Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nu er Ringes juletræ rejst: Sådan sikres det mod hærværk og motorsave

Med en kran blev juletræet løftet fra lastvognen og over på Kirkepladsen. Det tog ikke mere end et kvarter at få træet bugseret på plads. Foto: Ane Johansen
Et 11 meter højt juletræ pryder nu Kirkepladsen i Ringe. Tre meter høje jernstænger skal forsvare juleglæden mod hærværksudøvere med motorsave, som de seneste to år har været på spil.

Ringe: - Hvis det står skævt, så må du lige dreje kameraet lidt, siger planteskoleejer Benny Tubæk til avisens udsendte.

Han har leveret det 11 meter høje og 20-25 år gamle juletræ, som tirsdag blev rejst på Kirkepladsen i Ringe. Og i øvrigt også juletræet, der er sat op på Torvet.

Det kræver en lastbil med kran, en lille håndfuld mænd og et godt øjemål at få Kirkepladsens juletræ rejst, så det står helt lige.

De seneste to år har juletræet på netop denne plads lidt en sørgelig skæbne. I 2017 blev juletræet fældet natten til den 6. december, og sidste år blev træet savet over julenat.

Adspurgt om Benny Tubæk tror, at juletræet bliver fældet igen i år, svarer han med tyk ironi.

- Det håber jeg. Jeg lever jo af at sælge juletræer.

Annonce
Benny Tubæk ejer planteskolen i Heden og står bag årets juletræ, som han selv plantede for 20-25 år siden. Foto: Ane Johansen

Jernstænger på tre meter

Efter hærværket det første år tog Ringe Handelsstandsforening sine forholdsregler og fik sat knap to meter lange jernstænger op ad juletræets stamme, i håbet om at holde juletræet fri for motorsave.

Men sådan gik det som bekendt ikke.

Året efter havde hærværksmanden eller -mændene bare savet træet over højere oppe - lige over de to meter, som jernstængerne rakte.

I år forsøger handelsstandsforeningen at gøre livet endnu sværere for hærværksudøvere. Man håber, at tre meter høje jernstænger vil sikre, at grantræet kan give julestemning hele december måned.

Mickael Simonson fra Outdoor Fyn, som er aktivitetsformand i handelsstandsforeningen, fortæller, at man udover jernstængerne også har lavet "ekstra foranstaltninger".

Han vil dog ikke uddybe, hvilke foranstaltninger der er tale om, i tilfælde af at de tidligere års gerningsmand eller -mænd også læser med.

- Jeg håber bare, at juletræet kan få lov til at blive stående i år, og at julefreden forbliver intakt, siger han.

Juletræet på Kirkepladsen tændes til den årlige lysfest fredag den 22. november. Festen starter klokken 16 med danseshow og lanterneoptog, inden julemanden kigger forbi for at tænde juletræet med sin tryllestav, og der uddeles chokoladejulekalendere til børnene.

Juletræet er sponsoreret af Andelskassen, som også byder på juice, gløgg og æbleskiver til lysfesten.

11 meter højt er årets juletræ på Kirkepladsen. Juletræet på Torvet er omkring 10 meter. Foto: Ane Johansen
Stammen blev savet til, og bjælker blev skruet på, så træet står stabilt i jorden. Senere blev der sat de omtalte jernstænger på stammen. Foto: Ane Johansen
Juletræet blev kørt til Ringe fra Heden i en lastbil, hvorefter en kran løftede træet på plads. Foto: Ane Johansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Redningskrans: Rigmand undersøger mulighed for at redde Bazar Fyn

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Odense

Bazar Fyns butikker håber forgæves på redning: Intet tyder på, at bazaren kan fortsætte

Annonce