Annonce
Sport

Norsk teenager går målamok i Champions League-debut

Leonhard Foeger/Reuters
Erling Braut Haaland scorede tre mål på en halvleg, da Salzburg bankede Genk i Champions League.

For to årtier siden væltede norsk fodbold sig i angribere med international klasse, og måske har nordmændene nu endelig fundet arvtageren for Ole Gunnar Solskjær, Tore André Flo og John Carew.

Den blot 19-årige Erling Braut Haaland er i hvert fald i gang med noget af et gennembrud for østrigske Salzburg og brillerede tirsdag aften med et hattrick i karrierens første Champions League-kamp.

Salzburg vandt på hjemmebane hele 6-2 over Genk fra Belgien i en vanvittig kamp, hvor østrigerne scorede fem gange alene i første halvleg.

Haaland lagde for efter to minutters spil og scorede senere i halvlegen også sit holds tredje og fjerde mål.

18 minutter før tid valgte Salzburgs træner at pille det unge stjernefrø ud, men da havde han også så rigeligt gjort sin pligt i angrebskæden.

Med bedriften følger den firskårne nordmand op på en imponerende start i den østrigske liga, hvor han har nettet ikke mindre end 11 gange i de første syv kampe.

Haaland er søn af den tidligere landsholdsspiller Alf-Inge Haaland og derfor født i Leeds, hvor Haaland senior spillede i tre sæsoner i 1990'erne.

Den unge forward vakte tidligere på året international opsigt ved at score ni mål i samme kamp, da Norge ved U20-VM besejrede Honduras 12-0.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce