Annonce
Fyn

Nu fightes om de fynske stemmer: Her er 11 dramaer, du skal holde øje med

Karsten Hønge (SF) og Lars Chr. Lilleholt (V) er blandt de fynske kamphaner. Også Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), der her har indtaget tilbagetrukket midterposition. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Fynboerne kan stemme på cirka 80 kandidater, og en række personopgør venter. Hold blandt andet øje med:

Annonce

1. Stemmefiskeren

Dan Jørgensen (S)

Hvem bliver valgets topscorer på Fyn? Ved det seneste valg var det den daværende fødevare- og fiskeriminister Dan Jørgensen (S) med 14.874 stemmer. Næstflest fik Pernille Skipper (EL), men hun stiller ikke op på Fyn ved dette valg. De nuværende ministre Lars Chr. Lilleholdt (V) og Mai Mercado (K) kom først ind som nummer 7 og 9 af de 18 valgte fynske kandidater ved valget i 2015, og spørgsmålet er, om de nu som ministre får ekstra medvind?

2. Valgets dukkert

Carsten Kudsk (DF)

En ministertitel behøver ikke at være vejen til vælgernes gunst. Tænk bare på den fynske veteran Carsten Hansen (S), der trods hvervet som by- bolig- og landdistriktsminister røg ud af Folketinget med et brag ved det seneste valg. Den store dukkert kan denne gang gå til Dansk Folkeparti, og så bliver det mere end svært for byrådsmedlem Carsten Kudsk (DF), Nyborg, at få sin hede drøm opfyldt om en plads på Borgen. Men Kudsk er vant til en dukkert, som da han opfyldte en garanti om at springe i havnen, hvis han brød kommunalt valgløfte i Nyborg.

3. Rebellen

Jan Johansen (S)

Jan Johansen (S) tordnede mod sit eget partis stramninger på dagpengeområdet og blev fynsk højdespringer ved det seneste valg, hvor han opnåede tredjeflest stemmer af alle fynske kandidater. Til gengæld straffede partiet ham, og han har på det nærmeste været sat udenfor indflydelse i fire år. Så hvordan reagerer vælgerne nu?

4. Hønge og kasketterne

Karsten Hønge (SF). Arkivfoto: Michael Bager

Vikaren fra helvede, Karsten Hønge (SF), sendte Annette Vilhelmsen (SF) ud af Folketinget og er nu højtprofileret som partiets politiske ordfører. Han skal også skaffe partiet stemmer til Europa-Parlamentsvalget, hvor han er nummer to på SFs liste. Partiet havde dog ikke regnet med, at der på samme tid skulle føres valgkamp til Europa-Parlamentet og Folketinget, og nu må manden, der praler af at tale, så alle kan forstå det, tale med to tunger.

5. De nye kvinder

Stine Bardeleben Helles (Alt). Foto: Michael Bager

Alternativet og Enhedslisten har fået nye frontfigurer. To københavnske kvinder. 27-årige Victoria Valésquez skal for Enhedslisten forsøge at løfte den fynske arv efter Pernille Skipper og er tilsmilet af partiets opstillingsform, der i meget høj grad favoriserer nummer ét på listen. Mere afhængig er 52-årige Stine Bardeleben Helles (Alternativet) af de personlige stemmer. Hun kan til gengæld lukrere på sine sydfynske rødder.

6. Soldaten fra Stevns

Nye Borgerliges fynske spidskandidat Klaus Kroll. Foto: Michael Bager

Nye Borgerlige har sendt den tidligere professionelle soldat Klaus Kroll til den fynske front, hvor han er det nye partis frontfigur. Privat bor han på Stevns, og partiet har kun én fynbo blandt de fire kandidater, den 28-årige kok Martin Paetau fra Odense.

7. De fightende i Venstre

Jane Heitmann (V) og Bo Libergren (V).

Venstres fynskvalgte sundhedsordfører Jane Heitmann og den nye kandidat Bo Libergren er i den grad røget i totterne på hinanden. Heitmann vil nedlægge regionsrådene og dermed save partifællens gren over, da han er regionsrådsmedlem. Kæden hoppede helt af for ham, da Heitmann i Folketinget har stillet anonyme spørgsmål om blandt andet de folkevalgtes pengeforbrug i regionerne.

8. Helveg versus Hersom

Rasmus Helveg (R).

Alt tyder på, at De Radikale får fynsk comeback i Folketinget efter helt usædvanligt ikke at have fynskvalgte politikere på Christiansborg. Men bliver det den tidligere klimaminister Rasmus Helveg eller profilen ved de to seneste valg, Camilla Hersom, der tager mandatet? Det kan blive en meget tæt duel.

9. De ledige stemmer

Pernille Skipper (EL)

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) er fraværende på den fynske stemmeseddel, da hun stopper i politik. Hun fik ottendeflest (5.897) stemmer på Fyn ved det seneste valg, og spørgsmålet er, hvor mange af dem den nye LA-spids, jyske Carsten Bach, kan samle op. På venstrefløjen kæmpes især om de mange stemmer efter Pernille Skipper (11.120 stemmer), der nu stiller op i København. Alternativets fynskvalgte Roger Matthisen er væk (1.081 stemmer) og det samme SF-taberen fra 2015 Annette Vilhelmsen (2510 stemmer).

10. Springende Gert

Gert Dyrn

Først var han inkarneret radikal og stillede op til byrådet i Ringe. Senere skiftede han til Liberal Alliance og nu forsøger Gert Dyrn sig hos partiet Klaus Riskær Pedersen, der synes meget langt fra et fynsk mandat. Det samme gør Kristendemokraterne, der i øvrigt også har fået en springende Gert på listen: Gert Broxgaard. Han har ved kommunalvalg stillet op på diverse lister. Senest for Nyt Odense.

11. Stram Kurs

På samme dag som valgudskrivelsen meddelte Rasmus Paludan, at Stram Kurs nu også har en fynsk folketingskandidat. Det er den tidligere medicinstuderende Martin L. Christensen, der er 25 år og fra Odense. Men hvordan reagerer fynboerne overfor det nye parti på den alleryderste højrefløj?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce