Annonce
Odense

Nu bliver der igen liv i Bazar Fyn: Friskole rykker ind efter sommerferien

Et ønskebillede, kalder skoleleder Michael Thagaard denne illustration, hvor Fund-bogstaverne med computerhjælp er sat ind over indgangen til den nu lukkede Bazar Fyn. Efter sommerferien rykker Fund Friskole ind i lokalerne. Illustration: Fund Friskole
Skolelederen kalder det et scoop, at den nyetablerede Fund Friskole og Børnehave efter sommerferien flytter ind i en bid af Thrige-firkanten, hvor Bazar Fyn tidligere havde til huse.

Grønthandlerne, slagteren og restauranterne er for længst forsvundet fra Bazar Fyn, men efter sommerferien kommer der igen liv i i hvert fald dele af de tusindvis af kvadratmeter i Thrige-firkanten.

Det er den nyåbnede Fund Friskole og Børnehave, der her sat en underskrift på lejekontrakten med ejeren Olav de Linde, fortæller skoleleder Michael Thagaard.

- Det er et scoop for os, og vi kan slet ikke få armene ned. Det har hele tiden været drømmen at lave skole et sted som Thrige-firkanten. Her kan vi skabe kreative læringsmiljøer og større fleksibilitet i vores opbygning af skolen - vi kan udleve vores vision om at arbejde med det hele barn, det hele menneske i de helt rigtige rammer, hvor vi ikke er bundet af faste klasseværelser, konstaterer han.

Fund Friskole og Børnehave har siden de første forårs-sfo-børn mødte op i marts 2019 lejet sig ind i midlertidige lokaler i Enggade, og den oprindelige ambition var egentlig - tæt på centrum - at opføre en helt ny, rund og bæredygtig skole delvist bygget op af skibscontainere og med græs på taget.

Men den plan har vist sig svær at veksle til virkelighed.

- Siden vi opfostrede den idé, er der sket meget med priserne på grunde i centrum. De bliver opkøbt hurtigere, end vi kan nå at sige Fund Friskole, og til priser, hvor vi ikke kan være med, erkender Michael Thagaard.

Annonce

Kort fortalt om Fund

  • 110 elever havde i august sidste år allerførste skoledag på Fund Friskole, der har adresse i midlertidige lokaler i Enggade. I dag går 135 elever i skole der, og målet er at nå op på 200.
  • Skolen rummer også Fund Børnehave, hvor foreløbig 20 børn har en hverdag.
  • På Fund Friskole er der ingen karakterer eller prøver, skolen er skabt på fundamentet af FN's 17 verdensmål og Grundtvig, der er én klasse per årgang og højst 20 elever i hver af klasserne med de yngste børn.
  • Initiativtagerne tæller ud over skolens leder Michael Thagaard - der har en baggrund i efterskoleverdenen, hvor han har været med til at bygge Faaborgegnens Efterskole op - også Erling Hjernø, Tim Larcombe, Ulrik With Andersen og Jesper von Wieding, der alle er virksomhedsejere og beskæftiget inden for især design og udvikling af læringsmiljøer.
  • Blandt eleverne er der børn fra både friskoler, privatskoler og folkeskoler og fra adresser i blandt andet Odense, Nyborg, Nørre Aaby og Svendborg.

Adressen er afgørende

Derfor er han begejstret for, at 2000 af de cirka 7000 tidligere basar-kvadratmeter på den centrale adresse nu bliver Funds.

- Vi føler os meget privilegerede. Fund forbliver i byens centrum, så alle os, der tager tog eller bus, stadig har nemt ved at komme i skole. Samtidig får vi rummelige lokaler og legepladser, som både skolen og børnehaven får glæde af.

Snart tager Olav de Linde fat på at restaurere den tidligere basar og forvandle den til en skole og en børnehave. Og ifølge Trine da Silva, der er leder af Funds børnehave, vil ideer fra såvel store som små hoveder blive trukket ind.

- Både børn og forældre involveres i høj grad i hele processen, så de får en fornemmelse af, at det, vi skaber, er vores skole og børnehave, forklarer hun.

I skolens del bliver en stor læringstrappe centrum for morgensang og samlinger, og så er det tanken, at de fra andre skoler så velkendte klasseværelser erstattes af torve og værksteder med plads og med ro til fordybelse, fortæller Michael Thagaard.

- Det er nu, vi får muligheden for at udleve vores pædagogik.

Liv om aftenen

Det er desuden håbet, at der ikke kun i hverdagenes dagtimer vil være liv og aktivitet i Funds lokaler, men at det bliver en form for folkehus med plads til for eksempel aftenskoler og andre frivillige foreninger.

Erling Hjernø, der er koordinator hos Fund, forklarer:

- Vi vil skabe et stærkt samarbejde af blandt andet frivillige kræfter, så vi styrker det odenseanske kulturliv og åbner op for mange forskellige typer af arrangementer og oplevelser på adressen. Vi vil skabe et sted, hvor lokalerne aldrig står tomme, men er fyldt med mennesker og liv både om dagen og om aftenen.

Men først venter altså en ombygning af dele af de store lokaler, der i 12 år rummede Bazar Fyn.

Basaren lukkede i januar i år efter en strid om husleje, der ikke blev betalt.

I august sidste år kunne skoleleder Michael Thagaard byde 110 elever velkommen til første skoledag på Fund Friskole. Det skete i midlertidige lokaler i Enggade - efter sommerferien skal de gå i skole i den tidligere Bazar Fyn. Arkivfoto: Christian Nordholt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce