italiens mest forhadte mand" og "kujon-kaptajnen", kaptajn Francesco Schettino, der stod i spidsen for det forliste krydstogtskib Costa Concordia, hvor 32 mennesker mistede livet i januar sidste år.

Tirsdag begynder retssagen mod ham, hvor han blandt andet står tiltalt for uagtsomt manddrab. Hvis altså ikke sagen bliver udsat, fordi de italienske advokater indleder en strejke samme dag.

- Madonna, hvad har jeg gjort, gispede Schettino på en lydoptagelse fra natten til den 13. januar 2012, hvor Costa Concordia kolliderede med en klippe ud for øen Giglio med over 4000 mennesker om bord.

Skibet fik kraftig slagside, inden det tippede og lagde sig på siden.

Schettino er tiltalt for tre forhold: Uagtsomt manddrab, ødelæggelse af miljøet og for at forlade skibet, inden alle passagerer var evakueret.

Men kaptajnens forsvarere hævder, at han er blevet syndebuk, og at skylden for forliset burde spredes mere ud til blandt andre rederiet.

Dramaet i retten kan komme til at omfatte op mod 450 vidner og 250 sagsøgere, og på grund af det store antal tilhørere, der ventes til retssagen mod Schettino, vil retsmøderne blive afviklet i et teater i Grosseto, der er byen tættest på ulykkesstedet ved øen Giglio.

Schettinos forsvarere har indkaldt 100 vidner. Den hovedtiltalte kaptajn har holdt sig uden for mediernes søgelys i måneder. I de få udtalelser, han er kommet med, siger han, at han ikke er bange for at skulle i fængsel.

Vraget af Costa Concordia ligger fortsat ud for Giglio, hvor et redningsmandskab stærkt forsinket arbejder på at få det fjernet.

Costa Crociere, der er et af Europas førende krydstogtrederier, har tidligere erkendt ansvar som Schettinos arbejdsgiver, og fik ordre på at betale en million euro i en kontroversiel afgørelse, der fritog rederiet fra yderligere retsforfølgelse.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Odense

Johnny Cash i Sanderum

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce