Annonce
Erhverv

Nu kan du få blåstemplet begravelse

Der er for mange dårlige bedemænd uden den fornødne uddannelse, mener foreningen Danske Bedemænd, som vil certificere sine medlemmer.

Forkert kiste. Gravstenen må ikke stå på kirkegården. Ejendele forsvinder. Dårlig og til tider vildledende rådgivning.

Der er for mange dårlige bedemænd i Danmark, som ikke er uddannet til at kunne hjælpe de pårørende i den svære tid, når et familiemedlem, en ven eller en kollega går bort.

Det mener foreningen Danske Bedemænd, der derfor tilbyder sine medlemmer at blive certificeret, så forbrugerne kan se, at kvaliteten er i orden.

Ved udgangen af september vil forretning nummer 100 af foreningens 290 medlemmer have opnået en såkaldt ISO9001-certificering, og forventningen er, at de fleste øvrige bedemænd følger trop. Der er omkring 450 bedemandsforretninger i Danmark.

- Vi mener, det er nødvendigt, at branchen får et løft, fordi vi har set alt for mange eksempler på dårlige bedemænd, som alt for nemt er kommet til at praktisere som bedemænd uden nogen viden eller kendskab til området, siger Axel Jørgensen, der er business manager for Danske Bedemænd.

For at få certificeringen skal bedemanden gennemgå en uddannelse, hvilket ellers ikke er et krav for arbejde som bedemand.

Hvis bedemanden er certificeret, kan forbrugerne kigge efter det såkaldte DS-mærke, der er en garanti for en høj kvalitet i betjening og vejledning, at prisen holder, og at begravelsen bliver udført under ordnede forhold.

- Man kan ikke sige, at en ikke-certificeret bedemand ikke er dygtig. Men man kan vende den om og sige, at en certificeret bedemand har et synligt bevis over for forbrugerne, der garanterer, at bedemanden er i stand til at varetage begravelsen, siger Axel Jørgensen.

Hos Forbrugerrådet er der stor opbakning til Danske Bedemænds certificeringsordning.

- Certificeringen af bedemændene har nu bevæget sig fra skrivebordet og ud i virkeligheden. Det betyder, at forbrugerne nu har bedre mulighed for at vælge bedemand på et oplyst grundlag, siger Martin Salamon fra Forbrugerrådet.

- Hvis man er ny på markedet for begravelsesydelser, er vores råd til forbrugerne: Kig efter DS-mærket, når du starter din søgning efter en bedemand, siger Martin Salamon.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Vi skærer, hvor det gør ondt, mens der flyder millioner til Frederiksberg og Gentofte

Lokaldebat: Årets budgetlægning (i kommunerne red.) har været præget af stor usikkerhed og forsinkelse. Folketingsvalget kom sent, derefter var Socialdemokraterne og deres støttepartier længe om at få dannet en regering. I stedet for hurtigt at få lavet aftaler med kommuner og regioner, valgte den nye regering at holde sommerferie. Derfor vidste vi ikke, om vi skulle spare 25 eller 100 millioner før sidst i september. Det er ingen let opgave at være politiker i disse år. Vores udgiftspres stiger voldsomt år efter år på grund af flere ældre og flere borgere med tunge diagnoser. Og vores indtægter er meget under landets gennemsnit, så skal der skæres, hvor det gør ondt. Danmark mangler stadig en udligningsreform, der hjælper kommuner som vores. Når velstillede kommuner som Frederiksberg og Gentofte næste år får henholdsvis 90 og 50 millioner i udligning fordi de "har ryddet op i cpr. registret" og derfor mister indbyggere, er kommentarer vist overflødige. Heldigvis er vi i en situation, hvor den ansvarlige politik, de fleste af os har været enige om, gør, at det nu i nogle år er muligt bruge af opsparede midler. I år fremlagde administrationen et effektiviserings- og sparekatalog på 60 millioner med mange tidsler. Det gik heldigvis bedre end forventet, så der blev ”kun” brug for cirka 25 millioner. Det blev muligt at styre udenom de værste forslag omkring daginstitutionerne, skoleområdet, de tidlige indsatser, rengøring hos de ældre og reducering af nattevagter. Det lykkedes også at få et balanceret anlægsbudget, hvor rammen blev hævet fra 90-95 millioner. Det var vigtigt for Venstre, så vi også fortsat har penge til haller, skoler, trafiksikkerhed og cykelstier rundt i Faaborg-Midtfyn Kommune, samtidig med store beløb til byudvikling i Årslev.

Annonce