Annonce
Sydfyn

Nu kommer udligningsmillionerne: Borgmester vil investere millioner i klimasikring og teater

Borgmester Bo Hansen går ind til de kommende budgetforhandlinger med et ønske om at være ambitiøs i forhold til højvands- og kystsikringen af området omkring Svendborg Havn. Hele Blå Kant-projektet har et budget på 4-500 millioner kroner. Arkivfoto
Der venter politikerne i Svendborg en ny virkelighed ovenpå udligningsreformen og en ny kommuneaftale. Velfærdsbudgettet kan udvides med 35 millioner, mens der bliver yderligere 25 millioner kroner til nye anlæg. Borgmester Bo Hansen (S) vil højvandssikre havnen og udskrive millioncheck til nyt teater på Frederiksøen.
Annonce

Svendborg: Havnen skal højvandssikres, og folkene fra Baggårdteatret skal kunne vedlægge en kommunal check, når de søger fondspenge til et nyt teater på Frederiksøen.

Sådan lyder borgmester Bo Hansens (S) udspil forud for de kommende budgetforhandlinger, hvor Svendborgs politikere ikke skal kigge i sparekataloger, men som noget nyt kan jonglere med millioner, der kan styrke velfærden og sætte friske ideer og projekter i søen.

Det er forårets udligningsreform og den efterfølgende aftale mellem regeringen og kommunerne, der har givet politikerne i byrådet i Svendborg helt nye handlemulighederne. De kan i runde tal udvide velfærden for 35 millioner og tilføre yderligere 25 millioner kroner til anlægsbudgettet, og Bo Hansen vil altså blandt andet give Baggårdteatret et gevaldigt rygstød.

Borgmesteren lægger op til, at efterårets politiske forhandlinger er et alt-eller-intet for teaterplanerne på havnen.

- Baggårdteatret har nogle dygtige folk, der nu skal ud at rejse en masse eksterne penge, og det kommer de ikke til, uden at byrådet giver dem nogle penge med. Det er nu, vi har muligheden, og nu vi skal beslutte os for, om vi vil skrive den check, som de kan tage med ud på deres fondsansøgningstogt, siger Bo Hansen.

Penge til velfærd og anlæg

Da et flertal i Folketinget i april indgik en aftale om en ny udligningsreform, sendte det yderligere 91,2 millioner kroner til Svendborg. Nu har regeringen og Kommunernes Landsforening indgået en aftale om, hvor mange penge, de enkelte kommunerne må bruge på service og anlæg.

Svendborg får lov til at hæve den såkaldte servicerammen med 15 millioner kroner, men da kommunen ikke hidtil har udnyttet et loft, kan den lægge 20 millioner oveni. Det betyder, at der i princippet kan skrues op for velfærden for 35 millioner kroner.

Desuden får Svendborg Kommune mulighed for at hæve anlægsrammen med 25 millioner kroner, så anlægsbudgettet næste år bliver 150 millioner kroner.

Hvis disse muligheder udnyttes, er der brugt 60 millioner kroner (35 til service og 25 til anlæg). Da kommunen fremover får tilført yderligere 91,2 millioner kroner, kan den afvikle gæld for 31,2 millioner om året.

Annonce

Borgerne skal til lommerne

Det er dog klimasikringen og de næste meget dyre etaper af Blå Kant-projektet, der har borgmesterens største opmærksomhed på anlægssiden.

Projektet til 4-500 millioner kroner skal med diger og sluser fremtidssikre områderne omkring havnen mod oversvømmelse, og den opgave ser Bo Hansen ingen vej uden om. Han lægger op til, at byrådet i efteråret skal lægge en plan for tempoet i højvandssikringen, og han er parat til at skrue det kraftigt i vejret, efter udligningsmillionerne er regnet ned over Svendborg.

- Vi har hidtil kæmpet os fra sten til sten, men nu er vi i en gunstig situation, hvor vi har penge til rådighed, og her mener jeg, vi bør være ambitiøse med den del, der handler om at passe godt på byen omkring et sundområde, som ligger lavt. Vi er nødt til at tage klimasikringen alvorligt, og gør vi ikke det, afleverer vi en enorm opgave til kommende generationer, siger Bo Hansen.

Den store regning for en klimasikring er dog ikke kun et kommunalt anliggende, men berører også de mange lodsejere, der bor ned til kysten i Blå Kant-området, der strækker sig fra Christiansminde til den runde lystbådehavn. Lodsejerne skal også betale en del af regningen for højvandssikringen, og sporene skræmmer fra Kerteminde, hvor kommunen efter lange forhandlinger måtte opgive at indgå en aftale med borgerne.

Bo Hansen frygter en gentagelse i Svendborg og efterlyser en central model af fordelingen af udgifter mellem lodsejere og kommune.

- I Kerteminde var de rigtig langt, men det strandede, fordi der ikke findes en central fordelingsnøgle eller anbefaling. Jeg ved ikke, hvad der er rimeligt, men det hele står og falder med, at de private lodsejere vil være med til at betale en del af regningen, siger han.

Annonce

Markante forbedringer

Mens borgmesteren har nogle helt konkrete bud på, hvad de omkring 150 millioner kroner på et udvidet anlægsbudget skal bruges til, vil han ikke ud med, hvor han mener, der skal skrues op for velfærden.

Bo Hansen vil drøfte fordelingen af den ekstraordinære velfærdramme på 35 millioner kroner med byrådskollegerne i et lukket forhandlingsrum, men han appellerer til, at byrådet kigger efter nogle overordnede overskrifter.

- 35 millioner er mange penge, men hvis man drysser dem ud over alt for mange områder, så forsvinder de i et budget som vores som dug for solen. Derfor vil jeg håbe, vi kan blive enige om at lave to-tre-fire markante forbedringer, som virkelig kan løfte nogle områder, siger Bo Hansen.

Han ser frem til en ny situation i byrådet, hvor politikerne kan få lov til at vise visionære sider af sig selv.

- Vi går alle sammen ind i politik, fordi vi drømmer om at være med til at prioritere nogle midler, men når vi går ind ad døren, finder vi ud af, at det handler om det modsatte: Om at spare og suge kraft ud af et system. Nu får vi som byråd mulighed for at være visionære og vise det, vi er drevet af, siger borgmesteren.

Politikkerne tager hul på drøftelserne ved et budgetseminar den 14. juni, og budgettet skal godkendes endeligt på et møde i byrådet den 6. oktober.

Den Blå Kant

Projektet Den Blå Kant strækker sig fra Christiansminde til den runde lystbådehavn og rummer blandt andet en promenade på stranden ved den runde lystbådehavn, en bro over træskibshavnen, en park med plads til picnic, leg, fitness og caféliv og et havnebad ved Frederiksøen.

Desuden er målet at klimatilpasse havnen med nogle diger og sluseanlæg, der kan beskytte den kystnære del af Svendborg by mod fremtidens oversvømmelser.

Hele projektet har et budget på 4-500 millioner kroner.

Første etape til 24 millioner kroner sættes i gang efter sommerferien og rummer blandt andet en udvidelse af Frederiksbroen og en forskønnelse af området omkring Kammerateriet og kulturkajen.

Borgmester Bo Hansen vil ikke sætte beløb på den check, han vil udskrive til Baggårdteatret, men han betragter efterårets budgetforhandlinger som et alt eller intet for planerne om et teater på havnen Arkivfoto: Michael Nørgaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce