Annonce
Kerteminde

Står du lige og mangler et rådhus, så er det snart et par til salg: Mere end 7000 kommunale kvadratmeter skal sælges

Det var et par glade politikere - borgmester Kasper Olesen (S) til venstre og formand for teknisk udvalg Jesper Hempler (SF) - der kunne fortælle, at nu er bygningskabalen ved at gå op, så der kan spares millioner på at sælge overflødige kommunale kvadratmeter. Foto: Helle Nordström
10. klassecenter flyttes til Kerteminde. Personale fra Munkebo og Langeskov rådhuse samles på den gamle Troelskærskole. Barakker i Birkende rives ned. Det og meget mere indgår i den store kommunale bygningskabale, der skal reducere antallet af kommunale bygninger og give millionbesparelse på driften.
Annonce

Nordøstfyn: Vi skal alle sammen rykke tættere sammen og udnytte de kommunale bygninger meget bedre. Det har vi hørt i et par år, men nu bliver det alvor. Nu er det ikke bare et ønske, men en konkret plan.

- Det er en stor kabale, der skal lægges for at få tingene til at gå op. Men vi har dårlige erfaringer med bare at træffe beslutning for en enkelt bygning, for så kommer den beslutning nogle gange til at stå i vejen for den næste. Derfor har vi denne gang sat os ned og lagt bygningskabalen, og vi er ikke helt i mål - men vi er så langt, at vi nu kan fortælle, hvad der skal ske, siger borgmester Kasper Olesen (S)

Planen er omfattende: Rådhusene i Munkebo og Langeskov skal sælges. Personalet fra de to rådhuse skal samles i den gamle Troelskærskole i Munkebo. Det forventes, at der også kan blive plads til de kommunale medarbejdere fra Grønlandsgade i Kerteminde. For at få plads til de 150 kommunale medarbejdere flyttes 10. klassecenter (der nu har lokaler på skolen) til Kulturhus Fjorden i Kerteminde.

To børnehaver - en i Marslev og en i Munkebo er allerede rømmet og sat til salg. Langeskov Bibliotek er til salg - den fysiske flytning af biblioteket til den nye placering i Langeskov Park sker omkring nytår. Desuden er DUI i Munkebo til salg. Sidste frist for at give bud er den 15. august.

Langeskov tømmes for forvaltning

Langeskov: Med det forestående salg af Langeskov Rådhus tømmes byen for kommunal administration.

Det finder Klavs Norup Lauridsen, leder på Langeskov Skole og byrådsmedlem for Konservative, helt i orden:

- Det er positivt, at vi nu rykker sammen, og vi skal bare af med den bygning, så vi kan komme lidt ned ad listen over kvadratmeter pr. indbygger. Det er erhverv og iværksætteri, der er vores styrke - blandt andet på grund af den tætte afstand til Tietgenbyen. Hvis alt går ved, bliver der iværksætterhus i rådhuset, siger han.

- Det bliver udbudt til salg med henblik på, at hele eller dele af rådhuset skal indrettes til iværksætterhus, og det har vi meget mere brug for i Langeskov.

Annonce

Barakkerne i Birkende ryger

Det er også besluttet at rive træbarakkerne ved Hans Tausen Center i Birkende ned.

- De barakker er i så dårlig stand, at vi ikke kan forsvare at investere i at renovere dem, men alle murstensbygninger bliver stående. Brugerne i barakkerne kan enten komme ind i murstensbygningerne i Birkende eller til Langeskov Park, fortæller formand for teknisk forvaltning, Jesper Hempler (SF).

Østfyns Produktionsskole er for længst flyttet fra Strandgården, og ungdomsuddannelsen Cuba er flyttet ind. Desuden bliver der på Strandgården bygget et ungekollegium til unge med særlige behov. Det har kommunen ikke tidligere haft, men der er gode penge i at have sine egne frem for at fortsætte med at leje sig ind i andre kommuner, fortæller Kasper Olesen.

Annonce

Tredjeflest kvadratmeter pr. indbygger

Baggrunden for, at det er så vigtigt for politikerne at skille sig af med kvadratmeter, er udgifter til driften.

- Vi er den kommune i landet med tredjeflest kvadratmeter pr. indbygger, så der er mange penge at spare, og dem får vi god brug for. Vi ved, at vi får flere og flere borgere, der har brug for kommunens hjælp, forklarer Kasper Olesen.

- Der er penge at spare både på opvarmning, rengøring og ikke mindst renovering og vedligehold. Med færre kvadratmeter vil vi også få bedre mulighed for at renovere det, der er tilbage. Og med færre bygninger kan vi også bedre se os ud af at energioptimere, så vi også kan spare penge ad den vej, tilføjer Jesper Hempler.

Annonce

Sparemål: To millioner om året

Politikerne har i budgettet sat som mål at spare to millioner kroner om året i drift af kommunale ejendomme. De vil være tæt på målet. Alene når rådhusene er solgt. Driftsudgifterne til Langeskov Rådhus er beregnet til 825.300 kroner. For Munkebo Rådhus er udgiften 618.813 kroner. Dertil skal så lægges udgifter til udvendig vedligeholdelse.

- For at det her med at udnytte vores kvadratmeter bedre, kræver det en ændring af kulturen i hele kommunen, og jeg kan mærke, at det allerede er ved at ske, fortæller Kasper Olesen.

- Tidligere turde vi jo dårligt rykke ud af en bygning, for så var der straks nogle, der lige kunne se, hvad den bygning kunne bruges til. Men jeg kan mærke, at der allerede er ved at brede sig en holdning om, at vi ikke behøver at have vores eget, men godt kan finde plads i lokaler, der allerede er i brug. Og så er der jo den sidegevinst, at vi får større forståelse for hinanden, når vi kommer tættere på.

Næste kapitel i kabalen hedder Kerteminde Rådhus.

Om det bliver renovering, flytning, nybyggeri eller hvad - er der ingen der ved, men noget skal der ske, er Kasper Olesen og Jesper Hempler enige om.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

OB's pokalmodstander har trukket stikket

Danmark

Frank Jensens kone: Frank betalte prisen for at være et normalt menneske

Nordfyn For abonnenter

Per er direktør i udskældt branche: - Vi arbejder intenst med at overbevise unge mennesker om, at plast er en del af løsningen

Annonce