Annonce
Sport

Norsk teenage-hattrick i CL-debut begejstrer landstræner

Leonhard Foeger/Reuters
Sikre afslutninger og stærk fysik gør norsk teenager til en meget spændende spiller, mener landstræner.

19-årige Erling Braut Haaland fik tirsdag aften fodboldfans til at spærre øjnene op med et hattrick i karrierens første Champions League-kamp for Salzburg.

Og mon ikke Norges landstræner, svenske Lars Lagerbäck, håber på en arvtager til tidligere tiders fysisk stærke norske topangribere som blandt andre Tore André Flo og John Carew.

- For det første er han meget fysisk stærk, en stor spiller. Han er over 1,90 meter høj. Bare den evne, han har til at score de såkaldte lette mål ... Det er en fornemmelse, han har, siger landstræneren ifølge det svenske nyhedsbureau TT på tv efter kampen.

- Han er også en sikker afslutter og placerer bolden godt. Det er en dreng med fødderne solidt plantet på jorden, og han har en positiv attitude. Det bliver utrolig interessant at følge ham.

Salzburg vandt på hjemmebane 6-2 over Genk fra Belgien i en kamp, hvor østrigerne scorede fem gange alene i første halvleg.

Alle Haalands mål faldt i løbet af første halvleg.

Selv håber den norske sensation på, at Salzburg kan skabe gedigne overraskelser i dette års Champions League.

- Alt er muligt. Vi så alle, hvad Ajax gjorde sidste sæson, og det kunne være sjovt at blive det nye Ajax, men vi ved, at der er mange gode hold i gruppen. Det bliver svært, men alt er muligt, siger Haaland ifølge det norske nyhedsbureau NTB med henvisning til hollandske Ajax, der sidste år nåede semifinalen i Champions League.

Haaland er søn af den tidligere landsholdsspiller Alf-Inge Håland og derfor født i Leeds, hvor Håland senior spillede i tre sæsoner i 1990'erne.

19-årige Erling Braut Haaland har allerede fået sin landsholdsdebut.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce