Annonce
Sydfyn

Nu åbner købmanden i Lundeborg: Ikke bare en almindelig butik

Lundeborg får fredag igen en købmandsbutik. Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering.
Fredag åbner ny købmandensforretning i Lundeborg takket være en gruppe af frivillige, som har brugt tid og energi på at få biksen op at køre. Nu kan interesserede komme og få det første kig indenfor. Det sker klokken 15 på Kystvej 2 i Lundeborg. Kim Groth Nielsen, bestyrelsesmedlem i Lundeborg Købmand, svarer på spørgsmål op til åbningsdagen.

Købmanden åbner fredag. Hvad kan folk se frem til?

- Folk kan se frem til en dag, hvor man åbner en købmand med stort K. Det er ikke en kiosk, men måske lidt derhen af, hvor vi løbende vil prøve at tilpasse os det behov, som vores kunder har. Vi vil også have gode, lokale produkter fra lokale producenter - ost, honning og grøntsager. Vi har nogle basale varer, men vi ønsker ikke at være konkurrent til nogle af de store kæder. Vi er et supplement. Et godt alternativ. For os handler det nemlig ikke kun om at være en købmandsbutik, men at være et sted, hvor folk kan stimle sammen og få en snak henover disken. Vi laver ikke en decideret café, men der vil være lidt borde, så folk kan sidde og få en kop kaffe eller nyde noget mad, de har købt.

Hvad skal der ske fredag?

- Der kommer et par, som har guldbryllup. Manden går under navnet fisker-Ole og er en stor del af byens billede. Han kommer den dag sammen med sin kone og klipper snoren til købmandsforretningen over. Så kommer der nogle lokale og spiller udenfor forretningen - blandt andet bandet Lumuku, og der er øl, pølser og sodavand.

Hvorfor er det en særlig dag for Lundeborg?

- Købmandsbutikken har været en fællesnævner i lang tid. Det er 13 år siden, at den gamle butik lukkede, og man har virkelig savnet en købmand. Det er ikke bare beboerne, men også sejlerne og campisterne, der kommer til byen. At det så nu er lykkedes, er jo fantastisk. I Lundeborg er man generelt god til den slags - vi har jo også fået lavet en legeplads. At vi nu også har fået stablet en købmand på benene, styrker fællesskabet.

Hvor mange regner I med kommer?

- Jeg har ingen fornemmelse af, hvem eller hvor mange der kommer, men jeg forventer da en del lokale. Et bud vil være 400. Mange har jo kastet sig ind i projektet. Vi har været heldige at have sponsorer, selvstændige i byen har bidraget til butikken, og min egen søn meldte sig til at lave en hjemmeside. Så på den måde er der mange involverede, og de, tror jeg da, dukker op. Og det er jo et arrangement, hvor alle er velkomne.

Hvad er dine forhåbninger til dagen?

- Det er, at vi kommer godt i gang, at folk får en oplevelse, kommer ind og får en fornemmelse af varerne på hylderne. At vi hygger os og hylder det fællesskab, der har sat det i gang.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Tricktyv stjal penge fra svagtseende kvinde

Læserbrev

Debat: Vi skærer, hvor det gør ondt, mens der flyder millioner til Frederiksberg og Gentofte

Lokaldebat: Årets budgetlægning (i kommunerne red.) har været præget af stor usikkerhed og forsinkelse. Folketingsvalget kom sent, derefter var Socialdemokraterne og deres støttepartier længe om at få dannet en regering. I stedet for hurtigt at få lavet aftaler med kommuner og regioner, valgte den nye regering at holde sommerferie. Derfor vidste vi ikke, om vi skulle spare 25 eller 100 millioner før sidst i september. Det er ingen let opgave at være politiker i disse år. Vores udgiftspres stiger voldsomt år efter år på grund af flere ældre og flere borgere med tunge diagnoser. Og vores indtægter er meget under landets gennemsnit, så skal der skæres, hvor det gør ondt. Danmark mangler stadig en udligningsreform, der hjælper kommuner som vores. Når velstillede kommuner som Frederiksberg og Gentofte næste år får henholdsvis 90 og 50 millioner i udligning fordi de "har ryddet op i cpr. registret" og derfor mister indbyggere, er kommentarer vist overflødige. Heldigvis er vi i en situation, hvor den ansvarlige politik, de fleste af os har været enige om, gør, at det nu i nogle år er muligt bruge af opsparede midler. I år fremlagde administrationen et effektiviserings- og sparekatalog på 60 millioner med mange tidsler. Det gik heldigvis bedre end forventet, så der blev ”kun” brug for cirka 25 millioner. Det blev muligt at styre udenom de værste forslag omkring daginstitutionerne, skoleområdet, de tidlige indsatser, rengøring hos de ældre og reducering af nattevagter. Det lykkedes også at få et balanceret anlægsbudget, hvor rammen blev hævet fra 90-95 millioner. Det var vigtigt for Venstre, så vi også fortsat har penge til haller, skoler, trafiksikkerhed og cykelstier rundt i Faaborg-Midtfyn Kommune, samtidig med store beløb til byudvikling i Årslev.

Annonce