Annonce
Odense

Nu fordeler byrådet kommunens milliarder: Odenses ældre får en hovedrolle

Et større millionbeløb er med stor sandsynlighed på vej til byens ældre. - Der skal altid være overskud til en kop kaffe og en snak om letbanen eller en OB-sejr over Sønderjyske, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S). Arkivfoto: Frederik Steen Nordhagen
Et presset ældreområde kan se frem til millioner, når byrådet torsdag ventes at lande et budgetforlig. Det står klart, efter partierne onsdag leverede deres budgettaler i byrådssalen. Men borgmesteren får kritik for et forslag til finansieringen.

Odense: De var rasende, de to største borgerlige partier, da de sidste år efter knap 12 timer bag lukkede døre forlod forhandlingerne om det kommunale milliardbudget.

- Man hører den ene budgettale efter den anden år efter år om, at vi skal gøre noget for de ældre, og så kommer der ingenting, når vi skal lægge budgettet. Jeg kan simpelthen ikke se de ældre i øjnene, sagde en mere end vred ældre- og handicaprådmand Søren Windell (K), da han sammen med Venstre skridtede ud fra forhandlingslokalet.

Meget tyder på, at ældre også ved dette års budgetforhandlinger får en hovedrolle. Om end en mere samlende end splittende af slagsen.

Annonce

Allerede inden byrådet onsdag eftermiddag og aften var samlet til de indledende budgettaler og -diskussioner, havde borgmester Peter Rahbæk Juel præsenteret den socialdemokratiske ambition om at finde cirka 100 millioner kroner ekstra til omkring 200 nye medarbejdere i hjemmepleje og på plejecentre og sætte ind mod stigende sygefravær og dårlig trivsel.

Og baseret på partiernes budgetord i byrådssalen giver det et umiddelbart grundlag for et bredere budgetforlig end sidste år, hvor kun fire af partierne - alle røde - skrev under.

- Heldigvis står vi som by og kommune et stærkt sted i dag med en grundlæggende sund økonomi, understregede Rahbæk Juel i sin budgettale.

- Vi skal gøre bedre tider gode for alle, og skal vi have alle med, er det afgørende, at vi skaber ny tryghed for byens ældre og de, der har brug for pleje. Men vi mangler medarbejdere, og derfor er der ældre mennesker, der ikke får den hjælp, de skal have. Når vores ældre mennesker åbner døren for hjemmeplejen, skal de også åbne døren for nærvær. Der skal altid være overskud til en kop kaffe og en snak om letbanen eller en OB-sejr over Sønderjyske.

Som et maraton

Det ønske deler også de andre partier.

- Vi anerkender, at der er brug for markant flere midler på ældreområdet. Vi har verdens bedst uddannede sosu-assistenter, men de løber for stærkt, sagde for eksempel Venstres Marlene Ambo-Rasmussen.

Det gjorde også SF's Brian Dybro - bare med nogle andre ord:

- Jeg har aldrig løbet et maraton. Men jeg har prøvet noget, som må minde om. Jeg har nemlig været med en sosu-hjælper på aftenvagt i Seden. Hun var engageret og virkelig glad for sit job. Men det er hævet over enhver tvivl, at ældreplejen er presset til det yderste.

Hos Det Konservative Folkeparti kvitterede politisk ordfører Kristian Guldfeldt for, at der denne gang kan være chancer for flere underskrifter på budgetforliget.

- Når vi nu ikke i år skal diskutere et salg af fjernvarmen, når letbanens etape to først skal afgøres næste år, og når nu borgmesteren selv har sagt, at han gerne vil være med til at løfte ældreplejen, så ser vi gode muligheder for, at der for én gangs skyld kan indgås et bredt budgetforlig, konstaterede Guldfeldt.

Annonce

Administrationen for skud

Men masser af knaster skal høvles, hvis det skal ende sådan. For eksempel finansieringen af de ekstra hænder på ældreområdet.

