Annonce
Sport

Norsk bulldozer tromler de store i Champions League

Jason Cairnduff/Ritzau Scanpix
19-årige Erling Braut Haaland har lavet fire mål i to Champions League-kampe. Onsdag gælder det Napoli.
Annonce

Erling Braut Haaland havde huller i strømperne, da han i september fik sin første kamp på det norske fodboldlandshold.

Med en saks havde han før kampen klippet i de lange blå fodboldsokker. Og det var ikke, fordi det skulle være smart.

Hans lægmuskler er ganske enkelt så store, at de har svært ved at være i almindelige fodboldstrømper, uden at det går ud over blodcirkulationen.

Anekdoten fortæller en del om kæmpeangriberen fra FC Salzburg, der har taget Champions League med storm i dette efterår.

Med sine mere end 90 kilo er han i alder af 19 år buldret ind på den store scene. Et hattrick i debuten mod Genk blev fulgt op af en scoring i kamp to mod Liverpool.

Onsdag aften er det Napolis forsvarere, der skal forsøge at hamle op med den firskårne teenager.

- Han er som en bulldozer, når han kommer i fart, siger hans tidligere holdkammerat på U19-landsholdet, Hugo Vetlesen, til Nettavisen.

Det vakte opsigt, da Haaland på halvandet år voksede seks centimeter og lagde 20 kilo muskler på sin kropsvægt, mens han spillede i Molde i hjemlandet.

Da udviklede han sig fra talent til fuldvoksen seniorangriber, som holdkammeraterne døbte "Manchild".

Indtil da lå det ikke nødvendigvis i kortene, at han skulle få en karriere på øverste europæiske niveau.

For tre år siden spillede han for det norske U17-landshold mod Danmark, og i den danske lejr gav man ikke Haaland særlig opmærksomhed.

- Det, vi snakkede mest om, var, at han er søn af en kendt norsk spiller. Men ellers var der ikke speciel fokus på ham, selv om vi da godt kunne se, at han var en stærk angriber, siger Tonny Hermansen, der var assisterende træner for det danske hold.

- Mange af de norske spillere dengang var store og stærke, og man tænkte ikke, at han helt sikkert ville blive en international topspiller. Der sker meget i den alder, og spillere blomstrer forskelligt, siger Tonny Hermansen.

Hvis ikke omverdenen var opmærksom på målskytten tidligere, var det svært at undgå at bide mærke i navnet, da Haaland i maj skrev VM-historie.

Ved VM for U20-landshold scorede han ikke mindre end ni mål i én og samme kamp, da Norge pulveriserede Honduras med 12-0.

Norske ungdomstrænere fremhæver Haalands fodboldintelligens. Han er i stand til at aflæse mønstre og placere sig rigtigt i næsten alle situationer.

Angriberen selv mener, at den evne er belønningen for mange år som en slags fodboldnørd.

- Jeg har dyrket fodbold hele mit liv, og jeg ser mig selv som en klog fodboldperson. Jeg ser fodbold dagligt overalt på tv, mobil, livescore og alt. Jeg har set fodbold hele livet, siger han selv til Nettavisen.

Han er da også nærmest født ind i sporten. Hans far, Alf-Inge Haaland, spillede 34 landskampe og var professionel i Nottingham Forest, Leeds og Manchester City.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce