Annonce
Udland

Norge udelukker at destruere Syriens kemiske våben

Syriens lagre af kemiske våben kan ikke destrueres i Norge, da tidsplanen er for stram og opgaven besværlig.

Norge kan ikke bidrage til at destruere Syriens kemiske våben, hvilket USA tidligere har anmodet nordmændene om at gøre.

Det siger den norske udenrigsminister, Børge Brende, fredag.

- Med forståelse fra USA er vi nået frem til, at det ikke længere er hensigtsmæssigt at betragte Norge som stedet, hvor de kan destrueres, siger Børge Brende.

Beslutningen er baseret på, at tidsplanen er for stram - alt skal være destrueret inden midten af 2014. Der er samtidig tekniske og juridiske udfordringer forbundet med opgaven.

FN's Sikkerhedsråd aftalte i september resolution 2118, der udstikker retningslinjerne for, hvordan hele Syriens lager af kemiske våben skal destrueres inden 30. juni næste år.

Lagrene menes at rumme 1000 ton kemiske våben.

FN-resolutionen blev vedtaget i kølvandet på, at USA havde truet Syrien med luftangreb, efter at amerikanske efterretningskilder havde slået fast, at styret i Damaskus stod bag et stort giftgasangreb i den syriske hovedstad 21. august.

Flere hundrede mennesker mistede livet ved angrebet.

Børge Brende sagde onsdag, at hans regering ville undersøge et amerikansk ønske om, at Norge på norsk grund ville påtage sig opgaven med at destruere de kemiske lagre.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce