Annonce
Odense

Nu skal du betale for at parkere flere steder i byen: Se de 11 nye steder her

Jagten efter en gratis parkeringsplads i det centrale Odense går nu fra at være svær til at være tæt ved umulig. Kort og arkivfoto: Jacob Faarup/Michael Bager
Muligheden for at parkere gratis i det centrale Odense bliver markant reduceret næste år, efter at By- og Kulturudvalget har skullet øge indtægterne fra parkering med 2,5 millioner kroner om året. 310 gratis p-pladser inddrages, mens beboere i tre nye licensområder får mulighed for at købe særlig adgang til deres egne kvarterer.

Odense: Det er i forvejen svært, men snart bliver det tæt ved umuligt.

Mulighederne for at parkere i det centrale Odense uden at skulle have pengepungen frem er igennem de seneste år blevet markant reduceret, efter at flere kommunale p-pladser er blevet inddraget. Og til foråret skal man i endnu højere grad være en helt særlig kender af Odenses p-pladser for at finde en ledig plads uden krav om betaling.

I forbindelse med budgettet for 2022 besluttede byrådet, at kommunens indtægter fra de kommunale p-pladser skulle øges med 2,5 millioner kroner om året.

Annonce

By- og Kulturforvaltningen har derfor haft en bunden opgave med at skulle finde pengene ved en kombination af betaling på flere kommunale p-pladser og ved en udpegning af tre nye licensområder, hvor beboerne kan købe adgang til p-pladserne mod betaling af 600 kroner om året.

Der er samlet set tale om 11 nye områder og i alt 310 p-pladser, hvor der fra foråret 2022 skal betales for at parkere sin bil. Det gælder blandt andet ved Retten i Odense, hvor der kommer betaling for p-pladserne mellem retten og Super Brugsen og for p-pladserne langs Odense Arrest på Tinghusgade. De to steder inddrages der i alt 67 parkeringspladser.

På Wichmandsgade bliver 66 p-pladser en del af kommunens betalingsparkering, der samlet set skal hente lige over 21 millioner kroner hjem til kommunekassen, når de nye p-områder er omdannet.

Sådan indføres de nye betalingsregler

40 pladser på Albanigade mellem Retten i Odense og Super Brugsen, hvor der i dag er tidsbegrænset parkering i dagtimerne. Her vil det fremover komme til at koste 12 kroner i timen at parkere.

27 pladser på Tinghusgade ved Retten i Odense, hvor der i dag er tidsbegrænset parkering. Her vil det komme til at koste 12 kroner i timen at parkere.

6 pladser i Vindegade, som udgår af licensordningen, hvor beboere med licens kan parkere ubegrænset på pladserne. I stedet vil det nu koste 15 kroner i timen i dagtimerne.

Omkring 30 pladser i Asylgade og Nørregade, hvor der i dag er tidsbegrænset parkering, hvor man kan holde gratis i en halv time i dagtimerne. I stedet skal man fremover betale 15 kroner i timen for at parkere.

22 pladser på Albanigade ved Karen Brahes Vej, hvor der i dag er tidsbegrænset parkering på en time i dagtimerne. Pladserne bruges blandt andet af beboere med parkeringslicens, men udgår af denne ordning, så der fremover skal betales 12 kroner i timen for at parkere.

13 pladser i Overgade, hvor der i dag er tidsbegrænset parkering på en halv time i dagtimerne. Her skal der fremover betales 15 kroner i timen for at parkere.

20 pladser på Munkemose Allé, hvor der i dag er tidsbegrænset parkering i dagtimerne. Pladserne udgår af licensordningen for beboerne i området, så der fremover skal betales 12 kroner i timen for at benytte pladserne.

35 pladser på Kochsgade ved Boldklubben Chang, hvor man i dag kan parkere uden tidsbegrænsning. Fremover skal man betale 5 kroner i timen i dagtimerne for at parkere på pladserne.

25 pladser på Jarlsberggade, hvor man i dag kan parkere uden tidsbegrænsning. Fremover skal man betale 5 kroner i timen i dagtimerne for at parkere på pladserne.

66 pladser på Wichmandsgade, hvor man i dag kan parkere uden tidsbegrænsning. Fremover skal man betale 5 kroner i timen i dagtimerne for at parkere på pladserne.

26 pladser på Kottesgade, hvor man i dag kan parkere uden tidsbegrænsning. Fremover skal man betale 5 kroner i timen i dagtimerne for at parkere på pladserne.

By- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V) er ikke ligefrem begejstret for udsigten til, at det nu bliver endnu dyrere for odenseanerne at parkere i centrum.

- Byrådet har ønsket at hæve indtægterne ved betalingsparkering, og det har vi loyalt sikret med denne her beslutning. Jeg mener generelt, at vi skal gøre det nemmere at kunne parkere og komme rundt i Odense. Så derfor synes jeg ikke, at højere afgifter på parkering er fantastiske, men jeg accepterer, at der er en økonomisk ramme, som vi skal arbejde indenfor, siger Christoffer Lilleholt.

