Annonce
Kultur

Odense Teater klar med program til efter coronaen: Nostalgi og fantasi for fuld skrue - med et moderne tvist

Buster (Emil Veber Rasmussen) har ingen venner, men når han trækker i troldmandskåben og tryller med hønseæg eller får guldure til - næsten - at forsvinde, får han den opmærksomhed, han længes efter. Foto: Emilia Therese
Buster Oregon Mortensen, prinsesse Miamaja, prins Valentin og nissen Fimpe skal lokke børn og deres forældre i Odense Teater til efteråret.

Det kan virke som nostalgi i reneste form, at "Busters verden" og "Jul på slottet" er Odense Teaters tilbud til børn og deres voksne i den kommende sæson. Ikke mindst mår en af den nye teaterdirektør, Jacob Schjødts kongstanker er at udforske sammenstødet mellem de traditionsrige omgivelser og den nyeste scenekunst.

Men den opfattelse nuancerer teaterdirektøren:

- De to historier udspiller sig i tider langt fra vores, men vi lægger vægt på, at opsætningerne spejler vores egen tid. Der er noget charmerende ved at tage fortællinger, der blev skrevet for 30-40 år siden og som tilmed handler om tider, der ligger endnu længere tilbage, og se på dem med nutidige briller.

Annonce

Jacob Schjødts intention er ikke tvinge en moderne morale ned over handlingen, men at få de følelser, den usikkerhed eller tvivl på eget værd, som karaktererne bokser med, til at vække genklang i publikum.

Kanonkonge-farfar

- "Busters verden" er ikke bare skrevet af en af vores bedste forfattere, men er også en af Bjarne Reuters bedste bøger. Ud over at handlingen er spækket med gøgl og trylleri, er sproget helt vidunderligt, siger Jacob Schjødt.

Buster kommer fra en socialt udfordret familie. Men selv om historien på papiret har en tung, socialrealistisk slagside, hæfter Jacob Schjødt sig ved, hvor livsbekræftende den er:

- Buster Oregon Mortensen er udstyret med en fantastisk fantasi, der giver ham et uovertruffent drive. Psykologer kalder måden, man tackler udfordringer på, for en copingstrategi. Selv uden at sende Buster en tur på Freunds psykoanalysebriks, er det tydeligt, at hans strategi, hans våben mod en trist hverdag er at flygte ind i fantasiens og illusionens verden. Busters løftestang er, at hans farfar var kanonkonge i Husum og de magiske drømme, den viden vækker i ham.

Jacob Schjødt ser "Busters verden" som et tiltrængt boost til børns selvtillid:

- Skolen er den dag i dag målrettet til piger, der kan sidde stille i timevis, så drenge, der kravler i gardinerne er konstant bagud på point. Busters måde at tackle modgang på indgyder håb, for den viser, at alle har talent for noget, og at det hele nok skal løse sig i den sidste ende.

Annonce

En seksårigs bedste minde

Jacob Schjødt var seks år den december, hvor historien om prinsesse Miamaja, prins Valentin og drillenissen Fimpe havde tv-premiere:

- Jeg gør mig gerne skyldig i at være en smule nostalgisk, når det kommer til "Jul på slottet", som er en af de julekalendere, jeg husker tydeligst fra min barndom.

Miamaja (Nadia Jasmin Jensen) og Fimpe (Emil Veber Rasmussen) kæmper for at redde julen og hele kongeriget, da fjenden forlanger, at kongen (Anders Gjellerup Koch) som krigsskadeerstatning betaler sin egen vægt i guld eller gifter sin datter bort. Foto: Emilia Therese

Af samme grund undrer det Jacob Schjødt, at juleeventyret først nu finder vej til en landsdelsscene. Hidtil er sceneversioner af "Jul på slottet" udelukkende blevet opført af børne- og amatørteatre.

Det' for børn og deres voksne

"Busters verden" af Bjarne Reuter

Med Emil Veber Rasmussen, Nadia Jasmin Jensen, Natalí Vallespir Sand og Claus Riis Østergaard m.fl.

Blev opført på Odense Teater i 1980.

Kan ses i Teatersalen i Odeon fra 2. september til 20. oktober. Opføres også som skoleforestilling.

"Jul på slottet" af Martin Miehe-Renard

Med Nadia Jasmin Jensen, Hans Christian Schrøder, Emil Veber Rasmussen og Anders Gjellerup Koch m.fl.

Kan ses på Store Scene fra 11. november til 28. december. Spiller syv dage om ugen.

- "Jul på slottet" har alt det en god julefortælling skal have: en kærlighedshistorie, forældre/børn-opgør, hjælpenisser og truslen om, at julens overlevelse er i fare. Og samtidig er det en politisk fortælling om to kongeriger, der er i krig mod hinanden.

Annonce

Kalender-mester

Det er 35 år siden, Martin Miehe-Renard skrev manuskriptet, så ud over at koge de 24 afsnit ned til et par timers familieteater, har han lagt sig i selen for at modernisere historien, formen og udtrykket i 2021-versionen, som han også selv skal instruere.

"Cirkus Julius", "Skibet i skilteskoven", "Jul i Juleland", Alletiders jul", "Alletiders nisse", "Alletiders julemand", "Alletiders eventyr" og "Jul på Kronborg" har gjort Martin Miehe-Renard til dansk mester i tv-julekalender.


Buster Oregon Mortensen er udstyret med en fantastisk fantasi, der giver ham et uovertruffent drive.

Jacob Schjødt, teaterdirektør


Men han har også skrevet juledramatik til scenebrug. I 2010 og 2016 opførte Odense Teater hans gendigtning af "Peters jul", der har klare referencer til Dickens' "Oliver Twist" og "Et juleeventyr".

- Hvor radikalt Martin går til værks med bearbejdelsen af "Jul på slottet", kan jeg ikke afsløre, men han sætter en ære i at værne om traditionen, uden at udtrykket bliver bagstræberisk eller gammeldags, så julestemning, eventyr og livemusik bliver man garanteret ikke snydt for.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce