Annonce
Middelfart

Nu er det nok: Mathias vil omdanne forhutlet stationsbygning til levende café og ungdomsmiljø

Mathias Magnussen Thorsson fik pludselig nok af at se på, at den gamle, smukke stationsbygning forfaldt mere og mere. Han tog initiativ til at skabe forandring og har mødt stor opbakning for lokalsamfundet. Projektet er i sin spæde start, og der ligger et enormt stykke arbejde forude, men han er ikke bange for at tage fat. Selv drømmer han især om, at der kan komme en lille café i bygningen. Foto: Mia Harm Madsen
Den forfaldne stationsbygning i Gelsted kan måske blive til et levende hus med plads til iværksætteri, cafémiljø, ungdomsaktiviteter og meget, meget mere. 22-årige Mathias Magnussen Thorsson går forrest i en kæmpe forandringsproces, der vil tage tid og koste penge, men som forhåbentlig vil være det hele værd.

Gelsted: Ved stationen står en bygning. Slidt, faldefærdig og en rigtig "øjebæ". Gennem længere tid har 22-årige Mathias Magnussen Thorsson godt bemærket den gamle stationsbygning, men i efterårsferien blev det alligevel for meget, synes han.

Da han grundet ferien var nødt til at tage en anden rute på arbejde, og da denne rute gik over stationen, blev det endnu mere synligt for ham. Især den morgen, hvor der lå knytnæve-store marksten på vejen, som havde været brugt til at smadre vinduer på den gamle, men ellers fine stationsbygning.

- Alle ruderne var smadret, og jeg blev simpelthen så vred. Det er en flot bygning med en fantastisk flot arkitektur. Jeg havde længe tænkt på, at man kunne gøre noget med stationsbygningen, og jeg har længe selv haft lyst til at drive noget, forklarer han.

Annonce

Kæmpe interesse

Så tanke blev til handling, og han kontaktede ejendomsmægleren, der har stationen til salg, for en salgsopstilling og en rundvisning. Dertil lavede han et opslag i den lokale facebookgruppe, hvor han spurgte, om der var interesse i byen for at lave en forening med fællesskab omkring den gamle station. Det var der. På bare to dage fik gruppen 70 medlemmer, og flere har allerede tilkendegivet, at de gerne bidrager med frivillig arbejdskraft.

De fleste vinduer på Gelsted Station er dækket til efter hærværk, og det er her i den gamle billetluge, at Mathias Magnussen Thorsson drømmer om, at frivillige vil være med til at drive en café, der kan lange kaffe ud til de rejsende samt servere brød og kage indenfor i den gamle hal. Selv bager han en del og vil også gerne hjælpe til med at sørge for, at der er frisk hjemmebag til de lokale - når den tid kommer. Foto: Mia Harm Madsen

Men foran står et kæmpe stykke arbejde. Bygningen er til salg for 300.000 kroner, men en ny ejer forpligter sig til at istandsætte bygningen for knap to millioner kroner - og her er der kun tale om ydre istandsættelser.

- Jeg kunne godt tænke mig at bruge bygningen til noget, vi ikke har her i byen. Jeg brænder rigtig meget for at lave en form for café, men også noget for børn og unge. Måske en slags aftenklub. Jeg synes, det kunne være fedt at bruge den bygning, som de unge smadrer, og i stedet invitere dem ind og lave noget for dem, siger Mathias Magnussen Thorsson.

Der er mange bolde i luften, men han ved, at det ikke er alle, der kan gribes igen: café med salg til rejsende på stationen, knallertværksted, udlejning af kontorer til iværksættere, gamer-café, musikundervisning, torvedag, grøntsagsmarked, lokaler til leje for fysioterapeuter, kiropraktorer eller lignende og meget, meget mere.

Annonce

Finansieringen skal på plads

Men inden det kommer dertil, ligger der et kæmpe stykke arbejde. Et stykke arbejde, som Mathias Magnussen Thorsson gerne selv står i spidsen for.

I første omgang er der planlagt et indledende orienteringsmøde den 17. november, og først i starten af det nye år vil der finde en egentlig stiftende generalforsamling sted.

Herefter skal der lægges mange kræfter i at søge og finde finansiering til det store projekt, det er at få omdannet den ramponerede station til et brugbart hus med mange funktioner.

Mathias Magnussen Thorsson er flyttet til Gelsted for nogle år siden, og hans lyst til at drive noget er stor. Måske derfor går han gerne i spidsen for forandringen af den gamle bygning, som han synes er meget smuk. Foto: Mia Harm Madsen

Gennem sit arbejde på Museum Vestfyn i Assens har Mathias Magnussen Thorsson allerede erfaring med fondsansøgninger, men rent teknisk, når det kommer til ombygninger, håber han, at der melder sig nogle kyndige folk på banen, hvis alt går, som det skal, og foreningen stiftes i det nye år.

Annonce

Sten på vejen

Men intet går så glat, tænker han, for på vejen til at kunne sælge hjemmebagte kager og vellavet kaffe gennem den gamle billetluge, ligger der en del store sten.

Først og fremmest skal engagementet findes fra flere borgere i byen, der har lyst til at være i bestyrelse, arbejdsgrupper og udvalg.

