Annonce
Assens

Nu blev det igen Flemmings tur til at forlade byrådet: - Jeg havde det helt fint, da jeg kørte hjem fra valget den aften

53-årige Flemming Risskov Jørgensen (SF) har sammenlagt været medlem af byrådet i Vissenbjerg og nu Assens Kommune i 13 år. Ved det seneste kommunalvalg blev han ikke valgt ind, men det er han ikke skuffet over. Tværtimod finder han det positivt, at han nu har mange frie timer til rådighed. Foto: Sandra Goldek
SF'eren Flemming Risskov Jørgensen har været byrådsmedlem i 13 år, og han er blevet valgt ind ved hvert andet kommunalvalg siden 1997. Den 16. november i år blev det igen hans tur til at få en pause, og det falder i god jord hos lokalpolitikeren.

Vissenbjerg: Flemming Risskov Jørgensen er en mand, der kun sjældent keder sig. Det kommer han heller ikke til nu, efter det stod klart den 16. november, at han ikke ville komme til at beholde sin plads i byrådet for SF i Assens Kommune.

- Det har jeg det fint med. Det frigiver noget tid, som man kan bruge på andre ting. Jeg har en lang, lang liste over ting, jeg gerne vil undersøge eller opleve, siger den SF-politikeren, der blandt andet har tænkt sig at bruge mere tid hos Lokalhistorisk Forening i Vissenbjerg, hvor han er næstformand.

At Flemming Risskov Jørgensen endte med at blive politiker, var lidt af en tilfældighed. Han meldte sig ind i SF Ungdom, da han var bare 14 år gammel. Samtidig var han aktiv i Fredsbevægelsen, som var imod atomvåben.

Annonce

- Det var nogle ting, jeg var meget optaget af. Jeg har altid interesseret mig for landets samfundsforhold og vidst, at tingene kunne være anderledes. Det ville jeg gerne give mit bidrag til. Egentlig har jeg aldrig haft noget ønske om en politisk karriere, og det var en tilfældighed, at jeg endte med at stille op. Der var folk, der sagde til mig: "Flemming, du kan alligevel ikke lade være med at sige din mening", fortæller han.

Kan man forudsige skæbnen?

Det blev i 1997, Flemming Risskov Jørgensen for første gang valgte at stille op til byrådet i Vissenbjerg Kommune. Han blev ikke valgt ind, men det gjorde han til gengæld i 2001, hvor han sad som medlem af kommunalbestyrelsen indtil 2005, hvor han ikke blev genvalgt. Ved hvert kommunalvalg, siden han startede, har han holdt en ikke selvvalgt pause hver anden gang. Men det har passet ham fint, for så har der været tid til at lave en masse andre ting, som han siger.

Et langt liv i kommunalpolitik

Den 15. december var en række af kommunens mangeårige byrådsmedlemmer med til deres sidste byrådsmøde. Fra 1. januar 2022 er de ikke med i byrådet længere - nogle har selv valgt at sige farvel og tak, andre opnåede ikke genvalg.

Her kan du læse deres fortælling om, hvad man lærer af et langt liv i kommunalpolitik på godt og ondt. 

I 2017 havde Flemming Risskov Jørgensen så endnu en gang heldet med sig og blev valgt ind i byrådet. Nu har han siddet på sin faste plads i fire år, og skæbnen ville, at han den 16. november i år måtte give sin plads til en anden kandidat.

Den unge SF'er blev første gang valgt ind i byrådet i Vissenbjerg i 2001. Han har siden fulgt et mønster, hvor han er blevet valgt ind i byrådet hvert andet år. 2021 undveg ikke fra det hidtidige mønster. Arkivfoto/Vissenbjerg Kommune

Hvis man skal være lidt overtroisk og tro på, at hans personlige byrådsmønster holder stik, bliver han valgt ind igen til næste kommunalvalg. Selv tror hovedpersonen dog ikke på, at skæbnen på den måde er forudbestemt.

- Jeg tror ikke på, at man kan regne tingene ud på forhånd, griner Flemming Risskov Jørgensen.

