Annonce
Nyborg

Nu kommer der penge til minkavlerne: - Jeg jubler ikke før pengene står på kontoen

Minkavler Jens Jensen glæder sig over at pengene er på vej, men synes samtidig at behandlingstiden har været grotesk. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Østfynsk minkavler tør ikke juble, før der står penge på kontoen trods ministers udtalelse om, at pengene er på vej.
Annonce

Refsvindinge: Minkavleren Jens Jensen fra Refsvindinge på Østfyn, blev for omkring to måneder siden færdig med at aflive de sidste af sine 75.000 mink.

Det gjorde han, efter Mette Frederiksen på et pressemøde den 4. november meddelte at minkene måtte slås ihjel, som følge af corona-variationen "cluster-5" spredtes på minkfarme i Nordjylland.

På samme pressemøde, lovede statsministeren, at minkavlerne hurtigt ville få økonomisk støtte, til at komme videre.

Men først onsdag eftermiddag, over to måneder efter pressemødet, og efter massivt pres fra avlerne, Kopenhagen Fur og de danske medier, meddeler fødevareminister Rasmus Prehn (S) i folketingssalen at de første honorarer til minkavlere, der har slået deres dyr ned, bliver udbetalt "i disse timer". Det skriver Ritzau.

- Det vil da være dejligt at få nogle penge på kontoen. Alene i tempo-bonus har jeg 2,25 millioner til gode. Jeg har allerede haft de ekstra høje udgifter til den hurtige aflivning, så det er penge som jeg står og mangler, siger Jens Jensen.

Lige nu er det selve honoraret for arbejdskraft i forbindelse med aflivningen, som der bliver udbetalt. Men fødevarestyrelsen fortæller, at resten af pengene også kommer indenfor kort tid:

- Det betyder, at et antal minkavlere i disse dage og i resten af januar og februar modtager en del af de penge, de har krav på, og som de helt forståeligt har efterspurgt, sagde styrelsen i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Jens Jensen har 2,25 millioner til gode i tempobonus alene. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Jubler ikke endnu

Jens Jensen er blot én af omkring 1000 minkavlere, som har en erstatning til gode.

Mange står i gæld til banken, og mangler midler til at betale pengene tilbage.

- Jeg jubler ikke før pengene står på kontoen, og selv da jubler jeg ikke. Det bliver dejligt at få lidt likviditet, men det bliver kun brandslukning. Det, der virkelig kommer til at ændre noget, er, når vi får erstatningen for vores virksomhed. Det er først der, vi avlere for alvor kan komme videre med noget nyt, siger Jens Jensen og fortsætter:

- Altså, jeg vil ikke lyde utilfreds, men det er stadig vores virksomheder, der er blevet lukket, og vi er mange, der både har mistet livsværk og levebrød. På den måde synes jeg i forvejen, det er grotesk, at vi har ventet så længe på bare den første del af erstatningen.

Jens Jensen har endnu ikke modtaget informationer om udbetalingen af sine første erstatningspenge. Han håber dog at de kommer hurtigst muligt:

- Det ville i hvert fald hjælpe gevaldigt på tingene her på farmen, slutter han.


På den måde synes jeg i forvejen det er grotesk, at vi har ventet så længe på bare den første del af erstatningen.

Jens Jensen


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Interview: 'Jorden kalder' tænkte Jens Rohde, mens han sad og følte sig helt på månen

Annonce