Annonce
Kultur

Nu må kirken kun have 14 kirkegængere: Præst er spændt på, hvor mange hun må afvise på søndag

Seest kirke er blevet målt op efter de nye regler, og man kan være 14 personer plus personale i kirken ad gangen. Dette gælder både til gudstjenester og kirkelige handlinger. Sognepræst Anne-Sofie Arendt er ked af, at blandt andre konfirmanderne har svært ved at få en plads til gudstjenesterne. Arkivfoto: Søren Gylling
Skærpede afstandskrav ændrer nok engang hverdagen i kirkerne. I den lille Seest Kirke betyder reglerne, at der kun må komme 14 kirkegængere på søndag.
Annonce

Kolding: -  Hvor mange skal vi mon afvise i døren? Det spørgsmål stiller sognepræst Anna-Sofie Arendt sig selv, efter at afstandskravene nu er blevet endnu skrappere i kirkerne. Der skal mindst være 7,5 kvadratmeter gulvareal per kirkegænger, og det betyder, at i den lille Seest Kirke må der højst være 14 personer, når Anna-Sofie Arendt på søndag byder indenfor til gudstjeneste. Det er knap en tredjedel af, hvad der hidtil har været tilladt.

- Da vi måtte være 38 kirkegængere, har vi flere gange været nødt til at afvise folk i døren. Og det har nok været noget at det værste ved denne coronakrise, fordi det strider imod alt, hvad vi står for som folkekirke. Hele vores teologi siger jo "kom, kom, kom" og rækker ud mod folk, siger Anna-Sofie Arendt.

Nu er hun spændt på, hvor mange der dukker op på søndag, når Seest Kirke første gang skal holde gudstjeneste under de nye regler.

- Jeg har hørt fra mange af mine kolleger, at der dukker langt færre op, end de er vant til, for mange har nok besluttet sig for, at nu bliver de altså hjemme, indtil det ser bedre ud med corona-smitten i vores samfund. Derfor kan det jo være, at vi ikke engang når op på de 14 personer på søndag, siger Anna-Sofie Arendt.

Annonce

Hun savner sangen

Alligevel fastholder hun, at det er værd at gennemføre gudstjenesten. Først hvis ingen møder op, mister gudstjenesten sin berettigelse, forklarer sognepræsten.

- Kirken kører ikke efter en cost-benefit analyse som så meget andet i samfundet. Vi arbejder med det, vi kalder "ord til tiden", og det er vigtigt, at vi bliver ved med at forkynde håb og fællesskab, og at kirkerne er i drift, så længe det kan ske på en sundhedsmæssig forsvarlig måde, siger sognepræsten.

I stedet for denne søndags gudstjeneste havde Seest Kirke planlagt en særlig gudstjeneste i torsdags, men den blev aflyst, fordi man endnu ikke kendte de nye krav, som først trådte i kraft den 8. januar. Selv om det altså først er på søndag, at Seest Kirke holder gudstjeneste med højst 14 deltagere, har Anna-Sofie Arendt mærket mange af de skærpede krav allerede. Det gælder ikke mindst den manglende fællessang.

- Sangen er en stor del af det fællesskab, der er omkring kirken, så det er bare ikke det samme, når vi ikke kan synge, så taget løfter sig. Men det er også et af de vilkår, som gælder lige nu, siger hun.

Skrappere regler

  • Gudstjenester og religiøse handlinger er blevet underlagt skærpet deltagerbegrænsning, så der højst må deltage 1 person per 7,5 kvm gulvareal i kirken eller lokalet. Det svarer i praksis til omtrent fire gange færre deltagere, end de tidligere arealkrav gav mulighed for.
  • Varigheden af gudstjenester og religiøse handlinger bør begrænses til højst 30 minutter, og der bør sikres mindst 2 meters afstand mellem deltagere, som ikke er fra samme husstand.
  • Det bør overvejes helt at undlade fællessang, fx. ved at kun en kirkesanger eller et mindre kor synger med afstand til menigheden.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce