Annonce
Hvem skal passe farmor

Tina brændte ud af at passe både arbejde og sin syge mor: Indfør 'bedstes første sygedag,' foreslår Ældre Sagen

Tina Tofting passede både arbejde og sin syge mor og endte med at brænde ud. Nu vil Ældre Sagen hjælpe de pårørende ved at indføre "bedstes første sygedag".  Arkivfoto: Michael Bager
Ældre Sagen vil have indført pårørendedage, så man har ret til at holde fri, når et ældre familiemedlem har behov for hjælp.

Når farmor skal køres til lægen, bliver udskrevet fra sygehus, falder eller har akut brug for hjælp, skal de pårørende kunne tage en fridag på arbejdet. Ganske som det er muligt for småbørnsforældre at tage "barnets første sygedag".

Det mener Ældre Sagen, der på den måde vil aflaste de pårørende.

- Det er vigtigt, at alle på arbejdsmarkedet ved, at de har krav på at kunne holde fri, når deres gamle forældre har brug for deres hjælp til for eksempel at følge dem på sygehuset, siger vicedirektør i Ældre Sagen, Michael Teit.

Det er vigtigt, at alle på arbejdsmarkedet ved, at de har krav på at kunne holde fri, når deres gamle forældre har brug for deres hjælp til for eksempel at følge dem på sygehuset

Michael Teit, vicedirektør i Ældre Sagen

Han medgiver, at der på mange arbejdspladser er en fleksibilitet, så det er muligt for eksempel at afspadsere for at kunne træde til som pårørende.

- Men ved at give pårørendedage som en rettighed undgår vi, at pressede pårørende er stressede over ikke at vide, om de kan træde til. Vi kan konstatere, at der er nogle arbejdsgivere, der slår syv kors for sig, når ansatte vil have en fridag for f.eks. at tage mod deres gamle forældre, når de udskrives fra sygehuset, siger Michael Teit.

Gevinst

Vicedirektøren er overbevist om, at det for arbejdsgiverne også er gevinst ved en sådan ordning.

- Fra undersøgelser kan vi se, at pressede pårørende har svært ved at koncentrere sig på arbejdet. Det kan det her forslag være med til at afhjælpe, mener Michael Teit.

Men arbejdsmarkedet skriger jo på hænder for øjeblikket. Så er det vel ikke tiden at indføre "bedstes første sygedag" og trække hænder væk?

- Vi har selv på kontoret i Ældre Sagen indført "bedstes første sygedag", og i det samlede billede er det en ordning, der koster arbejdsgiverne meget få arbejdsdage. Vi taler om promiller, siger vicedirektøren.

Har en pris

Formanden for landets kommunale ældrechefer Jakob Bigum Lundberg forstår godt tankegangen bag forslaget.

- Vi er i en situation, hvor vi skal drøfte alle tiltag, der kan afhjælpe manglen på hænder til at tage sig af de ældre. Men vi skal passe på med at indføre rettigheder for alle. Vi bliver nødt til meget individuelle løsninger, siger han.

FOA har tidligere forgæves haft et lignende forslag med i overenskomstforhandlingerne. Sektorformand Torben Klitmøller Hollmann fortæller, at fagforeningen fortsat har et ønske om en form for omsorgsdage, så pårørende lettere kan træde til.

Sundhedsøkonom Jes Søgaard påpeger, at det ikke er gratis at indføre "bedstes første sygedag".

- Men vi kan komme i en situation med så udtalt mangel på hænder i ældreplejen, at vi kan blive nødt til sådanne tiltag. Problemet er, at der også er mangel på arbejdskraft andre steder i samfundet, og "bedstes første sygedag" kan også have en slagside for ligestillingen, da det typisk vil være kvinder, der tager sygedagen, siger Jes Søgaard.


Mest læste

Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Odense

Mysterie opklaret: Borgere troede, de havde mistet cykelsti over motorvejen - nu baner gigantisk projekt vej for to helt nye broer, når den gamle rives ned

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

Faaborg-Midtfyn

Minibus med flere passagerer kørte direkte i grøften: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Faaborg-Midtfyn

Se video: Ingen hajtænder, dårligt udsyn og biler på skoleelevers cykelstier - Her er de tre største trafikale udfordringer

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma markant

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Odense

Rockbands fra 70'erne og 80'erne laver maratonkoncert: -Vi håbede på 5-6 bands, men så stod vi pludselig med 13 bands

Middelfart For abonnenter

Michael var bekymret for identitetstyveri, når borgere skulle hjælpes med MitID: Nu er der sket ændringer

Odense

Borgmester afviser at tale om pisk for at få bilisterne over i letbanen: - Det kan jo være, at det går over al forventning i den kommende års tid