- Var du skuffet over, at du ikke blev valgt ind i byrådet i denne omgang?

- Nej, nej. Det var jeg ikke. Jeg havde det helt fint, da jeg kørte hjem fra valget den aften. Jeg havde faktisk forventet det.

Flemming Risskov Jørgensen er gammel spejder, og han har allerede lagt planer om camping og lange gåture i naturen, når han ikke længere skal bruge tid på at forberede sig til byrådsmøder.

- Jeg skal i hvert fald bruge mere tid med vandrestøvlerne og rende rundt ude i landskabet sammen med min kone. Her til sommer skal vi til Bornholm og gå hele øen rundt, og så nyder vi at campere i telt på den helt old school måde, siger han.

Annonce

Det nære betyder mest

Flemming Risskov Jørgensen har i tiden som byrådsmedlem siddet med i mange udvalg og beskæftiget sig med stort set alle områder inden for politik. Men miljø- og klimapolitik står hans hjerte meget nær, og det er også her, han føler, han har haft størst indflydelse de sidste fire år.

- Før SF gik til valg sidste gang, lavede vi et valgprogram. Og det er lykkedes os at få stort set hele afsnittet om miljø- og klimapolitik gjort til kommunens politik, og det har jeg virkelig været glad for. Det har været et langt, sejt træk, så hvis man skal være revolutionær og vil lave om på nogle ting, skal man være udstyret med en ordentlig portion tålmodighed.

Han har siden, han gik ind i politik, været bevidst om, hvad det netop var, der engagerede ham ved lokalpolitikken.

- Det eneste, som et byråd ikke har noget med at gøre, er ungdomsuddannelser og hospitalsvæsenet. Alt andet findes ude i kommunerne. Byrådet beskæftiger sig med alt fra vugge til grav, og alt det, der har indflydelse på ens tilværelse, siger Flemming Risskov Jørgensen, som altid har været meget optaget af- og arbejdet for en decentral struktur.

Det har været et langt, sejt træk, så hvis man skæl være revolutionær og vil lave om på nogle ting, skal man være udstyret med en ordentlig portion tålmodighed.

Flemming Risskov Jørgensen

Det har bestemt også krævet mange timers ugentligt arbejde at være med i byrådet. Men det er lysten, der har drevet Flemming Risskov Jørgensen og ifølge ham selv, har det aldrig været et problem at få hverdagen til at fungere. Han arbejder til daglig som gymnasielærer på Slagelse Gymnasium og har siden 2004 pendlet frem og tilbage hver eneste dag.

- Jeg synes, det er kedeligt at køre bil, for man kan ikke lave ret meget andet end at koncentrere sig om at køre. I toget udnytter jeg tiden og får lavet en del arbejde, læser en god roman eller snakker med nogle kolleger, siger gymnasielæreren.

Han indrømmer, at det sværeste ved at pendle, er, at han skal afsted klokken lidt over seks om morgenen, og det er ikke altid nemt for et B-menneske.

Annonce

Mere sødt end surt

Hvis man er byrådspolitiker og vil have indflydelse, skal man være godt forberedt, mener Flemming Risskov Jørgensen og alle bilag bør læses grundigt.

- Det er ikke alle bilag, der er lige spændende, det er rigtignok. Jeg synes, man skal tage det sure med det søde, men der er heldigvis mere sødt end surt. Man får sig nogle spændende diskussioner, og man lærer helt utroligt meget. Helt generelt synes jeg, det er sjovt at være med, fortæller han.

Han betegner sig selv som en politiker, der ikke er konfliktsky og bange for at sige sin mening ligeud. Han kan godt lide skarpe debatter, især når modstanderen er godt forberedt og ved, hvad han eller hun snakker om.

Noget af det, han er mest stolt af ved at have været med i byrådet i 13 år, er, at vælgerne, ifølge ham, har kunnet regne med SF.

- Vi har fået noget ved alle budgetforlig. Det er jeg rigtig stolt af.

