Annonce
Kultur

Nu åbner ny kæmpeattraktion: - Det bedste sted i verden at lægge det her museum er i Faaborg

Museumschef Peter Thor Andersen åbner på fredag Øhavsmuseet for offentligheden. Foto: Maria Retoft Pedersen
Nyt museum skriver sig lige ind i en megatrend i tiden, hvor familier gerne søger mod fælles oplevelser i naturen. Dørene til første etape til cirka 25 millioner kroner slås op på fredag. Forude venter investeringer for 100 millioner kroner og op til 100.000 gæster om året.

Faaborg: På fredag slår museumschef Peter Thor Andersen og hans folk på Øhavsmuseet endelig dørerne op til Faaborgs nye attraktion, der efterhånden var været på tegnebrættet i 10 år.

Det nye sanse- og oplevelsescenter i Frølageret på Slagterigrunden har foreløbig kostet omkring 25 millioner kroner, og det er altså bare første etape af det flagskib, der skal gøre Faaborg-området til en sikker havn for viden om og oplevelser i og med naturen.


Annonce

Vi vil rigtig gerne have flere gæster ud i vores naturområder, øhavet og bakkerne, og vi vil gerne have flere, der bliver her i længere tid. Det er jeg sikker på, at det her museum kan hjælpe med til.

Borgmester Hans Stavsnager (S).


Holder visionerne hele vejen, skal der bruges op mod 100 millioner kroner på kraftcentret, der så til gengæld har en ambition om at tiltrække over 100.000 gæster om året, og så småt skal nærme sig trinnet under Egeskov-niveau. Det midtfynske slot gæstes af en kvart million på en god sæson. Faaborg Museum, altså malerimuseet, har som regel 20.000-25.000 gæster på en sæson.

Det store lokale er inddelt i forskellige "verdener", der varierer i tidsalder og sted, hvor gæsterne blandt andet kan komme på besøg ved mosen i jernalderen. Foto: Mugge Welander Bjørnø

Museets fokus skriver sig lige ind i en megatrend i tiden, hvor familier gerne søger mod fælles oplevelser i naturen. En trend, der formentlig ikke forsvinder med det første.

- Museet er unikt, men det kunne i princippet have ligget alle mulige andre steder. Den oplevelse og inspiration, man får, kan man også tage med sig hjem og bruge, hvis man bor andre steder i landet. Men det bedste sted i verden at lægge det her museum er i Faaborg. Faaborg er et smørhul med skøn natur, kombineret med byen og dens liv, Geopark Det sydfynske Øhav og alt det andet, vi har her. Vi synes, det er spændende at give Faaborg en ny seværdighed - helt anderledes end alt det andet, vi har, siger museumschef Peter Thor Andersen.

De har store forventninger

Borgmester Hans Stavnsager (S) er en af dem, der har store forventninger til den nye attraktion:

- På det nye museum forventer jeg at få en oplevelse, hvor man skal slukke lidt mere for hjernen og tænde for sanserne. Det, tror jeg, vil være sundt for rigtig mange af os, siger borgmester Hans Stavnsager. Foto: Hung Tien Vu

-  Konceptet hænger enormt godt sammen med hele projektet omkring geoparken, og besøgscenteret bliver jo også en del af hele komplekset. Vi vil rigtig gerne have flere gæster ud i vores naturområder, øhavet og bakkerne, og vi vil gerne have flere, der bliver her i længere tid. Det er jeg sikker på, at det her museum kan hjælpe med til. Museer har traditionelt talt meget til vores intellekt, hvor man har skullet læse en masse. På det nye museum forventer jeg at få en oplevelse, hvor man skal slukke lidt mere for hjernen og tænde for sanserne. Det, tror jeg, vil være sundt for rigtig mange af os, siger borgmesteren.

Øhavsmuseet spiller på gæsternes sanser. Foto: Ard Jongsma

For turistmanager Mads Rye Sletbjerg er åbningen en fantastisk nyhed:

- Sagt med et glimt i øjet har der ikke været meget fornyelse på turistområdet. Jeg synes, det er godt set, at man vil lave et landskabsmuseum. Det her lægger op til alt muligt andet end at se på plancher. Man kan blive inspireret til at tage ud og opleve andre ting i vores område. Mit håb er også, at det kan tiltrække et lidt yngre publikum. Coronaen har vist os, at vi valfarter ud i naturen. Og vi vil gerne lære om naturen, siger han.