For selv om der ligger ledige penge på forhandlingsbordet, så skal der findes besparelser på andre områder i kommunen for at nå op på de cirka 100 ekstra ældremillioner.

Peter Rahbæk Juel har på forhånd varslet, at han vil have undersøgt muligheden for at spare millioner på administrationen ved at samle funktioner som for eksempel HR, løn, digitalisering og it, økonomi, kommunikation og jura ét sted i stedet for - som nu - i fem forskellige forvaltninger.

Jeg har aldrig løbet et maraton. Men jeg har prøvet noget, som må minde om. Jeg har nemlig været med en sosu-hjælper på aftenvagt i Seden.

Brian Dybro (SF), rådmand

Ifølge et nyt notat fra Borgmesterforvaltningen, der giver et foreløbigt overblik, beskæftiger knap 550 medarbejdere sig med de pågældende administrative funktioner, det svarer til cirka 285 millioner lønkroner, og Borgmesterforvaltningen vurderer, at der kan effektiviseres for 20 millioner kroner.

Annonce

Overbelastet lommeregner

Forslaget bliver imidlertid mødt af kritik fra flere sider, fordi det opfattes som en centralisering af magten omkring borgmesteren.

- Funktioner som blandt andet it og løn kunne godt laves centralt eller endda udliciteres. Men de andre funktioner skal være tæt på driften og dermed tættere på borgerne, sagde Konservatives Søren Windell.

- Og så er selve beregningen lavet noget på slump og kræver en grundigere analyse. Jeg husker flere besparelser, der aldrig nåede det potentiale, man troede, og så skulle der spares bagefter - for pengene var brugt på forhånd. Den slags politik ønsker vi ikke.

Også fra medarbejdersiden i flere af forvaltningerne er der modstand.

- Administration skal ikke være sådan en knap, som man bliver ved med at skrue ned på hvert år, som vi har set de senere år, lyder det for eksempel i en budgetbemærkning fra medarbejdere i Borgmesterforvaltningen - blandt andet med henvisning til den politiske beslutning fra 2019 om at spare omkring 200 millioner kroner på især den kommunale administration og kulturliv for i stedet at investere i velfærd til det stigende antal børn og ældre.

Torsdag middag mødes partierne til de egentlige forhandlinger om det cirka 13,7 milliarder kroner store kommunebudget. Og selv om det er mange penge, gjorde Peter Rahbæk Juel det onsdag aften klart, at der skal sorteres en del del i partiernes mange ønsker.

- Min lommeregner ville brænde sammen, hvis jeg skulle lægge alle de penge sammen, der er blevet brugt i budgettalerne.

Annonce
Fyn For abonnenter

Ægteparret Roudyna og Abdel fra Syrien kan snart arbejde som læger i Danmark: - Vi har kæmpet i seks år for at nå hertil

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

To personer kørt på OUH med skader efter knivstikkeri: Undløbet mand anholdt af politiet

Odense For abonnenter

Har du også undret dig?: Ti kilometer af Odenses letbane er grøn - sådan skal græsset slås

GOG

Hver sin vej for søn og far: GOG ubesejret i ligaen - Sønderjyske tabte til oprykker

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Muslingefiskere skal holde sig væk: Vi vil hellere have lystfiskere og outdoor-turister

Kerteminde

Pernille satsede alt på hotelgæster på fynsk gods: - Jeg havde simpelthen ikke kunnet nå begge dele

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Middelfart

Lokale har samlet penge nok: Mandag får Brenderup sin delebil

Kerteminde

Burgerne er tilbage i populær grill: - Jeg er ikke i tvivl om, at der går meget omsætning tabt der

Odense

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Assens

Politikommissær er overrasket, efter ny nærpolitistation er åbnet: Det er nærmest væltet ind med henvendelser

Odense For abonnenter

Hvidevare-doktoren vækker det døde til live: I 35 år er Sørens brugte maskiner gået som varmt brød

Odense

Jens gravede særdeles 'veludrustet' gulerod op i haven: - Jeg har aldrig set noget lignende

Annonce