Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nu foreslår borgmester egen bank: Kæmperegning til skatteborgerne for aktiedyk

Borgmester Hans Stavnager er utilfreds med, at det er svært at låne til investeringer i forkerte postnumre, og vil lave sin egen bank. Foto: Torsten Cilleborg
Faaborg-Midtfyn Kommune tabte 6,5 mio. kr. på sine værdipapirer i 2018. Det møder møder konservativ kritik, og borgmester Hans Stavnsager vil også hellere sende pengene på arbejde i lokalområdet via en ny kommunal/statslig bank.

Faaborg-Midtfyn: Det koster skatteborgerne et millionbeløb, at Faaborg-Midtfyn Kommune har en stor sum penge investeret i værdipapirer. Det møder kritik, og borgmester Hans Stavnsager leger nu med tanken om at lave sin egen bank.

To pengeinstitutter, Jyske Capital og svenske SEB, har sat fire millioner til i løbet af 2018 på kiksede investeringer af 400 millioner, kommunale kroner, som er kommunens såkaldte likviditetsoverskud. Politikerne havde ellers sat næsen op efter en fortjeneste på 4,6 mio. kroner. Også i forvaltningen af pengene fra fra salget af det kommunale elselskab FFV, den såkaldte FFV-pulje på 300 mio. kr., må de to storbanker notere negative afkast til skatteborgerne i Faaborg-Midtfyn - på i alt 2,6 mio. kroner.

Annonce
Mange virksomheder med "forkerte" postnumre har problemer med at låne investeringskapital. Derfor har jeg luftet ideen om at etablere en kommual/statslig bank med kommunernes likvidtetsoverskud som kapital, så vi kan sikre, at pengene kan komme ud og gøre gavn i lokalområderne.

Borgmester Hans Stavnsager (S), Faaborg-Midtfyn Kommune

K: Dårlig forvaltning af penge

De dårlige resultater får nu byrådsmedlem for Konservative, den tidligere Lactosan-direktør Søren Clemmensen til at kritisere kommunens investeringspolitik:

- Det er en dårlig forvaltning af vores allesammens penge, og af den rapportering, vi har fået, kan man se, at det ene pengeinstitut bruger 25 sider på at forklare os, hvorfor det er gået så galt, det andet pengeinstitut hele 80 sider. Det er helt unødvendigt, og det bliver vi opkrævet administrationsomkostninger for. Jeg er helt med på, at aktiemarkedet tog et alvorligt dyk sidst på året, og min pointe er netop, at vi har dygtige økonomer siddende i vores egen forvaltning, der kunne sætte vores penge fornuftigt i en blanding af statsobligationer og virksomhedsobligationer. Det ville ikke give så stort et afkast, men det vil sikre os mod så store tab, mener lokalpolitikeren.

Ikke tilfredsstillende

Borgmester Hans Stavnsager (S) er enig med Søren Clemmensen i, at milliontabet på kommunens investeringer ikke er tilfredsstillende:

- Økonomiudvalget har holdt møde med repræsentanter for vores kapitalforvaltere og pointeret vores konklusion, og de synes heller ikke selv, det er tilfredsstillende. Nu er sagen også den, at vi har lavet en flerårig kontrakt med pengeinstitutterne, og det må være fair at lave en samlet bedømmelse ved kontraktens udløb. Alle, der har aktier, har jo oplevet markedets store dyk mod slutningen af 2018, og de ved så også, at det har rejst sig her i 2019, siger borgmesteren.

Han føler sig ikke overbevist om, at det vil være en god ide, at overlade investeringerne til kommunens egne økonomer.

- De fleste kommuner vælger en praksis, der minder om vores, men selvfølgelig kan Søren Clemmensen fremsætte sit forslag, næste gang vi skal have drøftelsen om at sende vores kapitalpleje i udbud. Jeg må bare gøre opmærksom på, at det ikke er helt så enkelt. Virksomhedsobligationer oplevede altså også et generelt dyk i 2018.

Søren Clemmensen kritiserer kommunens investeringspolitik efter svigtende afkast. Foto: Torsten Cilleborg

Foreslår kommunal bank

Borgmester Stavnsager er imidlertid ikke helt uvillig til at diskutere, om der kan findes alternativer til at lade pengeinstitutter forvalte kapitalplejen:

- Både i mit eget parti og i en kronik i bladet Danske Kommuner, har jeg reflekteret over, at kommuner med postnumre som vores er udfordret på at få penge- og realkreditinstitutter til investere lokale i virksomheder, selv om de siger, at krisen er ovre, og investeringslysten er stor. Mange virksomheder med "forkerte" postnumre har problemer med at låne investeringskapital. Derfor har jeg luftet ideen om at etablere en kommual/statslig bank med kommunernes likvidtetsoverskud som kapital, så vi kan sikre, at pengene kan komme ud og gøre gavn i lokalområderne, fortæller Hans Stavnsager.

Borgmesteren erkender, det kan lyde som en luftig vision:

- Jeg sidder jo ikke med et sæt nedskrevne vedtægter for en ny bank, og min idé vil kræve lovændringer og meget andet, og det kræver selvfølgelig også, at andre kommuner er ved på idéen. Nu er den sendt til vejrs, fastslår han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Alarm 112

20 personer anholdt i islamistisk terrorsag i Danmark

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce