Annonce
Erhverv

Nu er der kommet gang i sagerne: Odense-firma kan lave 10.000 coronaprøver om dagen

Den odenseanske biotech-virksomhed PentaBase har i skrivende stund 18 medarbejdere - her er det forskningschef Rasmus K. Petersen - men arbejder på højtryk for at kalde flere ind. Firmaet håber at kunne hjælpe de danske sundhedsmyndigheder med at lave tusindvis af coronatest om dagen. Foto: Christian Nordholt
PentaBase klar med test og metode, der kan hjælpe den danske sundhedssektor med tusindvis af de prøver, som myndighederne skriger på. Virksomheden har efter mange forsøg fået ørenlyd hos politikere og myndigheder: - Det var i sidste øjeblik, ellers havde vi været nødt til at sælge til udlandet, siger direktør Ulf Bech Christensen

10.000 corona-prøver om dagen.

Det er, hvad den odenseanske virksomhed PentaBase kan blive i stand til selv at lave, hvis alt går, som direktør Ulf Bech Christensen håber.

PentaBase har gennem et stykke tid forsøgt at råbe de danske sundhedsmyndigheder op for at fortælle, at den kan hjælpe med de coronatest og det udstyr, som hele sundhedssystemet skriger på, og nu er der omsider kommet hul igennem til både politikere og myndigheder, fortæller direktøren.

- Vi blev kontaktet søndag, og nu har vi kontakt til mange dele af myndighederne. Det er min fornemmelse, at det går lidt hurtigere nu, og der er nogle nødprocedurer, som gør, at tingene går stærkere, og vi vil meget gerne hjælpe de danske sundhedsmyndigheder. Men det er også i sidste øjeblik, vi har fået dem råbt op - ellers havde vi været nødt til at sælge til udlandet, for der er jo mange lande syd for os, som har store problemer, siger Ulf Bech Christensen.

Annonce

Den smarte ved den metode, vi selv har udviklet er, at den ikke er afhængig af noget af det, der begrænsninger på. Ellers er vi afhængige af at få regenser fra Kina, og jeg har godt nok 6400 analyser på vej, men spørgsmålet er, hvor mange flere, jeg kan få.

Ulf Bech Christensen, direktør PentaBase

Mundskrab eller slimklat

PentaBase er ikke eksperter i at tage prøver fra patienter, men firmaet har både automatiseret udstyr og en egen test, som de danske myndigheder skal sige god for, inden den rulles ud i stor skala.

- Vi skal have prøver, der er blevet testet på en anden måde - en måde, som myndighederne allerede har sagt god for. Vi får forhåbentlig de samme resultater - eller nogle, der er bedre - og det skal sundhedsmyndighederne nikke ja til. Når de har gjort det, kan vi begynde, for vi ønsker ikke at komme på markedet med noget, som myndighederne ikke synes, er godt nok, siger Ulf Bech Christensen.

Når testen er blevet valideret, kan PentaBase også levere en egen metode til analysen, nærmere betegnet oprensningen af prøverne - for eksempel et mundskrab eller en slimklat - som virksomheden selv har udviklet. Anvendelsen af den vil ifølge direktøren betyde, at kapaciteten hos PentaBase kan blive 10.000 prøver om dagen - hertil skal lægges de antal prøver, de danske sygehuse eventuelt vil stå for.

- Hvis vi skal køre servicen her, så har vi regnet på, at vores maksimale kapacitet er 10.000 prøver om dagen. Det kræver, at det er sundhedspersonale, der tager prøverne, for vi har slet ikke kapacitet nok til at få så mange personer igennem. Vi har noget automatiseret udstyr, men det har vi ikke ubegrænset af, og så har vi en metode, vi selv har udviklet. Den smarte ved den metode, vi selv har udviklet er, at den ikke er afhængig af noget af det, der begrænsninger på. Ellers er vi afhængige af at få regenser fra Kina, og jeg har godt nok 6400 analyser på vej, men spørgsmålet er, hvor mange flere, jeg kan få, siger Ulf Bech Christensen.

18 mand

Endnu har direktøren ikke klarhed over, hvordan PentaBase konkret skal hjælpe de danske sundhedsmyndigheder.

- Lige nu gælder det om at finde ud af, hvordan vi bedst muligt kan hjælpe sundhedssektoren. Skal vi bygge kapacitet hos dem, eller skal vi køre service for dem. Vi vil gerne have, at sundhedsvæsenet selv tager prøverne, men vi kan godt være med til at bygge en facilitet op, hvor privatpersoner kan komme og hoste en klat slim op - for det er noget af det bedste at teste på. Det skal vi i gang med at finde ud af, men hjælpe - det vil vi gerne,og det kan vi, siger direktøren.

PentaBase har i skrivende stund 18 medarbejdere, men arbejder på højtryk for at kalde flere ind.

Ulf Bech Christensen er stifter og direktør i PentaBase fra Odense. Efter forgæves at have forsøgt at råbe myndighederne op, er der nu kommet hul igennem, og firmaet kan snart være i stand til at levere tusindvis af coronatest, som er helt afgørende i kampen for at kortlægge og inddæmme coronasmitten i det danske samfund. Foto: Christian Nordholt.

PentaBase har både udviklet en test og en metode, som kan være med til at booste antallet af coronaprøver i Danmark. Foto: Christian Nordholt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Takker politiet: Gydas skizofrene søn truede hende med samuraisværd og barrikaderede sig i huset

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1970: Odense Kommune bliver større i morgen

1995 Danmarks første elektroniske markedsplads åbnede i går for kunderne. Efter en lang sej fødsel er Diatel-netværket nu klar med en række tilbud til pc-ejere. For eksempel kan man sidde foran sin skærm og bestille teaterbilletter, lave sine bankforretninger, købe ind, læse Den Blå Avis eller se det seneste døgns nyheder. 30 forskellige tjenester er der indtil videre at vælge imellem på Diatel, der officielt blev søsat af forskningsminister Frank Jensen (S) med et tryk på den rette knap på tastaturet. Det er TeleDanmark/ Jydsk Telefon, Kommunedata og Girobank, der ejer Diatel. Derudover har dagbladene Jyllands-Posten og Politiken poster i bestyrelsen med ret til senere at købe sig ind i selskabet. 1970 Fra i morgen er Odense Storkommune en kendsgerning. I eftermiddag kl. 14 holdt det nyvalgte byråd sit konstituerende møde, hvor borgmester Holger Larsen som rådets ældste medlem bød de 28 andre medlemmer velkommen og derefter ledede valget af borgmester. Det blev som ventet Holger Larsen, der blev genvalgt med 15 stemmer (14 socialdemokratiske og folkesocialisten Alfred Andersen). Ingen andre kandidater var opstillet. Der foretoges valg af magistrat, der består af borgmesteren og fire rådmænd. Magistraten har borgmesteren som formand og består af rådmand Poul Nielsen, Bellinge, rådmand Jens Helbak, Odense, rådmand C. Jeppesen, Næsby og Lennart Larson, Pårup. 1945 Efter de begivenheder, der er sket i den senere tid, skulle man tro, at en flyvervarsling nu blev mødt med større alvor end nogen sinde tidligere. At dette ikke er tilfældet, kunne man opleve i går eftermiddag, da sirenerne kl. 15 forkyndte, at der kunne ventes overflyvning. I de første minutter, hvor sirenerne lød, var der en del mennesker, der søgte hjem eller i tilflugtsrum. Men det varede ikke længe, efter at sirenerne var blevet tavse, før der igen var børn på gaden og folk, der kom ud for at se, ”om der skete noget”. På et vist tidspunkt under varslingen var der samlet op mod et par hundrede mennesker på fortovet og kørebanen uden for det offentlige tilflugtsrum i Bryggergårdens kælder.

Odense For abonnenter

Forarget rådmand om ulovlig udlejning af boliger: - Det hører ingen steder hjemme

Danmark

Liveblog: Ældre og sårbare får gratis vaccination mod lungebetændelse

Annonce