Skidt nyt for nogle beboere

I en del af områderne har der tidligere været mulighed for at parkere gratis i en tidsbegrænset periode, mens andre områder har været en del af de såkaldte licensordninger, hvor beboerne i de pågældende områder har haft mulighed for at parkere på pladserne med deres licens.

Det er samlet set 310 kommunale p-pladser, hvor der nu bliver indført krav om betaling på mellem 5 og 15 kroner i timen i dagtimerne. Grafik: Jacob Faarup

Det gælder mere konkret i forhold til inddragelsen af 22 p-pladser på Albanigade ved Karen Brahes Vej, 20 pladser på Munkemose Allé og 6 pladser i Vindegade, hvor beboerne ikke længere vil kunne parkere med deres licenser, når betalingsparkeringen er indført.

- Det vil blive svære at finde parkeringspladser under licensordningen for beboerne. Omvendt vil det overordnet set blive lettere at finde en parkeringsplads, når man skal betale for at få den. Det kan eksempelvis være en fordel, når man får gæster. Men det er rigtigt, at i hverdagen vil beboerne i de her områder få det svære, siger Christoffer Lilleholt.

Annonce

Godt nyt for andre beboere

Mens antallet af p-pladser bliver reduceret for beboerne i 3 af de 11 nye områder, hvor der i foråret bliver etableret betalingsparkering, kan beboerne i de inderste dele af Hunderupkvarteret, Skibhuskvarterer og Munkebjergkvarteret se frem til, at de i løbet 2022 vil få mulighed for at købe sig til en beboerlicens.

Mette Mortensen har tidligere fortalt om beboernes frustrationer på Bredstedgade, hvor det ofte har været svært at finde en ledig p-plads for beboerne. I løbet af 2022 kan hun og de andre beboere dog glæde sig over, at de får mulighed for at købe en beboerlicens. Arkivfoto: Stine Ploug Christiansen

Områderne grænser op til eksisterende licensområder omkring bymidten og derudover har en kortlægning vist, at der særligt i dagtimerne er mange, der parkerer i områderne, så beboerne har svært ved at finde ledige parkeringspladser, når de kommer hjem fra arbejde.

Udover at indføre flere p-pladser med betaling kommer der tre nye områder, hvor beboerne mod betaling af 600 kroner om året kan få én licens pr. husstand, som gør det lettere at finde en parkeringsplads ved deres hjem. Kort: Odense Kommune


Folk kommer om fredagen og hiver kufferter ud af bilen. Så ved jeg bare, at de kommer til at spærre for pladserne hele weekenden. Vi bor jo tæt på banegården, så det er nemt for dem at gå derned.

Mette Mortensen, beboer på Bredstedgade, der nu får mulighed for at købe en parkeringslicens

Ulempen ved ordningen kan være, at man flytter pladsproblemerne til områderne uden for licensordningerne. Christoffer Lilleholt mener dog, at der er langt større fordele end ulemper i forbindelse med de nye licensområder:

- Jeg ved, at beboerne i alle tre områder har efterspurgt at komme med i licensordningen, fordi der kommer mange og parkerer i områderne og tager på arbejde. Jeg har endda hørt om sager, hvor folk har parkeret deres bil og er taget på ferie. Man skal kunne parkere der, hvor man bor.

Mens de nye områder med betalingsparkering forventes at være etableret i foråret, er det mere usikkert, hvornår i 2022 de nye licensområder vil være gældende.

Annonce
Fyn For abonnenter

Thomas fik tredoblet regningen for naturgas: - Så skruer man lidt ned for varmen

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Villy måtte forlade sit hus: - Ellers vil jeg ikke længere være den ældste mand i Hundslev

Nyborg For abonnenter

Kæmpe vinkup i Nyborg: Professionelle tyve bakkede lastbil til og stjal 11 paller af Kenneths vin

Kerteminde

Jan Hansen var usynlig: Alligevel høstede den tidligere værftsarbejder folkets stemmer

Navne For abonnenter

Festivalveteran er tilbage i manegen: - De har ramt den lige i røven

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Leder For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Det haster med undersøgelse efter fund af PFOS-inficeret kød

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Kultur

Nordfynske musikere finder sammen i ny genre

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Konflikt om faldefærdige huse eskalerer efter kritisk artikel: Pludselig bankede ejendomsmatador på døren

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Sydfyn For abonnenter

Ny hestekur i vente: Langeland skal finde nye besparelser for 35 millioner

Assens For abonnenter

Poul Erik solgte halvdelen af huset til sin datter: - Jeg lever ikke evigt, og vi ved ikke, om jeg en dag går hen og bliver syg

Odense

Stor kloakregning på vej til borgere i Lumby og Stige: Nyt kloaksystem skal forhindre oversvømmede kældre og rotter

Annonce