Annonce
Trekantområdet

Nu er fem af Vejles stor-institutioner hårdt ramt af smitte: To forhold gør situationen langt sværere end tidligere

Børnehuset Ved Banen i Danmarksgade er en af de fem integrerede institutioner i Vejle, som lige nu oplever et stort fravær blandt personalet. Foto: Google Streetview
I fem store daginstitutioner i Vejle er op mod hver anden ansatte fraværende. De fleste på grund af coronasmitte, mens andre er nærkontakt. Det giver store udfordringer.

Vejle: Mandag slår Vejle sin egen smitterekord - igen, og det er fortsat børnene i pasningsalderen, der er med til at trække smittetallene op.

Det efterlader pædagoger og medhjælpere i frontlinjen, hvor de midlertidige tab fortsat er høje på fraværskontoen. Det gælder ikke mindst i nogle af Vejle bys helt store daginstitutioner.

Det fortæller dagtilbudschef i Vejle Kommune Rune Asmund Sørensen.

Annonce

- Vi er særligt hårdt ramt i Havnely, Børnehuset ved Banen, Mælkevejen-Helgesvej (alle i midtbyen, red.), Galaksen (på Nørremarken, red.),  og Grønnedalen-Solsikkegård (på Søndermarken, red.). Det er alle pænt store institutioner i Vejle by, og nogle af stederne er halvdelen af medarbejderne fraværende, fortæller dagtilbudschefen.

Fraværet er stigende

De fleste af de fraværende ansatte er testet positive, mens andre er hjemme, fordi de er nære kontakter i husstanden.

Rune Asmund Sørensen har opgjort fraværsprocenten i sidste uge, og den fortsætter med at stige. Forrige uge var 11,7 procent fraværende, mens tallet i sidste uge nåede op på 13,1 procent.

- Jeg tror dog, at det reelle tal er højere, men det kan ikke ses i systemet endnu, fortæller han.

Annonce

De smitter hinanden

Udover de fem nævnte storinstitutioner er smitten spredt rundt på andre institutioner, hvor cirka en tredjedel af medarbejderne nogle steder er fraværende.

Oplevelsen er generelt, at medarbejderne i høj grad smitter hinanden. Det er meget svært at undgå.

Rune Asmund Sørensen, dagtilbudschef, Vejle Kommune

-  Vi har andre institutioner med flere smittetilfælde hos personalet, også uden for Vejle by, og oplevelsen er generelt, at medarbejderne i høj grad smitter hinanden. Det er meget svært at undgå, da vi bliver nødt til at slå børnegrupper sammen, når der mangler folk, siger dagtilbudschefen.

I de integrerede institutioner er det i pænt omfang lykkedes at holde vuggestue- og børnehavebørn adskilt fra hinanden, sådan som Havnely har været et eksempel på. Men også mellem afdelingerne sker der smittespredning rundt i institutionerne.

Annonce

Holder alle tilbud åbne

- Vi er stadig lykkedes med at holde alle institutioner åbne takket være en stor indsats fra ledelse og personale, herunder en del vikarer. Samtidig viser forældrene stor forståelse og hjælper personalet og hinanden med at holde børnene hjemme, hvis de har mulighed for det, fortæller han.

Han vurderer, at situationen i dag adskiller sig fra tidligere faser af pandemien, og det skyldes to forhold:

Det ene er selvfølgelig den mere smitsomme omikron-variant, som ifølge dagtilbudschefen reelt gør det umuligt at undgå smittespredning i institutionerne.

En anden forklaring er, at daginstitutionerne ikke som tidligere skal sende de nære kontakter hjem i isolation.

Annonce

Svært at hænge sammen

- Udfordringen i institutionerne er derfor i højere grad at få hverdagen til at hænge sammen med det høje fravær end at foretage smitteopsporing. Det er selvfølgelig hverken sjovt for personalet eller familierne, når coronaen rammer en institution i stor omfang. Personalet bliver enten syge eller skal løbe stærkt, og familierne bliver også enten syge eller oplever et dagtilbud, hvor hverdagen ikke er, som den plejer, siger Rune Asmund Sørensen.

Han understreger, at der rundt i dagtilbuddene stadig er høj fokus på hygiejne og på opdeling af grupperne, hvilket er med til at forebygge, at alle bliver smittet på én gang.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Colin var tvunget til at lukke sit firma: Så kom en omstridt erhvervsmand på banen - Nu risikerer Colin karantæne efter konkurs

Danmark

Torsdagens coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Tragedie efter tragedie gav politimanden Ole PTSD: Nu hjælper han andre i samme situation

Assens For abonnenter

Unge spytter efter og truer børn og forældre: - Vi har sagt til vores drenge, at de skal lade være med at få øjenkontakt med dem

Odense

Mor til femårig har meldt Odenseansk børnehjem til politiet - for kidnapning

Navne For abonnenter

Anette Agersnap var den første kvindelige præst i syren-sogn: Jeg er taknemmelig over alle de livshistorier, jeg har været vidne til

Regeringen vil gøre havnen i Esbjerg til militært knudepunkt for USA

Fyn

Paradise Hotel-vinder i retten: Nu skal det afgøres, om han voldtog kvinde i Odense

Nyborg For abonnenter

Nyborg vil lægge motorsaven væk og lade træerne leve:  - Men hvor skal pengene komme fra?

Hos Carl Ras kommer organisationens helbred i første række: Vi fejrer titlen som Danmarks næstbedste arbejdsplads langt mere end de finansielle resultater

Podcast

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Nyborg

Bilen var så sammenkrøllet, han ikke kunne komme ud: Mand kørte ind i vejarbejde

Odense For abonnenter

Stor messe gennemføres trods pludselig konkurs: - Vi har jo været lidt i panik

Middelfart

Stort cykelløb i Middelfart i weekenden: Sådan påvirker det trafikken

Annonce