Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nu skal det ske: Faaborg vil have flere uddannelsestilbud til unge

I dag kan lokalområdet kun byde på gymnasium eller landbrugsuddannelse - om tre år skal der være flere lokale uddannelsesmuligheder. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen
Politisk styregruppe med borgmester Hans Stavnsager i spidsen har sat sig for, at især Faaborg-området skal styrkes med nogle flere ungdomsuddannelser.
Annonce

Faaborg-Midtfyn: I dag kan man gå på gymnasiet eller tage en landbrugsfaglig uddannelse i Faaborg-Midtfyn Kommune. Om tre år skal det også være muligt at tage en htx-uddannelse, et grundforløb inden for bygge- og anlægsfagene samt måske et grundforløb inden for sundhed og omsorg uden at skulle tage bussen til Svendborg eller Odense.

Det er i hvert fald den klare målsætning for et nyt fire-årigt kommunalt projekt, der som eneste succeskriterium har, at der kommer nogle flere ungdomsuddannelser til lokalområdet.

- Udbuddet af ungdomsuddannelser er ikke særligt stort i Faaborg-Midtfyn Kommune. Det betyder, at mange af vores unge dagligt skal pendle op til flere timer, hvis de vil have en erhvervsuddannelse. Selvfølgelig har det (manglen på uddannelser, red.) også en betydning for de unges uddannelsesvalg, for frafaldet og for områdets attraktivitet generelt, siger borgmester Hans Stavnsager (S).

Projektet

Den politiske styregruppe består udover borgmesteren af Kim Aas Christensen (S), formand for Opvækst- og Læringsudvalget, Jack Odgaard (DF), næstformand for Opvækst- og Læringsudvalget, Jos Bisschop (S), formand for Arbejdsmarkedsudvalget samt Lars Tribler (V), der er næstformand for Arbejdsmarkedsudvalget.

Pia Schmidt er ansat fuld tid på projektet til og med 2022.

Annonce

Nærhed er vigtigt

Det politiske initiativ lægger sig i kølvandet på en proces, der allerede er fuld i gang. Faaborg Gymnasium har i et halvt års tid været i tæt dialog med Svendborg Gymnasium og Svendborg Erhvervsuddannelser og Gymnasium om et samarbejde/fusion, der blandt andet kan være med til at sikre, at Faaborg Gymnasium overlever på trods af et vigende elevtal, men også sikre at Faaborg-området får nogle erhvervs-uddannelsestilbud.

På den lange bane kan det betyde, at flere unge kommer i gang med at uddanne sig, og at det lokale erhvervsliv fortsat kan få de lærlinge/elever, de har brug for, understreger Hans Stavnsager.

- Vi ved at nærhed betyder noget, når unge skal vælge uddannelse, og så er der også et momentum i øjeblikket - en politisk erkendelse af at centraliseringen på uddannelsesområdet er gået for vidt, siger han.

For borgmesteren handler projektet først og fremmest om dialog.

- Vi skal i dialog med Folketinget, fordi der er brug for lovændringer og ændringer i måden af afregne på, hvis det skal blive muligt at lave decentrale uddannelsestilbud her i Faaborg-Midtfyn. Derudover skal vi i dialog med Region Syddanmark, med uddannelsesinstitutionerne og med det lokale erhvervsliv, som på sigt vil komme til at mangle den rette arbejdskraft, hvis udviklingen fortsætter som nu. En stor del af dette projekt handler altså om at skabe rammerne for en strategisk dialog med de relevante interessenter, siger Hans Stavnsager.

Annonce

To til tre grundforløb

Som den, der skal få tingene til at ske i det daglige, har FMK netop ansat specialkonsulent, Pia Schmidt, der har en baggrund i erhvervsskoleverdenen.

- Det, vi som kommune især kan bidrage med til processen, er at fjerne forhindringer, men også til at sikre, at der er en god og sikker fødekæde af elever til uddannelserne, siger hun.

Drømmescenariet ville i følge Pia Schmidt være, at man gik sammen om og stable en htx-studie-retning på benene i Faaborg samt etablerede nogle basisforløb indenfor "Jord til bord", "bygge og anlæg" og den maritime klynge.

- Vi forestiller os, at man kan tage et grundforløb i Faaborg, og når man så har fået sin læreplads, kan man fortsætte på skole i Svendborg. Så er de unge blevet lidt ældre og har måske også fået et køretøj, forklarer hun.

Annonce
Fyn For abonnenter

Det værste halve år i mit liv: Lilleholt sendt til tælling af corona, historisk krise i Venstre og et kølnet venskab med Løkke

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Årets Fynske Sportsnavn: - Det er et kæmpe skulderklap - jeg er stolt, og jeg er beæret

Danmark For abonnenter

Lars Krarup i sit sidste interview om Venstre: Støjberg og Ellemann har skuffet

Kerteminde For abonnenter

Borgmester foreslår letbane-etape til Lindø: Vil gerne drøfte Radikales letbane-drømme

Annonce