Pengene skal komme fra velvillige fonde, og der skal også indgås en fornuftig aftale med DSB, der ejer bygningen.

- Når man køber en bygning af DSB, så lejer man den egentlig kun, indtil de har godkendt renoveringen af bygningen. Først derefter overgår det til en købskontrakt, så man kan jo risikere at have brugt mere end to millioner kroner uden egentlig så at få lov at overtage bygningen, fortæller Mathias Magnussen Thorsson, der vil gå i dialog med DSB om betingelserne samt tidshorisonten på istandsættelsen, der i DSB's udkast må tage to år.

Annonce

Et godt sted at være

Mathias Magnussen Thorsson har gjort sig mange tanker. Rigtig mange. Både om de aktiviteter, der kan fylde i bygningen, men også om, hvordan de mennesker, der står i spidsen for projektet, kan sørge for, at der kommer en dag, hvor glade borgere kan tage et multihus i brug.

- Vi skal skabe et miljø, hvor folk har lyst til at deltage. Det skal jo være sådan, at folk har lyst til at komme og bruge en dag på at male. Hvis det ikke er hyggeligt at være sammen i det fællesskab, så kan de lige så godt bruge den dag på at male i deres eget hus i stedet. Jeg har tanker om, at der ikke skal være en rigtig formand men i stedet en valgt bestyrelse, der tager beslutningerne sammen. Men jeg brænder virkelig for det her projekt, og hvis der skal bruges en formand, stiller jeg op, siger han.

Der er orienteringsmøde den 17. november, men der er endnu ikke planlagt et sted at mødes. Du kan holde dig orienteret på facebooksiden "Forening og fællesskab for Gelsted Station".

Drømmen om stationen

Hvis projektet lykkes, og en istandsættelse kan finansieres, kan der om nogle år stå en fin bygning, der kan huse mange forskellige projekter.

Mathias Magnussen Thorssons drøm er at hive forskellige aktører ind, så huset bliver brugt bedst muligt. Han håber, at eksempelvis Natteravnene kan være med til at skabe et godt ungdomsmiljø, hvor unge hives ind i aktiviteter på stationen i stedet for at ødelægge den.

Desuden håber han, at der findes forskellige kræfter i byen, der vil give lidt af deres tid og erfaring. eksempelvis et arbejdssjak af pensionerede håndværkere, der kan hjælpe med at opbygge rummene indendørs, når den ydre renovering er overstået.

Alt skal være drevet af frivillige, og i en eventuel café ville det også være frivillige, der skulle lave kaffe, bage kage og stå for salget.

I bygningerne er der plads til at lave et knallertværksted, og dette er også på ønskelisten over aktiviteter, der kan foregå med frivillige, lokale kræfter.

Lokalerne i bygningens øverste del kan lejes ud til lokale iværksættere til en billig husleje, så foreningen er sikret en lille indtægt til de faste udgifter.

Sundhedsfagligt personale kunne også tilbydes at bruge stationen, så der kunne være adgang til eksempelvis fysioterapi eller kiropraktik i et lokale, der ville kunne lejes ud efter behov. For eksempel en gang om ugen. 

Bygningen rummer mange lokaler, og det er drømmen, at man kan fylde dem allesammen ud med noget, der er til byens og borgernes bedste. Foto: Mia Harm Madsen
Et kig ind ad de gamle ruder i Gelsted Station afslører, at der stadig er en flot ankomsthal. Der er mange rum til rådighed i bygningen, og der er flere overvejelser om, hvad man kan bruge dem til. Foto: Mia Harm Madsen
Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Sif og Andreas er landmænd på en ny måde: 2000 medlemmer ejer gården og de vil give mere til jorden, end de tager

Fyn

Få seneste nyt om politi og trafik: Kødannelse på E20 efter uheld

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Efter 16 måneders ventetid: Klage afvist – grønt lys til luksusboliger på havnen

Erhverv For abonnenter

Nye tilladelser på plads i næste uge: Facebook kan udvide, når de vil

Fyn

Vicedirektør om kørekort-kaos: Det er kommet bag på os

Odense

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken på Fyn og i Jylland

Fyn

Feriestart gik lidt for hurtigt: Bøder for 230.000 kroner på Storebæltsbroen

Navne For abonnenter

Sagkundskaben erklærede ved fødslen: - Ham dér, han kommer ikke! Først over 99 år senere døde Svend Ejner Frederiksen

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Sport

Middelfart mod topholdet: Nej til bade-bold

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mathias forsyner Odenses finere restauranter med unikke urter og grønt: Nu vil han også sælge grøntsagskasser

Fyn

Anders troede, han skulle stemme på Venstre, men kandidattest pegede på et andet parti: - Det er stof til eftertanke

Odense For abonnenter

Byvandreren finder på forrykt vis en charme ved disse regnfulde dage

Odense For abonnenter

Mystiske bilag for mere end en halv million: Bestyrelsesmedlemmer fra kolonihaveforening anmeldt for svindel

Assens

Slut med at smide ud: Eva står bag ny Repair Café, hvor du kan få fikset dine ødelagte ting

Annonce