Annonce

Det kan du opleve

Det første rum, gæsterne kommer ind i i de nye istandsatte bygninger i det gamle frølager, er besøgscenteret. Her er museets butik, man kan købe en snorkeltur, blive klogere på Geopark Det sydfynske Øhav, blive inspireret til oplevelser i området, hænge ud ved et af langbordene, og museet kan holde arrangementer. Her står også et bord med en 3D-model af øhavets dannelse, der kan aktiveres af gæsterne.

Den største enkeltinvestering, Øhavsmuseet har foretaget i det nye museum, er en såkaldt istidssimulator, der står museet - med hjælp fra Nordeafonden - i den nette sum af to millioner kroner. Foto: Bent Warncke

I de tilstødende lokaler findes udstillingen "Mærk dig selv".

Annonce

Mærk på egen krop

På det nye Øhavsmuseum er der ingen montrer eller plancher på væggene. Til gengæld bliver det en sanselig oplevelse for gæsterne blandt andet gennem lyd, lys og fortællinger som en podcast i ørerne.

Øhavsmuseet har hentet en hest på Tærø til deres nye udstilling om en mose fra jernalderen. Foto: Mugge Welander Bjørnø

Det store lokale er inddelt i forskellige "verdener", der varierer i tidsalder og sted, hvor gæsterne blandt andet kan komme på besøg ved mosen i jernalderen, gå i en mørk skov i middelalderen og se på en kæmpe skærm, hvordan det store hav skifter temperament.

Det praktiske om museumsbesøget

Man skal bestille billet på www.ohavsmuseet.dk, hvis man gerne vil besøge det nye Øhavsmuseum.

Her bestiller man tid til et bestemt tidsrum. Man må være på museet lige så længe, man har lyst.

Tidsbestillingen skyldes covid-19-restriktionerne, så museet har overblik over, at gæsterne ikke klumper sig sammen i spidsbelastningstidspunkter, og det bliver en sikker oplevelse for alle at komme på museet.

Medbring gerne egne høretelefoner til museets lydfortælling.

Der er også et "børnespor" gennem udstillingen, hvor børnene kan løse opgaver, som er målrettet til dem.

I hver "verden" er det også muligt at teste sig selv i forhold til, hvordan man bliver påvirket af naturen.

- Museet adskiller sig ved, at vi både formidler noget indsigt om historien, kulturen og naturen, men man får også en indsigt i sig selv. Man går ud ad døren og har fået en helt anden oplevelse, end man havde regnet med. Håbet er, at det vil stå klart frem, at vi har noget på hjerte, siger Peter Thor Andersen.

Øhavsmuseet bruger ikke tekster. Du får en digital fortæller med rundt med. Foto: Ard Jongsma

- Jeg glæder mig allermest til at se, hvad den almindelige gæst siger, og hvordan de bruger museet. Det er den egentlige test. Virker det hele efter hensigten? Det er ligesom at sende et barn af sted ud i verden. Nu kan vi ikke gøre mere. Nu kan vi kun håbe, at alt det, vi har skabt og tænkt, det også virker, siger han.

Annonce
Odense For abonnenter

Rollo skabte utryghed i villakvarter: Nu er han død

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Fynsk diskotek involveret i større kartelsag: Tidligere ejer får stor bøde for at holde konkurrenter ude af byen

Navne For abonnenter

Michael er vendt hjem for at gøre Nyborg tryggere: Alderspræsident på ny nærstation

Odense Håndbold

Lillesøster Kirkeløkke i menneskehænder i Odense, hvor Freja Cohrt i et par omgange diskuterede med en jysk assistent

Navne For abonnenter

Dødsfald: Karen Bente Goudsmit talte syv sprog og læste til det sidste bøger på fire af dem

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Navne For abonnenter

Mig og Fyn: Hjernen falder til ro, når man sidder under det mærkværdigt snoede pæretræ

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Får skandinavisk hovedsæde i Fredericia: Hæderkronet virksomhed runder 300 mio. kroner i omsætning

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Sport

Viktor Axelsen rydder bordet ved Sport 2021

Odense Håndbold For abonnenter

Odense-piger med tid til kaffe på kontoret i let kamp med spilletid fornuftigt fordelt til Mie Højlund og Lois Abbingh

Odense

Podcast: Idyllisk café genåbner, kendt bager-kæde udvider, lyslevende klædefabrik og to unikke butikker, du bør kende

Annonce