Annonce
Danmark

Nu skal alle med symptomer testes for corona

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke opfordrer flere til at blive testet for coronavirus. Selv om symptomerne er milde, så kontakt den praktiserende læge eller lægevagten, siger han. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Også personer med milde symptomer skal kontakte lægen. Det er uvist, hvornår vi kan omgås som før corona. En tør sommer kan måske hjælpe på rette vej.

Corona: Langt flere skal podes i svælget, så de kan få vished for, om de er smittet med coronavirus.

Selv om symptomerne på smitte kun er milde, opfordrer regeringen til at kontakte den praktiserende læge eller lægevagten. - Hvis du har tør hoste, feber eller problemer med vejrtrækningen, så ring til din læge. Eller ring til vagtlægen, hvis det er uden for arbejdstiden. Så vil man blive visiteret til en test så hurtigt som muligt, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S). - Det er den mest effektive måde, vi kan stoppe smittekæderne på og genåbne samfundet.

Måske kan man blive testet, inden man tager ned på plejehjemmet og besøger sin gamle mor.

Kåre Mølbak, faglig direktør, Statens Serum Institut

Annonce

De hvide telte

De seneste dage er en række hvide telte skudt op flere steder i landet, uden at myndighederne har villet oplyse, hvad deres formål er. På et pressemøde mandag blev der skabt klarhed: Teltene, som befinder sig i hver af de fem regioner, skal bruges til test i et pilotprojekt. Siden er det planen at opføre flere telte. Men allerede på nuværende tidspunkt er der ifølge sundhedsministeren kapacitet nok: - Vi har virkelig kæmpet for at få opbygget tilstrækkelig testkapacitet, den er der nu. Når jeg mødes med Danske Regioner, siger de, at de mangler, at folk ringer nu.

Annonce

Halvlam fætter

Pressemødet blev holdt samme dag, som faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak var løbet med opmærksomheden. Det skete med en udtalelse om, at der kan gå måneder eller år, før det igen bliver muligt at give kram og håndtryk. Beskeden ramte ikke bare privatpersoner, men også arrangører af koncerter og sportsbegivenheder, som kan se sommerens indtjening fortone sig i horisonten. Men så kategorisk kan det ikke sættes op, siger Kåre Mølbak. Det var kun et ud af flere scenarier, han havde nævnt. - Vi ved ikke, hvad fremtiden bringer. Det er der ingen forskere på denne jord, der ved. Et håb er der dog for, at det ikke kommer til at vare et år. - Måske udvikler virusset sig til en halvlam fætter, der kun giver coronaforkølelse og ellers ikke særlig meget sygdom. Hvis vi får en god sommer, så kan det også ske, at den slipper sit tag i befolkningen og så vender tilbage i en ny bølge til efteråret. - Det kan også være, at der kommer en behandling. Der er virkelig mange hvis'er, siger Mølbak.

Ring - også ved småsymptomer

Hvornår skal jeg ringe til lægen?

Hvis du har nogen som helst symptomer på coronavirus.

Det kan være tør hoste, problemer med vejrtrækning, feber, smerter eller utilpashed.

Hvis det er uden for lægens arbejdstid, skal du ringe til vagtlægen.

Hvis du har symptomer, må du hverken dukke fysisk op hos lægen eller køre direkte til teststedet.

Hvad sker der så?

Lægen vejleder dig og vurderer, om du skal testes eller ej.

Testen kan foregå i et testtelt eller på et sygehus. Den praktiserende læge kan også tage den.

Der kan gå op til 24 timer, fra prøven er taget, til svaret er klar.

Kilder: Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen, Politi.dk, Rigshospitalet, Region Sjælland.

Annonce

Pavilloner til ældrebesøg

Under alle omstændigheder har den seneste måned med få smittede vist, at det er effektivt at holde afstand. Det skal vi fortsætte med, samtidig med at øget testkapacitet giver nye muligheder for at være sammen. - Måske kan man blive testet, inden man tager ned på plejehjemmet og besøger sin gamle mor, siger Kåre Mølbak. Uanset hvor længe, virusset holder sit tag i Danmark, er det nødvendigt med en opblødning, for mange ældre lider under savnet af børn og børnebørn, siger administrerende direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup. Han er især bekymret for beboerne på plejehjemmene, som har måttet undvære besøg af deres pårørende i mere end en måned. Derfor foreslår Ældre Sagen, at kommunerne sætter telte eller pavilloner op på plejehjemmene, hvor beboerne kan mødes med deres familier. En glasvæg skal sikre afstand, men det vil være muligt at se hinanden og tale sammen via højttalere.

Det er telte som disse, der de seneste dage er sat op i alle fem regioner. De indgår i et pilotprojekt, og når det er slut, skal flere telte følge efter. Her er det ved Vejlby-Risskov Hallen i Aarhus. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Johnson & Johnson genoptager vaccine-udrulning i Europa

Annonce