Flemming Risskov Jørgensen engagerer sig i mange forskellige ting og er næstformand i lokalhistorisk forening i Vissenbjerg. Fra januar har han mange timer tilovers, som han kan bruge på at undersøge lokalhistoriske ting. Foto: Sandra Goldek

Han fortæller, at den eneste nedtur, han har følt i hans tid i partiet, skete ved kommunalvalget den 16. november i år, da Jeanette Sandberg (SF) slog partiets spidskandidat Mogens Mulle Johansen med længder i antallet af personlige stemmer. Det førte til en intern strid i partiet om, hvem der skulle besidde den udvalgsformandspost, der blev forhandlet hjem til SF på valgnatten.

De turbulente uger efter valget førte til, at Mogens Mulle Johansen meldte sig ud af SF og blev løsgænger.

- Jeg har prøvet, at politikere fra andre partier smutter fra en aftale, men jeg havde ikke i min vildeste fantasi troet, at det ville ske med ens egne partifæller. Det var hårdt, det må jeg nok sige, siger han.

- Har du tænkt dig at stille op til næste kommunalvalg?

- Det har jeg ikke taget stilling til. Men hvis jeg bliver alt for utilfreds med den såkaldte nye linje, som Sandberg vil stå for, kan jeg godt finde på at stille op.

- Bliver det for SF, hvis du stiller op igen?

- Det gør det. Jeg er SF'er. Det vil jeg altid være.

Flemming Risskov Jørgensen

Flemming Risskov Jørgensen (SF) er 53 år, født i Tommerup Stationsby og opvokset i Skalbjerg.

Gift med Gitte Olsen og bor i Vissenbjerg. Sammen har de tre børn, Nanna (20), som stadig bor derhjemme, Thure (24) og Freja (28), som har sønnen Trygve to år.

Gymnasielærer på Slagelse Gymnasium, hvor han underviser i historie, religion og filosofi. 

Næstformand i lokalhistorisk forening i Vissenbjerg, hvor han laver byvandringer og formidler historie om byen.

Har interesseret sig for lokalpolitik og samfundsforhold siden han var barn. Stillede op til sit første kommunalvalg i den daværende Vissenbjerg Kommune i 1997, men blev ikke valgt ind. Det blev han i 2001, og siden er det sammenlagt blevet til 13 år i byrådet for Vissenbjerg Kommune og Assens Kommune.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Colins firma er gået konkurs: Bag gemmer sig et forlist aktie-eventyr og en omstridt erhvervsmand med over 620 konkurser bag sig

Danmark

Torsdagens coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Bilen var så sammenkrøllet, han ikke kunne komme ud: Mand kørte ind i vejarbejde

Assens For abonnenter

Unge spytter efter og truer børn og forældre: - Vi har sagt til vores drenge, at de skal lade være med at få øjenkontakt med dem

Odense

Mor til femårig har meldt børnehjem i Odense til politiet - for kidnapning

Odense For abonnenter

Har du også undret dig? Så længe går der, før skinnerne skal rives op og skiftes ud

Esbjerg Havn skal være militært knudepunkt for Nato og USA: Havnedirektør forventer investeringer for flere hundrede millioner

Odense

Tragedie efter tragedie gav politimanden Ole PTSD: Nu hjælper han andre i samme situation

Navne For abonnenter

Anette Agersnap var den første kvindelige præst i syren-sogn: Jeg er taknemmelig over alle de livshistorier, jeg har været vidne til

Hos Carl Ras kommer organisationens helbred i første række: Vi fejrer titlen som Danmarks næstbedste arbejdsplads langt mere end de finansielle resultater

Faaborg-Midtfyn

Forslag om offentlige stier på private marker vækker vrede: - Om de så tilbød mig fem millioner, ville svaret være nej

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Nyborg For abonnenter

Nyborg vil lægge motorsaven væk og lade træerne leve:  - Men hvor skal pengene komme fra?

Odense For abonnenter

Stor messe gennemføres trods pludselig konkurs: - Vi har jo været lidt i panik

Middelfart

Stort cykelløb i Middelfart i weekenden: Sådan påvirker det trafikken

Annonce