Annonce
Fyn

Nu kommer der intensivsenge i hele den syddanske psykiatri

Regionsrådet i Region Syddanmark har besluttet, at der skal oprettes intensivsenge på samtlige psykiatriske afdelinger i Region Syddanmark. Foto: Colourbox
Psykiatrien får i år og fremover 129 millioner kroner mere som følge af sidste års finanslovsforlig. Pengene supplerer de midler, der blev afsat til at udvikle intensivpladser i finansloven for 2019 og skaber mulighed for endnu flere intensivsenge i Psykiatrien i Region Syddanmark.
Annonce

Mandag i denne uge vedtog regionsrådet, at der skal oprettes intensivsenge på samtlige psykiatriske afdelinger i Region Syddanmark.

Det vil koste 25,4 mio. kr. i 2021. Pengene stammer fra finanslovsbevillinger fra 2019 og 2020 til styrket psykiatri. De i alt 129 millioner kroner vil udover intensivsenge også blive brugt til nye sengeafsnit, ansættelse af flere medarbejdere i lokalpsykiatrien og til at styrke det tværfaglige samarbejde.

Patienter med svær psykisk sygdom skal have bedre og mere målrettede behandlingstilbud, mener regionsrådsformand Stephanie Lose (V).

- Vi har haft intensivsenge i somatikken i mange år og med etableringen af intensivsenge i psykiatrien, viser vi nu helt tydeligt, at også patienter med psykisk sygdom skal have mulighed for særlig intensiv behandling.

Annonce

Mindre tvang

Psykiatrien vil omdanne nogle af de eksisterende sengepladser til intensivpladser med mere personale, og de vil blive oprettet i både børne- og ungdomspsykiatrien og på de voksenpsykiatriske afdelinger.

Der findes i dag 12 intensive senge i den syddanske psykiatri, og med bevillingen kommer der ekstra 18 senge, så det samlet set bliver 30 senge.

Det er meget tilfredsstillende, mener Thies Mathiasen, (DF), formand for Psykiatri- og socialudvalget.

- Det vil sikre flere højt kvalificerede medarbejdere til at behandle vores mest syge patienter i hele regionen og forhåbentlig også nedbringe brugen af tvang overfor netop denne gruppe mennesker markant, siger han.

Annonce

Rettet mod de hårdest ramte patienter

Målgruppen for den intensive behandling er patienter med gennemgribende og svære psykiske lidelser, som desuden er vanskelige at behandle på et almindeligt lukket afsnit.

Patientgruppen er ofte karakteriseret ved at være meget urolige.

Hertil kommer i mange tilfælde også en historik med gentagende indlæggelser, tvangsanvendelse og faldende funktionsniveau mellem indlæggelser.

Med intensivsengene kan man hjælpe patienter gennem en særlig vanskelig periode i deres sygdomsforløb, indtil de er blevet mere stabile, fortæller Sonja Rasmussen, der er ledende overlæge på Psykiatrisk afdeling Odense.

- Det kan dreje sig om alt fra medicinering i forhold til patientens psykiske sygdom til somatiske symptomer eller sygdomme, som vi også følger op på, siger Sonja Rasmussen.

Når patienten er stabiliseret, fortsætter patienten som oftest på et almindeligt sengeafdeling eller et kommunalt tilbud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Ny hollænder flyver ind til Odense Håndbold

Odense

Lige nu: Odins Bro er spærret

Debat

Hvorfor skulle jeg overhovedet stemme?

Odense

Efterlyst kvinde er blevet fundet

Annonce