Annonce
Assens

Nu bliver de første snublesten lagt i Assens

Det er snublesten som denne, der nu lægges i Assens til minde om Viggo Hansen og Julius Moritz, der begge mistede livet under den tyske besættelse af Danmark under anden verdenskrig.

Assens: Det er tre år siden, de første snublesten blev lagt i København.

Onsdag den 8. juni lægges der for første gang snublesten i Assens. Det er foreningen Snublesten Fyn, der blev dannet for to år siden, der står bag snublestenene, der er mindesmærker for personer, som blev ofre for nazismen under anden verdenskrig.

Snublesten Fyn har besluttet at lægge snublesten for direktør Viggo Hansen og dommer Julius Moritz, der begge mistede livet i slutningen af anden verdenskrig.

Annonce

48-årige Viggo Hansen var direktør i Plums Kolonialforretning, da han den 19. april 1945 blev offer for et clearingsmord foran sit hjem ved Kildensmindevej  lidt nord for Assens. Viggo Hansen var blevet ramt af 13-14 skud og havde slæbt sig op ad trappen og ind i huset, hvor en af morderne fra den berygtede terrorenhed Petergruppen affyrede det dræbende skud mod hans hoved.

Snublestenen for Viggo Hansen lægges ud for Plums Gård i Østergade 38. Det sker fra klokken 15 til klokken 15.30 , og der holdes en mindetale af museumschef Johan Møhlenfeldt Jensen fra Museum Vestfyn.

Døde en uge før befrielsen

Dommer Julius Moritz blev pågrebet af SS-soldater i sit hjem i Nørregade 59 i Assens ved 21-tiden den 2. oktober 1943 sammen med sin søster Judith. Sammen med 500 andre jøder blev han stuvet sammen på Vestre Skole i Odense og siden deporteret til en kælder på Koldinghus, inden han næste dag blev ført til godsbanegården i Kolding og transporteret videre til koncentrationslejren Theresienstadt.

Julius Moritz vendte aldrig tilbage til sit embede på dommergården i Assens. Han døde i Theresienstadt den 8. april 1945 - blot en uge før de danske fanger blev hentet af De Hvide Busser.

Efter tyskerne havde kapituleret, lykkedes det at finde Julius Moritz’ jordiske rester, og hans kiste blev ført tilbage til Danmark fra fællesgrav i koncentrationslejren. Julius Moritz blev senere begravet ved en højtidelighed på Mosaisk Vestre Kirkegård i København.

Nedlægningen af snublestenen for Julius Moritz finder sted fra klokken 15.30 til klokken 16 ud for den tidligere dommergård i Nørregade, der blev revet ned for en halv snes år siden.

Tidligere professor i retshistorie Ditlev Tamm vil holde mindetalen.

Hvad er en snublesten

En snublesten er et mindesmærke for en person, der blev offer for nazismen under anden verdenskrig. Formålet med stenen er, at man på sin vej skal "snuble" over fortiden og blive mindet om historien bag.

Alle, der er blevet forfulgt eller dræbt af nazisterne, kan komme i betragtning til en sten.

Snublestenen måler 10 gange 10 centimeter og bliver håndlavet af den tyske kunstner Gunter Demnig, som er idémanden bag stenene.

Assens Kommune gav for halvandet år siden lov til, at der kunne lægges snublesten i kommunen.

Dommer Julius Moritz døde i koncentrationslejren i Theresienstadt, blot en uge før tyskerne kapitulerede i anden verdenskrig. Nu lægges der en snublesten for ham og Viggo Hansen, der var direktør i Plums Købmandsgård, da han i 1945 blev myrdet af Petersgruppen ved sit hjem i Assens. Foto: Assens Lokalhistoriske ArkivAnnonce
Nyborg For abonnenter

Kæmpelager af tyvekoster fundet i landsby: Brødre tiltalt for så mange forhold, at anklageren var ved at miste pusten

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Henrik gav afslag til flere unge - frygter sygdom for sine 36.000 høns: - Det er ikke en risiko, jeg tør løbe

Middelfart For abonnenter

Jæger fandt tre halshuggede rådyr i vejkant: - Det er noget forbandet svineri det der

Odense

Politiet fangede brandstiftere på video: Nu er to mænd anholdt

Erhverv For abonnenter

Hummer og hjortekød gav røde tal: Grossist på havnen hårdt ramt af nedlukninger

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Nyborg

Femårig død i tragisk ulykke - sagen undersøges nærmere

Odense For abonnenter

Hele Nicks familie var hjemme i rækkehuset, da branden brød ud: Krydsede afspærring og løb op til huset

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre, end min far

Odense For abonnenter

Her er billetprisen for at køre med Odense Letbane - du kan ikke købe billet på stationerne

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Odense

Asbestkaos i Højstrupparken: Udskældt firma er stadig på byggepladsen - elektrikere udsat for asbeststøv trods løfte om sikre arbejdsforhold

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ærteavler idømt stor bøde: 140 plukkere måtte deles om fire toiletter – Vi er udsat for magtfordrejning

Odense

Lokale projekter: Søg om dette års Borgerne Bestemmer-penge

Annonce