Annonce
Sydfyn

Nu skal budgettet på plads: el-busser, klippekort og flere events

Hanne Ringgaard, Jesper Kiel, Bruno Hansen, Dorthe Ullemose, Jens Munk og Henrik Nielsen udtaler sig om de respektive partiers topprioriteter til budgetforhandlinger.
Budgetforhandlinger for 2021 står for døren, og partierne ved allerede hvad de ønsker, at pengene skal bruges på.

Svendborg: Når uge 38 er omme, skal budgetforhandlingerne for 2021 være faldet på plads.

Fyns Amts Avis har spurgt de mindre partier, hvad de bringer til bordet ved forhandlingerne som deres top-tre prioriteter.

Hanne Ringgaard, Radikale Venstre  

Hanne Ringgaard Møller, Radikale Venstre. Foto: Katrine Becher Damkjær

- Den ene af vores prioriteter er, at vi gerne vil tættere på minimumsnormeringerne. Vi vil gerne øge normeringerne i de private og offentlige institutioner, hvilket vi ønsker at løfte fra 2021 og frem.

- Så vil vi gerne prioritere det grønne område. Vi vil gerne have elbusser i byen så hurtigt som muligt, og i det hele taget vil vi gerne have flere elbiler på gaden. Sådan så hver gang man køber en bil i kommunen, så skal det være en el-bil.

- Desuden vil vi gerne have to varmtvandsbassiner mere i byen - her tænker vi særligt på de ældre. Varmtvandsbassiner er blandt andet vigtige for genoptræning, og kan være med til at løfte livskvaliteten hos borgerne, siger Hanne Ringgaard Møller.

  Jesper Kiel, Enhedslisten  

Jesper Kiel, Enhedslisten. Foto: Katrine Becher Damkjær

- Bedre normeringer i daginstitutionerne er vigtigt for os. Vi er positive overfor borgmesterens udspil, men om det er nok, er vi ikke sikre på. Der er i forvejen en årlig besparelse på området, og for at nærme os minimumsnormeringer skal vi have fjernet den. Så vi hilser udspillet velkomment, men det er ikke tilstrækkeligt, hvis vi virkelig skal opnå det ønskede niveau.

- CO2-besparelse er et andet vigtigt område. Her vil vi blandt andet arbejde for, at Svendborg Kommunes vognpark udelukkende består af el-biler. Det vil også kræve flere ladestationer, men det er vigtigt, at vi går foran som det gode eksempel.

- Ældreområdet skal vi også gøre mere for. Der bliver flere og flere ældre, og hvis vi bare skal bevare det nuværende serviceniveau, vil det kræve 14,5 millioner kroner ekstra. Men i Enhedslisten, vil vi gerne hæve niveauet også, forklarer Jesper Kiel.

  Bruno Hansen, Socialistisk Folkeparti  

Bruno Hansen, Socialistisk Folkeparti. Foto: Katrine Becher Damkjær

- I SF er vores absolut vigtigste fokus den grønne omstilling. Kommunen har sat sig det mål, at vi er CO2-neutrale i 2030. For at nå dertil ligger der en del arbejde foran os, blandt andet opstilling af varmepumper, overgang til el-biler og færgedriften, som skal omlægges til el, for at nævne et par stykker.

- Så er der børneområdet. I SF har vi arbejdet for basisnormeringer i flere år og det er noget af det, vi vil have rigtig meget fokus på. S og Bo Hansen kommer med et bud på 10 millioner kroner til minimumsnormeringerne. Der mener vi snarere, at det er omkring 20 millioner kroner, der skal sættes af.

- Sidst, men ikke mindst vil vi gøre mere for lokalområderne. Det kan være sådan noget som infrastruktur, eksempelvis flere og bedre cykelstier. Men også fastholdelse af kommunale arbejdspladser i de områder, skal der kigges på. Og det er især vigtigt, at man får borgerne med på, hvad det er, der mangler og skal ske i netop deres lokalområde, siger Bruno Hansen.

  Dorthe Ullemose, Dansk Folkeparti  

Dorthe Ullemose, Dansk Folkeparti. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

- De seks millioner kroner der kom i bloktilskud fra Folketinget, vil vi gerne have ført over til ældreområdet, som de egentlig var øremærket til. To millioner kroner skal der bruges på ældreplejen. Desuden vil vi gerne have en million til en klippekortsordning, så de ældre selv kan bestemme en time om ugen, som de kan bruge på, hvad de godt kan tænke sig - for eksempel at gå til frisøren.

- Folkeskolerne skal have et løft, og flere børn skal tilbage i folkeskolen. Vi skal have flere lærere i folkeskolen til at løfte opgaven i forbindelse med et mangfoldigt læringsmiljø.

- I stedet for at bruge 30 millioner kroner på et teater på Frederiksøen, så skal de 13 lokalområder hver have en mini el-bus, som lokalområderne selv kan administrere og bruge til for eksempel at køre de unge i skole eller hjælpe de ældre med at komme rundt. En Rullende borgerservice, der kommer ud til borgerne, så de ikke behøver komme ind til byen, for at få hjælp med Nem-Id, vil vi også gerne have, siger Dorthe Ullemose.

  Jens Munk, løsgænger  

Jens Munk, løsgænger. Foto: Katrine Becher Damkjær

- Lokalområderne har været udsultet i en del år. Så de trænger til et løft og fremfor at pege på noget meget konkret i de enkle områder, vil jeg hellere sige det sådan, at lokalområderne overordnet skal prioriteres højere. Der skal sættes en pulje penge af til det, og så skal vi i fællesskab finde ud af, hvordan pengene skal bruges.

- Et andet punkt, jeg synes er vigtigt, er cykelstier. Det hænger også godt sammen med grøn omstilling, for hvis vi får skabt bedre og mere sikre cykelruter, vil børn kunne cykle i skole, og på den måde kan vi spare bustransport. Og en forbedring af cykelstinetværket gælder både for Svendborg og lokalområderne.

- Det tredje område, jeg vil arbejde for, er de ældre. Som det er nu, kommer maden til de forskellige plejehjem fra diverse storkøkkener. Jeg så gerne at vi fik madlavningen tilbage i de enkelte plejehjems køkkener, fordi jeg mener, at de ældre vil have godt af duften af hjemmelavet mad i huset.

  Henrik Nielsen, Det Konservative Folkeparti  

Henrik Nielsen, Konservative. Foto: Katrine Becher Damkjær

- Først og fremmest er vi meget optaget af at ligestille alle børn. Det skal være lige meget, om man taler om en privat eller kommunal institution, så skal det være den samme økonomi, der er til rådighed.

- Vi skal arbejde med at udvikle undervisningen i skolerne og øge trivslen. I fremtiden skal vi i højere grad supplere den traditionelle klasseundervisning med værksteds- og udeundervisning. Vi skal bruge mere personale og opdaterede og renoverede fysiske rammer for undervisningen.

- Der skal føres flere midler til events i Svendborg. Ikke nok med, at det vil bidrage til, at det gør det sjovere at bo i Svendborg, at her er flere events, så vil det også give flere arbejdspladser. Svendborg vil få mere opmærksomhed, og det vil øge turismen til byen, siger Henrik Nielsen.

Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Testet negativ i kviktest, men positiv i pcr-test: Sosu'eren Louise endte med at smitte patient på sit arbejde

Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Annonce