Annonce
Nyborg

Nu er spareplan i gang: Jobcenter fyrer 20 ansatte

Det har været et turbulent efterår på jobcentret i Nyborg, som har budt på både store op- og nedture. I november toppede Nyborg således en liste fra Beskæftigelsesministeriet over kommuner, der var gode til at få folk i job. Men samtidig befandt man sig midt i en intern fyringsrunde, da bomben pludselig sprang i form af et anonymt brev fra en gruppe medarbejdere på centret, som i skarpe vendinger kritiserede ledelsen. Foto: Kasper Riggelsen

Besparelser på budgettet tvinger jobcentret i Nyborg til at skære i bemandingen. Samtidig rykker de tilbageværende medarbejdere sammen i færre lokaler på Ringvejen, mens kommunens nye "ungeenhed" rykker ind.

Nyborg: - Det er aldrig rart at skulle sige farvel til gode og kompetente medarbejdere.

Sådan siger jobcenterleder Louise Berg om den store fyringsrunde, som jobcentret i Nyborg netop har været igennem. Cirka 25 personer havde på forhånd fået et varsel om, at de var påtænkt afskediget.

Det faktiske antal afskedigelser er endt på 20 og er trådt i kraft med udgangen af november måned. Det er dog forskelligt, hvor lang opsigelsesfrist de enkelte medarbejdere har, og derfor vil der også være forskel på, hvornår de skal have ryddet skrivebordet.

De mange fyringer var ventet, efter at politikerne tidligere på året vedtog store besparelser på jobcentret i Nyborg i forbindelse med en aftale om kommunens budget for 2019. Alene næste år skal afdelingen på Ringvejen i Nyborg finde besparelser for fem millioner kroner.

Det kan ikke undgå at betyde afskedigelser, udtalte jobcenterchefen til Fyens Stiftstidende i begyndelsen af oktober. Ved samme lejlighed lovede hun, at der kom en hurtig afklaring af hensyn til medarbejderne.

Når det ikke har været muligt at melde noget ud før nu, hænger det sammen med, at man først skulle igennem en høringsperiode, hvor de berørte medarbejdere havde mulighed for at komme med indsigelser. Undervejs er der også blevet afholdt individuelle samtaler, oplyser Louise Berg.

Ifølge chefen for personaleanliggender i Nyborg Kommune, vicekommunaldirektør Søren Møllegaard, har det medført, at en eller to medarbejdere er blevet flyttet til andre afdelinger. Derudover har enkelte ansatte selv fundet andet arbejde i mellemtiden. Derfor endte man på tallet 20, forklarer han.

Annonce

Besparelser på budgettet

De fulde effekter af nedskæringerne på jobcentet i Nyborg løber op i syv millioner kroner fra år 2020, men allerede næste år har politikerne kalkuleret med en besparelse på fem millioner kroner.

Det udgør en hjørnesten i den politiske aftale om budget 2019, som samtlige partier i byrådet har skrevet under på. I alt gennemføres besparelser næsten år for cirka 45 millioner kroner. Venstre har ved flere lejligheder pointeret, at det kan ske uden at ændre nævneværdigt på serviceniveauet i kommunen.

Partierne i rød blok har på deres side tilkendegivet, at de vil følge udviklingen på blandt andet beskæftigelsesområdet meget nøje. Og viser det sig, at der er skåret for hårdt, vil man foreslå aftalen genåbnet.

Sammenhængende indsats for unge

Dem, der bliver tilbage, får til gengæld rigeligt at se til i den kommende tid. Forude venter en beskæftigelsesreform, som godt nok ikke er vedtaget endnu, men som alle regner med vil træde i kraft i løbet af næste år. Den betyder blandt andet, at endnu flere af jobcentrets aktiviteter fremover skal foregår ude på den enkelte virksomhedhed eller uddannelsesinstitution.

Da jobcentret samtidig kommer til at råde over færre hoveder, er man lige nu i gang med en større rokade på Ringvejen, bekræfter direktør Marianne Stentebjerg.

De ansatte på jobcentret rykker sammen i den ene fløj. Det skal dels skabe plads til et antal medarbejdere fra kommunens socialafdeling, der får kontor ud til "Praktikpladsen", som fællesrummet i den tidligere handelsskole er blevet omdøbt.

Dels skal en række af jobcentrets lokaler fremover huse kommunens nye ungeenhed. På et Økonomiudvalgsmøde mandag var der bred politisk opbakning til idéen om at samle indsatsen overfor unge i alderen 18-30 år, der har svært ved at gennemføre en uddannelse eller få et fast arbejde.

Ifølge Marianne Stentebjerg bliver der tale om en enhed på 10 fagpersoner, som i dag er placeret forskellige steder i det kommunale system, men som fremover skal arbejde endnu tættere sammen. Derfor giver det mening at placere dem samme sted. Det omfatter blandt andet jobcentrets nuværende ungeenhed, men også Ungdommens Uddannelsesvejledning og en psykolog fra Familiehuset.

Den nye enhed får sin egen leder og forventes at træde i kraft fra sommeren 2019.

Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce