Annonce
forside

Nu er Det Sydfynske Øhav en geopark

Prangende solskinsvejr var det, da Unescos repræsentant i maj var på tre dages rundvisning i Det Sydfynske Øhav, hvor vejen blandt andet blev lagt forbi Rødme Svinehaver. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

De fire sydfynske kommuner er nu en geopark, så de senere kan komme i betragtning til den endelige certificering. Landbruget og turismeforening er klar til at gribe mulighederne, en geopark giver.

Sydfyn/øhavet: Det ligner sig selv, når sydfynboerne og øboerne kigger ud af deres vinduer i dag. Men noget er alligevel ikke helt, som det var i går.

For onsdag var dagen, hvor Det Sydfynske Øhav blev en geopark. Fra champagnepropperne sprang og en spraglet, tyk lagkage blev brudt af formand for Naturturisme Flemming Madsen, er de fire øhavskommuner forenet i livet som én stor geopark.

- Det er en rigtig god dag, kalder Flemming Madsen (S), der samtidig er medlem af Svendborg Kommunes byråd, det.

- Solen skinner, og vi har fået stiftet geoparken, og det endda i fuldstændig enighed. Der er ingen mislyde. Alle parter - landbruget, skovbruget, turismen, regionen - står bag. Alle er enige om, at det her er en skide god idé, siger formanden.

Formelt set er boblerne og lagkagen startskuddet på to ting. Dels arbejdet henimod at opnå den endelige certificering fra Unesco, der kræver, at man som egn i praksis har levet som en geopark med de krav, som Unesco stiller, for at få stemplet Unesco Global Geopark. Dels omlægning af Naturturisme I/S, som fra nu vil fungere som et geopark-sekretariat, sådan som Unesco kræver det, og som derfor får navnet Geopark Det Sydfynske Øhav. Ejerforholdet bliver der dog ikke ændret ved. Det vil fortsat være de fire øhavskommuner Svendborg, Faaborg-Midtfyn, Ærø og Langeland, der ejer organisationen.

Hvad er en geopark?

En geopark er et område, som indeholder store geologiske værdier med videnskabelig kvalitet eller er sjældne, har en æstetisk appel eller stor uddannelsesmæssig værdi.

En geopark inddrager områdets geologiske værdier sammen med de naturmæssige, arkæologiske eller kulturhistoriske værdier til at skabe en ramme om en samlende fortælling.

De fire kommuner Ærø, Langeland, Faaborg-Midtfyn og Svendborg indeholder tilsammen 11 områder, der er udpeget til at have national geologisk interesse. Tre af udpegningerne - herunder hele øhavet - har international betydning.

Udover de geologiske kan værdier som kunst, kultur, lokale fødevarer, friluftsliv, natur- og kulturhistorie, erhvervslivet, det maritime liv også inddrages i geoparken.

Projektet kan følges på www.geoparkdetsydfynskeohav.dk

Faaborg-Midtfyn er klar

I praksis kommer der til at gå noget tid, før geoparken med alt, hvad den er og skal blive til, vil stå skarpt for den almindelige borger. Det er arbejdet med at få geopark-tanken og geoparkens indhold og betydning formidlet ud til borgerne og de forskellige aktører, som gerne skal bidrage til geoparken, der begynder nu.

Men i Faaborg-Midtfyn Kommune er man allerede klar til at gribe det nye, fælles barn, forklarer borgmester Hans Stavnsager (S).

- Det passer rigtig godt ind i den turismestrategi, vi allerede har gang i her i kommunen. Vi vil gerne være landets førende outdoorkommune med vores enestående naturområder, og geoparken kan være med til at understrege, at når man kommer her, er det ikke kun oplevelser i kajak, på mountainbike eller i vandrestøvlerne, man får. Man får noget ekstra ved at være i det her helt særlige område, som der ikke findes lignende hverken herhjemme eller i udlandet, siger Stavnsager.

Han oplyser desuden, at kommunen allerede har taget formidlingsopgaven til sig og betragter den som en væsentlig del af arbejdet med udviklingen af Øhavsmuseet med et nyt museum og et besøgscenter på den gamle slagterigrund i Faaborg. Her er det meningen, at gæster skal kunne få oplysninger om det særlige ved egnen og blive guidet videre ud i området til 25 forskellige steder, som viser særpræget i virkeligheden.

Også for landbruget, der ellers har været på tæerne gennem arbejdet hen imod geoparken af frygt for restriktioner, er dag ét i geopark-livet en god dag. Men der ligger stadig en nødbremse i skuffen, forklarer Hans Jakob Clausen, der er medlem af bestyrelsen i Centrovice og landbrugets repræsentant i Naturturismes bestyrelse.

- Vi glæder os til at se, hvad vi kan bidrage med ved landbruget. Og vi vil gerne bidrage konstruktivt. Det er nok særligt vores fødevareproducenter, der kan byde ind. Men følelsen er klokkeklar. Det her projekt skal vi være enige om lokalt, og hvis vi bliver klemt eller ikke føler os hørt, har vi muligheden for at sige, at vi ikke vil være med. Men det skal helst blive liggende i skuffen. Der har været lagt op til den brede dialog, og det håber jeg så sandelig fortsætter, siger han.

Tom Pelle Jensen, der er formand for Svendborg Turistforening, ser også frem til de nye muligheder, han mener, geoparken giver.

- Jeg har hele tiden bakket op om det og ser mange perspektiver i det, siger formanden, der mener, at geoparken er et boost til turismen.

- Når der sker noget godt, bringer det noget andet godt med sig, så det næste, vi skal, er at lære, hvad det her er, og hvordan vi får det markedsført. Det første, der slår mig, er et udvidet samarbejde på tværs af kommunegrænserne. Turisterne er jo ligeglade med kommunegrænser, siger han.

I maj var en repræsentant på et tre dage langt besøg i Det Sydfynske Øhav. Her gav de fire øhavskommuner hinanden hånd på, at de ville gå efter at blive en Unesco Global Geopark, og Unesco tilkendegav, at egnen er en stærk kandidat.

Annonce
OB For abonnenter

Kommentar: Det er for tidligt at nedgøre OB efter nederlaget mod FCK

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Flere bilister kogte over, da farten blev sænket til 80 km/t: Forfulgte forankørende og passede ham op ved frakørslen

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Faaborg-Midtfyns billigste hus er over 100 år gammelt: - Alt ved huset skal laves

Odense

Tidligere landmand er gået til kamp for rent drikkevand: - Denne gang skal vi være på forkant

Faaborg-Midtfyn

Det vrimler med katte i hele kommunen: -Lad være med at fodre den fremmede kat - den bliver hængende

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Podcast

Lyt til "Danmark fortæller": Uffes sidste rejse: En ven i nøden 3:3

Kerteminde

22-årige Christian vil i år ikke mangle en udødelig klassiker til vinteren: Fynsk gårdbutik satser på særlig grøntsag

Sport

Fynboer sætter ny olympisk rekord på cykelbanen

Fyn

Se videoen: Hej, her kommer jeg - Hubot kører med blodprøver på OUH

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kæresteparret Elin og Jann har købt Faaborg-Midtfyns billigste hus: - Tanken er, at vi skal blive gamle i huset

Fyn

Her rammer den: Sygeplejersker udvider strejke endnu en gang

Annonce